Duguláselhárítás házilag

Duguláselhárítás házilagos módszerekkel, otthon. Ha megjelennek a dugulás előjelei, akkor megpróbálkozhatunk elsőként házilagosan is elhárítani a problémát. Annak ellenére a házilagos módszerek gyakorlatilag a zsíroldásra korlátozódnak. A zsír oldó szerek egyik előnye, hogy biztosan segítenek a csatorna csövekben megrekedt szennyeződés feloldásában. Hátrányuk, hogy ha nem tudják a szennyeződést feloldani, akkor kétségtelenül nem lesz megfelelő a hatásuk.

A módszerek közül említésre méltó a csatornatisztító huzal.

Ezt forgatható csőgörény -ként ismeri a köznyelv. Tekerőkarral lehet elforgatni a huzalt  a bevezetésnél. A modernebbek pedig fúróba is befoghatók. Ezek az eszközök elsősorban a tekeréssel fejtik ki előnyös hatásukat. Elsőként a bevezetett csőgörény drótra feltekeredik a meglepően sok szennyeződés haj, szőrszálak, stb. Ezután a csőgörényt kihúzva a csatornarendszerből a szennyvíz akadálytalanul tud lefolyni. Hátrányuk, hogy néha nem lehet visszahúzni őket. Ilyenkor túl sok szennyeződés tekeredett rájuk.

A háztartásban fellelhető anyagok közül elsőként említést érdemel a forró víz. A forró víz határozottan előnyös a zsírok és olajok oldásában, a hő folyóssá teszi ezeket. Utána ez segít távozni a csatornarendszerből. Továbbá ahol szűrőn keresztül rendszeresen ömlik forró víz a lefolyóba, (zuhanyzó, mosógép kifolyó, mosogatógép kifolyó stb.) ott nehezebben szűkül be a lefolyó keresztmetszete. Míg ahol csak hideg víz kerül a lefolyóba, ott hátrányként hajlamosabbak a csövek a dugulásra. Ezért ha házilagos módszereket alkalmazunk, akkor ezeket lehet kombinálni is.

Például az ecetes forró víz feltétlenül előnyös a vízkőlerakódás ellen.

A zsírok és olajok oldásánál, a forróság biztosan megnöveli az ecet és általában a vegyi anyagok hatását. Azonban amennyire hatásosak ezek a szerek, annyira veszélyesek is. A forróságtól kétségtelenül gyorsabban párolognak. Töményen a tüdőbe jutva hátrányosan irritálják azt, illetőleg komoly egészségkárosító hatásuk is lehet. Következésképp ne lélegezzünk be forró vegyszeres gőzt, hanem védekezzünk maszkkal ellenük.

A mosószeres forró víz is jó zsíroldó.

Néha a bóraxot is szokták használni mint tisztító anyagot. A vegyszeres tisztítás hátránya, hogy sajnos csak a nagyon kis lerakódást oldja. Egy háztartásban a csatornarendszer belső felülete több négyzetméter nagyságú terület. Ezt csak speciális nagynyomású mosórendszerrel lehet normálisan kitisztítani. A vegyszerek egyébként rendkívül komoly környezetkárosító hatással is bírnak.

Savak, lúgok, és ammóniaszármazékok vannak bennük.

Ezek a csatornarendszerből az élővizekbe távoznak, ami káros. Kapható kereskedelmi forgalomban jó néhány por és folyadék. A gyors tisztítók segíthetnek a csatornarendszerben rekedt szennyeződés feloldásában. Általában viszont erősen mérgező hatásúak. A vízzel gyors reakcióba lépnek, és így fejtenek ki rövid idő alatt erős szennyeződés oldó hatást.

dugulasDuguláselhárítás alkalmával egyébként a jelképnek számító WC-pumpa is jó hatásfokkal használható.

Ha valamilyen kisebb szennyeződés zárja el a lefolyó víz útját bátran használjuk. A pumpa működési elve az, hogy a folyadék nem összenyomható. Ezért ha „megtoljuk”  a pumpával a folyadékot, akkor megtoljuk a szennyeződést is. Előnye, hogy az utána fellazul, és a víz leviszi, maga előtt tolva a szennyeződést. Jól használható még a wc pumpa a szifonokban összegyűlt szennyeződés átlökésére. Képen a barna massza.

