WC dugulás elhárítás házilag

Eldugult a WC? Egy kis gyakorlással, egy WC pumpával és egy háztartási méretű csőgörénnyel (vagy lefolyótisztító spirálnak is nevezik) házilag is meg tudja szüntetni a dugulást. Mindenképpen körültekintően kell végezni a WC dugulás elhárítását anélkül, hogy elárasztaná a fürdőszobát és súlyosbítaná a helyzetet. A dugulàs elhàrítàs gyors megoldása egyszerűbb lehet, mint gondolná.

Nem megy le a víz a WC-ben?

A gyenge öblítés azt jelenti, hogy a WC lefolyója részben vagy teljesen el van dugulva. A legtöbb eltömődött WC lehúzás után nagyon lassan szivárog le és nem megy le a matéria sem. A víz szintje magas marad, majd általában egy-két percen belül lefolyik a normál magasságba. Lehet, hogy nem is tudja, hogy a WC eltömődött, amíg le nem öblíti. Ha azt látja, hogy lehúzás után megemelkedik a WC-ben a vízszint, majd lassan folyik le akkor gyanakodhat egy kezdődő dugulásra. Minden dugulást célszerű már a kezdeti fázisban megszüntetni, mert ha megvárjuk, hogy teljesen elduguljon a WC, utána nem lesz kellemes amikor kiönt belőle az anyag…

 

WC pumpa használata

Az eltömődött WC-k körülbelül 90 százalékához egyetlen speciális eszközre van szükség – egy WC pumpára. Vásároljon WC-pumpát, amelynek gumiharang alakú végén van egy hosszabbító karima. A hosszabbító karimájú WC-pumpát úgy tervezték, hogy jobban illeszkedjen a WC-khez, így nagyobb lökést adhat a dugulást okozó torlasznak. Lehet olyan WC pumpát is vásárolni, amelyikhez hosszú pumpakar is tartozik (kb: úgy néz ki mint egy biciklipumpa WC haranggal a végén) A WC pumpa úgy működik, hogy vákuumot, illetve túlnyomást hoz létre a szennyvízlefolyó csőben. Ez a vákuum, illetve túlnyomás megmozdíthatja a lerakódást amelyik akadályozza a vízáramlást. Ha sikerül megmozdítani a lerakódást, akkor az már általában akadálytalanul lecsúszik a szennyvízcsőben és ha szerencsénk van akkor kijut a főcsatornába.

Hogyan kell használni a WC pumpát?

Nyomja le a WC pumpa harangot a WC lefolyóján és mozgassa hirtelen fel, le. Ha jól csinálja, akkor láthatja, ha a víz megindul lefelé. Akkor tud jól működni a dolog, ha a harangban nem levegő van, hanem folyadék. A levegő összenyomható, tehát a levegő nem képes akkora erőt kifejteni, mint amikor víz van a harangban, ugyanis a folyadékot nem tudjuk összenyomni. Az így keletkező nyomóerő a víz hatására eljut a dugulásig, és megpróbálja elmozdítani.

Fontos, hogy ne túl nagy lendülettel mozgassa a harangot illetve a WC pumpát, mert a WC tartalma kifröccsenhet ami nem túl kellemes, illetve fertőző is, ezért szokták ezt a műveletet gumikesztyűben végezni.

Ha véletlenül valamilyen műanyag lefolyó illatosító, műanyag játék stb. került a WC-be ami kisgyerekes családoknál sem ritka, akkor nem biztos, hogy a pumpálás segíteni fog, illetve ha segít is, a műanyag torlasz újra megakadhat odébb. Ilyenkor jöhet jól egy WC tisztító spirál, vagy csőgörény ahogy a népnyelv találóan elnevezte.

A csőgörényt, vagy spirált általában tekerővel együtt árusítják, illetve néhány típushoz kézi fúrót kell használni. Fogja be a fúrószár helyére a csőgörény befogóját és a spirál végét óvatosan vezesse be a WC lefolyóján. A legjobb az akkus, állítható sebességű csavarbehajtó, fúrógép, mert ezzel nem tesszük tönkre a WC-t és sikerülhet a mutatvány. A spirált tekerés közben vezessük be a lefolyóba egészen addig ameddig elér, a bevezetés közben időnként húzzuk vissza, ebből láthatjuk, hogy elértük-e a dugulás helyét. Ha a WC-ben a víz a visszahúzásnál megmoccan, akkor próbáljuk meg a dugulást kihúzni a WC-ből a spirál segítségével.

