Lefolyó tisztítás házilagos praktikák

A lefolyók dugulása minden ingatlanban előfordulhat, és gyakran bosszantó problémát okoz. Azonban nem mindig szükséges azonnal szakember segítségét kérni. Sok esetben hatékonyan megszüntethetjük a dugulást házilagos praktikák segítségével. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan tisztíthatjuk meg a lefolyókat otthoni eszközökkel és módszerekkel.

  • Forró víz és só: Ez az egyik legegyszerűbb módja a lefolyók tisztításának. Forraljunk fel egy nagy lábasnyi vizet, majd öntsük azt lassan a lefolyóba. Közben adjunk hozzá egy nagy kanálnyi konyhasót. A forró víz feloldja a lerakódásokat és a zsírt, míg a só segít megtisztítani a csövet.
  • Szódabikarbóna és ecet: Keverjünk össze egy fél bögre szódabikarbónát és egy fél bögre ecetet egy műanyag pohárban vagy tálkában. Azonnal öntsük le a keveréket a lefolyóba, majd zárjuk el a lefolyót egy dugóval vagy egy törlőkendővel. Várjunk kb. 30 percet, majd öblítsük le meleg vízzel. Ez a módszer hatékonyan megtisztítja a dugulást és kellemes szagtalanító hatása is van.
  • Lefolyópumpa használata: Lefolyópumpát vásárolhatunk az otthoni tisztításhoz. A pumpát erősen nyomjuk le a lefolyóba, majd hirtelen húzzuk fel. Ez létrehozza egy szívóhatást, amely segít megtisztítani a dugulást. Ezt többször is megismételhetjük.
  • Dugulásoldó folyadék: Dugulásoldók kaphatók a boltokban, és ezek hatékonyan képesek megszüntetni a dugulást. Azonban vegyük figyelembe, hogy ezek vegyszerek, ezért használat előtt olvassuk el a használati utasítást, és viseljünk védőeszközöket.
  • Csőgörény használata: Csőtisztító spirált is vásárolhatunk, vagy ahogy a köznyelv hívja: csőgörényt. Ezt be lehet vezetni a lefolyóba, majd forgatni, hogy a hajszálak és egyéb szennyeződés rátekeredjen. Amikor feltekertük a matériát kihúzzuk a lefolyóból az egész cuccot, hogy eltávolítsuk a dugulást okozó szennyeződéseket és tárgyakat. A csőtisztító spirál problémája legfőképpen az, hogy ha nem tudjuk a feltekeredett matéria miatt kihúzni a lefolyóból akkor szét kell szedni a szennyvízcsövet a spirál megakadásának a helyén. Tehát ezt a módszert akkor alkalmazza, ha van már gyakorlata a duguláselhárítás területén.
  • Lefolyószűrő használata: Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a lefolyók dugulását, használjunk lefolyószűrőket, amelyek megfogják a hajat és más nagyobb szennyeződéseket. Ezeket könnyű eltávolítani és megtisztítani.
  • Professzionális szolgáltatás: Ha a fent említett módszerek nem segítenek, vagy a dugulás rendszeresen visszatér, akkor érdemes a segítségünket kérni. Egy tapasztalt vízvezeték-szerelő rendelkezik a szükséges eszközökkel és ismeretekkel a dugulások hatékony kezeléséhez.

Fontos, hogy rendszeresen karbantartsuk a lefolyókat, hogy megelőzzük a dugulásokat. Használjunk lefolyószűrőt, és ne öntsünk le zsíros, olajos anyagokat a lefolyóba, mivel ezek hajlamosak lerakódni és dugulást okozni. Ha pedig a dugulás már kialakult, próbáljuk ki a fenti házilagos praktikákat. A megfelelő karbantartással és tisztítással hosszú távon megőrizhetjük lefolyóink szabad áramlását.

Lefolyó tisztítás házilagos praktikák

Mitől dugulhat el rendszeresen a lefolyó?

A lefolyó rendszeres eldugulásának számos oka lehet, és gyakran több tényező is összefügghet egyszerre. Az alábbiakban felsorolok néhány gyakori okot:

Szilárd anyagok lerakódása: Az egyik leggyakoribb ok a szilárd anyagok, például haj, ételmaradékok, zsír, szappan vagy papír lerakódása a lefolyócsövekben. A szennyvízcsövek anyaga műanyag, a felületén a vízkő, hideg időben a zsír, olaj le tud rakódni. Ha ezek a lerakódások összegyűlnek, akkor már könnyebben beletapad mindenféle szennyeződés amelyik a lefolyóba kerül. A cső keresztmetszete a lerakódások miatt egyre szűkebb lesz, ez akadályozza a víz áramlását, és dugulást okozhat.

Zsírlerakódás: A konyhákban gyakran dugulásokat okozhat a zsír lerakódása a lefolyóban. Amikor a zsír lehűl, megkeményedik és a csőfalakhoz tapad, lassítva a víz áramlását. Néha forróvízzel átöblíthetjük a csöveket.

Hajlerakódás: A fürdőszobai lefolyók gyakran dugulnak el hajmaradványok miatt, melyek összegyűlhetnek a csövekben és gátolhatják a víz áramlását.

Idegen tárgyak: Idegen tárgyak, például gyermekjátékok, szivacsok vagy higiéniai termékek is belekerülhetnek a lefolyókba, és blokkolhatják azokat.

Csőrendszer elöregedése vagy sérülése: A lefolyócsövek idővel elöregedhetnek, kophatnak, vagy sérülhetnek. Repedések vagy csőtörések lehetővé tehetik a víz kiszivárgását és idegen anyagok bejutását a rendszerbe.

Rossz tervezés vagy kivitelezés: A lefolyórendszer tervezésének vagy kivitelezésének hibái is okozhatnak rendszeres dugulásokat. Például helytelenül elhelyezett szögletes vagy éles fordulatok, amelyek könnyen lerakódásokhoz vezethetnek.

Magas terhelés: Ha a lefolyót rendszeresen nagy terhelésnek teszik ki, például egy sűrűn látogatott étteremben vagy egy több lakásos épületben, akkor az is növelheti a dugulások gyakoriságát.

Kemikáliák használata: Bizonyos vegyszerek, például agresszív lefolyótisztító szerek használata hosszú távon károsíthatja a lefolyórendszert és növelheti a dugulások kockázatát.

A dugulások elkerülése érdekében fontos, hogy megelőző intézkedéseket tegyen, például rendszeresen tisztítsa meg a lefolyókat haj eltávolításával vagy szűrő használatával, ne öntsön zsírt a konyhai lefolyóba, és óvatosan használja a lefolyótisztító szereket. A gyakori mosogatószeres forró vizes öblítés is javítja a csatornahálózat állapotát, hiszen a forró víz jól oldja a zsíros szennyeződéseket.

Ha Ön is dugulásra gyanakszik és nem tudja házilagos praktikákkal elhárítani a problémát akkor vegye fel velünk a kapcsolatot és segítünk!