A meglökött víz maga előtt áttolja a szennyeződést a szagzáró részen.

Előnye, hogy a pumpa hatását egyből érzékeljük, hiszen ha jól dolgoztunk, akkor le fog folyni a víz. Ha nem akkor próbálkozhatunk tovább. A WC- pumpa használat hatásfoka (többek között) attól függ, mennyire tudjuk légteleníteni a rendszert. Hiszen ha a pumpa elé levegő kerül, akkor az rugózva összenyomódik. Így nem tudjuk a vízoszloppal előre nyomni a szennyeződést.

Ezért a WC-pumpa használata előtt tömítsük el a levegős réseket.

Elsőként azokat a részeket (túlfolyó, mosogatónál a másik lefolyónyílás) ahol fals levegőt tud beszívni pumpálásnál zárjuk le. Ez mosogatónál egyszerűen dugjuk be dugóval, és eresszünk rá vizet. A túlfolyót pedig betömhetjük nedves ronggyal is. Utána pumpáljunk intenzíven.

A gyakorlottabb háziasszonyok tudják, hogy a mosó és mosogatógépben lévő vízkő a környezetbarát ecettel jól oldható. Másodlagos hatásként ha az így nyert forró ecetes vizet a csatornába engedjük, akkor a cső falát is tisztítjuk.

Szokás még a csöveket forró szódabikarbónás vízzel is átöblíteni

Bizonyos lerakódásokat a szódabikarbóna, és a bórax is jól felold. Viszont hülyeség is terjed a neten: ha ecetet és szódabikarbónát összekever valaki, az gyomorfájás esetén nagyon hatásos. Ilyenkor szódavizet csinálunk. A dugulás ellen kevésbé használ, hiszen a fellépő reakció kiveszi a szerek erejét. Külön -külön viszont segíthet feloldani a lerakódást.

woma-mosasA háztartási rendszerek teljes átmosásához hatalmas mennyiségű drága vegyszerre lenne szükség

Amelyet a megfelelő technikával, forrón kellene a csövekbe juttatni. Meggátolva az átfolyást, hosszú hatóidő után lehetne csak kiengedni. Utána a rendszert át kellene mosni. Ezért az általunk használt előnyös nagynyomású sugárfejes mosás nem csak jobb hatásfokú. Hanem gyorsabb és környezetbarátabb eljárás és olcsóbb is. A Woma rendszerek működésekor dugattyúk nyomják a speciális szórófejekbe a porlasztott vizet. Elsőként fellazítja a szennyeződést, utána ki is mossa azt a rendszerből.

A nyomás nagy erővel  bontja le a szennyeződést a csatornahálózat faláról.

A lebontott szennyeződés vízzel elkeveredik, felhígul, és így már tovább  tud folyni  a csatorna irányába. Ideális esetben a csatorna cső belső mosása olyan ütemben zajlik, ahogyan a mosó csövet a rendszerben előre toljuk.

Ha a rendszerben a mosó cső megakad, akkor az azt jelzi, hogy szilárd akadályba ütközött. Ilyenkor kihúzzuk, és speciális fejjel  felszereljük. Visszatolva ki tudjuk szedni a csatornából a megakadt idegen tárgyat. Ezért a háztartásokban a megelőzés is fontos lenne. Hiszen ha szűrőkkel látjuk el a lefolyókat, akkor megakadályozzuk, hogy idegen tárgyak kerüljenek a csatornarendszerbe. A WC kagylóban sem kell belógatott műanyag illatosítókat használni.

Kapható többféle zselé, amelyet a kagyló belső oldalára ragasztva hosszú ideig illatosít.

A zselé előnye, hogy ha le is esne, a vízben feloldódik. Ezt egyébként egy jó nevű papírgyártó cég is felismerte. A WC papír gurigákat már vízben oldódó anyagból csinálják. Ha a gurigát a WC-be dobjuk, pár pillanat alatt tökéletesen feloldódik a vízben. Így nem dugaszolja el a csatornát. Persze nem mindegyik guriga ilyen. Ezt a papír csomagolásán jelzik.

Láthatjuk tehát, hogy bár vannak házilagos módszerek, ezek nem minden esetben segítenek. Ha Ön sem boldogul otthon a dugulással, ne kínlódjon tovább, hívja a fenti telefonszámot, és segítünk!

Ajánlatunk autószállítás Non-Stop