Ha sikerült kihúzni a dugót a WC-ből akkor célszerű egy mosószeres forró vizes öblítést alkalmazni, hogy az esetleges lerakódásokat eltávolítsuk a szennyvízcső faláról.

Az erős vegyszerek sem tudnak minden dugulást megszüntetni. Ha a lefolyóba esett illatosító az ok, akkor az illatosító műanyag akasztója akad el a szennyvízcsőben, ezt elég nehéz végig nyomni a szennyvízcsövön, ha sikerül visszahúzni, akkor van remény a probléma tökéletes elhárítására.

Ha esetleg húzza vissza spirált, de nem tudja teljesen visszahúzni, mert elakad félúton (elég gyakori jelenség) akkor sem kell pánikba esni. Próbálja megforgatni a spirált és folytatni a visszahúzást. Mindenképpen türelemjáték lesz van, amikor csak két, három próbálkozásra sikerül kihúzni a dugót a WC-ből. Ha semmiképpen sem sikerül kihúzni a spirált, akkor kell felszedni a WC kagylót és így már ki tudjuk húzni a dugulás okozóját.

A vegyszerek nem oldják a műanyagot (mert akkor a szennyvízcső is kilyukadna) hanem csak a zsíros szennyeződés eltávolításában segítenek. ne feledje, hogy amit a WC-be önt, azt elviszi a víz egészen valamelyik folyóig, a tengerig így tehát a beleöntött vegyszerek is súlyosan mérgezik az élővizeket. Ezért ajánljuk duguláselhárító gyors szolgálatunkat.

Mi teljesen vegyszermentes technológiákat használunk, gyorsan és hatékonyan távolítjuk el a szennyvízcsőből a dugulást okozó tárgyakat anélkül, hogy szennyeznénk az élővizeket. A szennyvíztisztító telepeken jelentős energiát fordítanak arra, hogy ülepítsék és kiszűrjék a vegyszereket és a szennyező anyagokat a vízből, de ha nem öntjük bele akkor egyrészt pénzt is spórolunk, mert nagyon drágák a vegyszerek, másrészt a szennyvíz tisztítása is könnyebb lesz.

A WOMA nagynyomású mosója utat készít a szennyvíznek és kíméletesen, de alaposan letisztítja a szennyvízcső faláról a lerakódásokat. A nagynyomású mosó adapterének segítségével ki lehet húzni a dugulást okozó tárgyat a csőszakaszból, így bontás nélkül ki tudjuk tisztítani a WC lefolyót is.

Néhány ok mi miatt érdemes bennünket hívni:

 • Duguláselhárítás olcsó, akciós árakon!
 • Korrekt áron végzünk tisztességes munkát.
 • Évtizedes gyakorlattal rendelkezünk, több ezer szifon, WC lefolyó dugulását szüntettük meg.
 • Nekünk minden ember fontos, legyen gazdag vagy szegény, ha hatalmas villában kell dugulást elhárítani, vagy egy szoba konyhában kell a padlóösszefolyót kitisztítani, egyformán kiváló szolgáltatásokat fog kapni tőlünk.
 • Műszeres csőtörés bemérést is végzünk, tehát csőrepedés, vízszivárgás estén is hívhat bennünket.
 • Éjjel-nappal számíthatnak munkánkra a nap 24 órájában.
 • Mobil duguláselhárító szervizautóval érkezünk, amely a nagynyomású mosótól a csatornakameráig mindent tartalmaz amire Önnek szüksége lehet, bármilyen dugulással megbirkózunk.
 • 100% garancia a munkánkra.
 • Árajánlatot is kérhet űrlapunkon, így előre számolhat a költségekkel.
 • A jól elvégzett munka jó ajánlólevél, és mi szeretjük, ha ajánlanak bennünket, és munkánkat más embereknek is. Ezért dolgozunk reggeltől estig, és ezért nyújtunk kiváló minőségű szolgáltatásokat.
 • Megbízható udvarias munkatársak.

Legyen szó kisebb szifontisztításról, vagy teljes csatornahálózat fertőtlenítésről, csatorna kamerás vizsgálatról, vagy Woma csatornatisztítás -ról, ránk számíthat, hívjon!

Mi szeretünk úgy dolgozni, hogy amit egyszer megjavítunk, az utána hosszú ideig jó legyen. Bármilyen dugulás esetén hívjon bennünket a fenti telefonszámon!