A dugulásokról érthetően

A szennyvíz elvezető rendszer, vagy szennyvíz csatorna több ok miatt is eldugulhat, melynek következtében megakad a szabad áramlás, és feltorlódik a csatornában a matéria. A dugulás leggyakoribb oka, hogy a lefolyócső falára az idők során lerakódás keletkezik, amely évről évre egyre vastagabb lesz. Ezt legelőször a szennyező és zsíros anyagok letapadása okozza, főleg hideg időben a zsíros, olajos szennyvízből ezek a ragacsos, a hidegre könnyen megdermedő zsírok rárakódnak a cső falára, és utána a szennyvíz szilárd részecskék beletapadnak. Ezt a kezdeti időszakban a forró víz, zsíroldók, savas anyagok jól oldják, azonban pont ott tapadnak meg a legjobban, ahol a legnagyobb galibát tudják okozni.

vizhalozat-a-hazban

A képen jól látható, hogy házon belül a különböző vizes berendezések szennyvíz elvezető csövek lejtése helyenként függőleges, néhol pedig majdnem vízszintes. A probléma  a majdnem vízszintes részeknél, a csatlakozásoknál, és az elágazásoknál (csomópontoknál) szokott keletkezni.

A vízszintes részeken a két használat között a folyadék megáll, pang, leülepedik, és felveszi a cső hőmérsékletét. Ezt az anyagot, a következő használat során keletkező folyadék sodorja tovább a központi elvezető cső felé. A keletkező erő is többféle lehet, a WC a lehúzás alkalmával nagy mennyiségű vizet (a tartályos akár 12Liter vizet ürít) nyom a lefolyóba, a mosdóknál, csapnál és a mosógépnél  ez a mennyiség jóval kevesebb, és lassabb folyású. A házi lefolyóknál a mesterek törekszenek arra, hogy a kis esésű, és majdnem vízszintes csőszakaszok minél rövidebbek legyenek, azonban ezt nem mindig sikerül  kivitelezni, hiszen minden vizes berendezés lefolyó szerkezetét a fő szennyvízgyűjtő csatornáig kell elvezetni. Ezek elvezetése történhet a falban, padlóban, födémben, és ritkábban falon kívül, bár ezek dugulását a legkönnyebb megszüntetni.

dugulasA dugulások leggyakoribb előfordulási helyei a

 • vízszintes szakaszok (vízpangás)
 • elágazások
 • szifonok
 • összefolyók
 • csatlakozók
 • szűk keresztmetszetű cső
 • fa gyökér melletti csatorna részek

A vízszintes szakaszokon gyakori probléma (főleg ahol nagyon kemény a víz), hogy a cső falán vízkő képződik, és megvastagodva egyre szűkíti a lefolyó cső keresztmetszetét. A lerakódásban könnyebben megtapad a szennyeződés is, amelyet kizárólag rendszeres időközönként elvégzett csőtisztítás szüntethet meg.

gyoker-benovesA csövek ideális kivitelezése az lenne, hogy egy folyamatos elágazás és törésmentes, nagy átmérőjű, nagy esésű  csőben történne a szennyvíz elvezetése. Azonban ennek a kivitelezése  és az ára is hatalmas összegeket emésztene fel, valamint a csöveket nem tudnánk illesztés nélkül elhelyezni a falakban és a padlóban. Ezért fejlesztették ki a vízhálózat szerelési és illesztési rendszert, amely segítségével különböző vizes gépek és használati tárgyak illeszthetők a vízhálózatba akár utólag is. Ezek könnyen szerelhető gumitömítést és szagzáró szifont tartalmaznak, és a különböző hajlásszögű könyökök segítségével szinte bármilyen szögből elvezetik a folyadékot.

