Padlóösszefolyó dugulás megszüntetése

Megszüntetjük a dugulást ha nem folyik le a padlóösszefolyón a víz! Duguláselhárítás Budapest és Pest megye területén non-stop. Ne bosszankodjon, hívjon segítséget. A padlóösszefolyó sok helységbe beépíthető. Általában azokat a vizes helységeket szokták ellátni padlóösszefolyóval, ahol problémát jelenthet a rendszeresen padlóra folyt víz.

Ilyen helységek a vizesblokkok, mosókonyha, fürdőszoba, stb.

A helységek kialakításnál a padló lejtését ferdén alakítják ki. Ezért az esetlegesen kiömlő víz a padlóösszefolyóba folyik bele. Ennek hatására ha valahol kiömlik a víz, az automatikusan megindul a lefolyó felé. A padlóösszefolyó közvetlenül a csatornahálózatba csatlakozik. Ezért a visszaáramló szagok útját is el kell zárni. Így a padlóösszefolyóban minden esetben található szifon is.

A szifon általában egy U alakú cső, amelyiknek mindkét szárában (a beérkező és az eltávozó víz) marad valamennyi folyadék.

Ezzel lezárja a levegő szabad áramlását a szennyvízcsőben.

Így a víz a súlyánál fogva le tud menni a csatornába. De a szagok nem tudnak visszaáramlani. Ezzel el is érkeztünk az egyik leggyakoribb hibajelenséghez. Büdös van a helységben ahol a padlóösszefolyó található. Ez általában abból adódik, hogy a szifonban található szagzáró vízréteg kipárolog a csőből. Ekkor szabadon kezd áramlani benne a levegő.

Ezért a szagok is vissza tudnak áramlani a csatornából. Ezt könnyű orvosolni, vizet kell önteni a padlóösszefolyóba, és a szag megszűnik.

Mitől dugul el a padlóösszefolyó?

A padlóösszefolyó jellegénél és működésénél fogva nagyon könnyen el tud dugulni. Mivel a lejtős padló mindent a lefolyó felé irányít, ezért a por, kosz, haj stb. a lefolyó felé fognak áramlani.

A vízzel együtt a szifonba kerülnek.

Az átáramló víz ezek jelentős részét belemossa a csatornába, de a szagelzáró U alakú szifon alsó részében dugulás keletkezhet. A modernebb szifonokat ezért ellátják egy tisztító nyílással, ahol egy vakdugó található.

Ezt a vakdugót kitekerve hozzáférhetünk a padlóösszefolyó után induló csatornához. Ebben a dugulás elhárításhoz a woma mosót, vagy a csatorna kamerát le lehet vezetni. Arra is jó még ez a nyílás, hogy ezen keresztül a szifonban található szennyeződést is el lehet távolítani. Ennek a nyílásnak még tesztelési szerepe is van. Tegyük fel, hogy eldugult a padlóösszefolyó, és nem tudjuk, hogy pontosan hol.

Ekkor kitekerjük az összefolyóban található csavart.

Egy tölcsér segítségével vizet öntünk a nyílásba.

Ha a szifon utáni rész van eldugulva, akkor a víz nem tud lemenni a csatornába a dugulás miatt. De ha szabadon lefolyik, akkor tudhatjuk, hogy a szifon van eldugulva. Ilyenkor egy vastag puha drót elejére egy rongydarabot tekerünk. A szifon U részének a két szárán átnyomjuk, ezzel  kitisztítva a szifon alját a szennyeződéstől. Ha kitisztítottuk, a vakdugót, vagy tisztító csavart vissza kell tekerni. Ha jól dolgoztunk, akkor ezután a víz már akadálytalanul fog lefolyni. A szag sem jön vissza. szifon tisztítás

Ha a szifon után van a dugulás, ahhoz már speciális szerszámok és technika kellenek.

Mert mechanikus tisztításnál csak beljebb toljuk a szennyeződést. Természetesen megpróbálhatjuk vegyi úton kitisztítani a csatornát. Például dugulás oldó port szórunk a padlóösszefolyóba. Majd meleg vizet engedünk utána, de ez nem mindig szokott segíteni.

Általában az ilyen helyeken a hajszálak felakadnak és összekeverednek más szennyeződésekkel. Valamint ez letapad a csatorna falára. Így szépen lassan egyre kevesebb víz tud átáramlani a padlóösszefolyón, és kialakul a dugulás.

Kamerás vízvezeték vizsgálat segítségével általában jól behatárolható a dugulás helye, amelyet Woma mosóval át lehet mosni. Feloldva és szétroncsolva a dugulást a nagy nyomású víz kimossa a csatornából a szennyeződést. Ha esetleg nagyon makacs a dugó akkor spirált vezetünk be a csatornába. Kihúzzuk a szennyeződést, és utána mossuk át  a csőrendszert.

Padlóösszefolyók kiépítésénél célszerű az elvezető csőnek adni egy kis lejtést.

Így kevesebb legyen a pangó víz, és kevesebb szennyeződés gyűljön össze a vízszintesen haladó csőben. Szokás még kiépíteni külön tisztító ágat is. Ennek a segítségével nagyon könnyen ki lehet pucolni a padlóösszefolyó utáni részt. Mindenféle bontás nélkül tisztítható. Az igényesen kialakított vízhálózatban még a szennyeződésnek is lesz helye. Azt könnyen ki lehet onnan tisztítani, nem a csatornahálózatot fogja eltömni.

Hogyan lehet megelőzni a dugulást a padlóösszefolyóban?

Megelőzéshez jó ha nem megyünk be abba a helységbe utcai cipővel, ahol a padlóösszefolyó van. Valamint a padlót is tisztán tartjuk, hogy a lehullott szennyeződés ne kerüljön a lefolyóba. Ajánlott néha mosószeres forró vízzel átöblíteni. Célszerű átmosni a padlóösszefolyót. Valamint olyan szifontisztító port beleönteni amelyik a haj és a szőrszálakat fel tudja oldani.

Általánosan alkalmazott módszer, hogy a fürdőszobákban a padlóösszefolyó a központ. Ha zuhanyzó van, akkor a zuhanyból a padlóösszefolyón keresztül vezetik el a fürdővizet. Ilyenkor máshonnan is ide áramlik a kifolyt víz.

Az ilyen univerzális lefolyókban külön finomszűrő akadályozza meg a dugulást.

Kivédi, hogy a darabos szennyeződés a szifonba kerüljön. Így ezeket a szűrőket időnként ki kell szedni, és megtisztítani. Általános érvényű itt is, hogy a drágább jobb. Az igényesebben és jobban kidolgozott termékek ugyan drágábbak, de jobb minőségűek. Az olcsó műanyag tucatáruval általában mindig rosszul járunk.

A duguláselhárítás megkezdéséhez egy megfelelően kiépített padlóösszefolyó jó kiindulási hely, hiszen a vakdugón keresztül az utána következő csatornahálózatot jól át lehet mosni, különösebb bontás és szerelés nélkül.

Ha esetleg Önnek is problémája támad a padlóösszefolyóval keressen bennünket. Nem folyik le a víz, bugyborékol, gyakran kiszárad, vagy nem szeretne vele bíbelődni? Hívjon bennünket, és segítünk. Ha e-mailben szeretné felvenni  velünk a kapcsolatot, írjon. A Kapcsolat menüpontnál lévő űrlapot töltse ki, írja le, hogy a mi a probléma pontosan, és elolvasás után válaszolunk feltett kérdéseire.