A másik gyakori problémaforrás az illesztések, könyökök, szifonok. Ezeknél megváltozik az elvezetett folyadék sebessége, és legtöbbször iránya is, hiszen ezért szereljük őket a csatorna hálózatba. A megakadó szennyvíz ezeknél könnyen összetorlódik, és ha szűk a keresztmetszet létrejön a dugulás.

dugulaselharito-mesterA szifonok szerepe, hogy a keletkező bűzöket, szagokat ne engedje visszaáramlani a légtérbe, ezáltal sokkal kellemesebb lesz a helység levegője. Ez a zárás általában úgy jön létre a szifonban, hogy a gravitáció miatt a szifonon belül megreked a folyadék egy része és ez lezárja a csőben áramló levegőt, ezáltal megrekesztve a szagokat is.  (szifon kép)  Azonban a pangó víz miatt a szifon is hajlamos a dugulásra, vízkövesedésre, valamint ha a benne található folyadék nem kap utánpótlást akkor (főleg nyáron) elpárolog, és megjelenik a “csatornaszag” a lakásban. Ez padlóösszefolyóknál  (ami szifon is egyben) a WC-nél és a mosdóknál szokott problémákat okozni. Ezeket szétszerelve általában könnyen ki lehet tisztítani, és folyadékkal feltöltve újra lezárják a szagokat.

A mosdók, fürdőszobai lefolyók gyakori ellensége a hosszú haj, amelyik összegubancolódva és megakadva gyakran megakasztja a többi szennyezőanyag akadálytalan lefolyását, dugulást okozva ezzel. Ezt a fajta dugulás a kezdeti  időszakban a kereskedelmi forgalomban kapható dugulásmegszüntető porok jól oldják, szétroncsolják a szarus anyagokat, hajat stb. ezzel szüntetve meg a dugulást.

Problémákat szokott még okozni a különböző tárgyak lefolyóba kerülése is, ez lehet a wc-be ejtett illatosítótól kezdve a zsebünkből észrevétlenül kihullott tárgyakig sok minden. Ezek aztán egy darabig eljutnak a ház szennyvíz rendszerében, azonban ha megakadnak, akkor előbb-utóbb dugulást okoznak. Ezeknek a dugulásoknak a megszüntetése a legnehezebb mivel  először fel kell tárni, hogy pontosan hol van a dugulás, mi okozta, és meg is kell azt szüntetni.

A dugulás hideg vízáram alatt könnyebben létrejön, mint ahol  forró víz is folyik, tehát a fürdőszobai zuhanyzónál, kád kifolyónál, mosógép kiömlőnyílásnál a forró víz kiáramlása a letapadást jobban oldja, mint ahol csak hideg víz áramlik ki. Ezért érdemes ott ahol csak hideg vizes kiáramlás van, néha zsíroldós forró vízzel tisztító öblítést csinálni, ez fellazítja a cső falán lerakódott szennyeződéseket, és segít a víznek nagyobb keresztmetszeten gyorsabban lefolyni.

 

Kapcsolódó bejegyzés

 • Miben tudunk segíteni?Miben tudunk segíteni? Bármilyen dugulást elhárítunk, legyen az bárhol a házban, vagy a házon kívül. Szennyvíz csatorna dugulás elhárítás, wc dugulás megszüntetése, padlóösszefolyók, mosogató, zuhanyzó dugulás […]
 • Mosógép bűzelzáró szifonMosógép bűzelzáró szifon Egyértelmű tény mindannyiunknak, hogy a mosógép beüzemeléséhez fontos, hogy legyen a falban, vagy a falon belül egy bűzelzáró szifon, mert büdös lenne a mosógép belső része a lefolyóból […]
 • A dugulás előjeleiA dugulás előjelei A csatornák és csővezetékek dugulását általában különböző előjelek alapján könnyen észrevehetjük. Ha kinyitjuk a csapot, és a maximum vízerőre állítjuk, a lefolyó nem tudja elnyelni a […]
 • Légbeszívó szelep utólagos beszereléseLégbeszívó szelep utólagos beszerelése Légbeszívó szelepet utólag beépítése vajon lehetséges? Igen van rá lehetőség, sőt, ha folyamatosan észleljük a csatornaszagot és az emeleten található WC. öblítésekor, eltűnik a víz a […]