A dugulásokról érthetően

A szennyvíz elvezető rendszer, vagy szennyvíz csatorna több ok miatt is eldugulhat, melynek következtében megakad a szabad áramlás, és feltorlódik a csatornában a matéria. A dugulás leggyakoribb oka, hogy a lefolyócső falára az idők során lerakódás keletkezik, amely évről évre egyre vastagabb lesz. Ezt legelőször a szennyező és zsíros anyagok letapadása okozza, főleg hideg időben a zsíros, olajos szennyvízből ezek a ragacsos, a hidegre könnyen megdermedő zsírok rárakódnak a cső falára, és utána a szennyvíz szilárd részecskék beletapadnak. Ezt a kezdeti időszakban a forró víz, zsíroldók, savas anyagok jól oldják, azonban pont ott tapadnak meg a legjobban, ahol a legnagyobb galibát tudják okozni.

vizhalozat-a-hazban

A képen jól látható, hogy házon belül a különböző vizes berendezések szennyvíz elvezető csövek lejtése helyenként függőleges, néhol pedig majdnem vízszintes. A probléma  a majdnem vízszintes részeknél, a csatlakozásoknál, és az elágazásoknál (csomópontoknál) szokott keletkezni.

A vízszintes részeken a két használat között a folyadék megáll, pang, leülepedik, és felveszi a cső hőmérsékletét. Ezt az anyagot, a következő használat során keletkező folyadék sodorja tovább a központi elvezető cső felé. A keletkező erő is többféle lehet, a WC a lehúzás alkalmával nagy mennyiségű vizet (a tartályos akár 12Liter vizet ürít) nyom a lefolyóba, a mosdóknál, csapnál és a mosógépnél  ez a mennyiség jóval kevesebb, és lassabb folyású. A házi lefolyóknál a mesterek törekszenek arra, hogy a kis esésű, és majdnem vízszintes csőszakaszok minél rövidebbek legyenek, azonban ezt nem mindig sikerül  kivitelezni, hiszen minden vizes berendezés lefolyó szerkezetét a fő szennyvízgyűjtő csatornáig kell elvezetni. Ezek elvezetése történhet a falban, padlóban, födémben, és ritkábban falon kívül, bár ezek dugulását a legkönnyebb megszüntetni.

dugulasA dugulások leggyakoribb előfordulási helyei a

 • vízszintes szakaszok (vízpangás)
 • elágazások
 • szifonok
 • összefolyók
 • csatlakozók
 • szűk keresztmetszetű cső
 • fa gyökér melletti csatorna részek

A vízszintes szakaszokon gyakori probléma (főleg ahol nagyon kemény a víz), hogy a cső falán vízkő képződik, és megvastagodva egyre szűkíti a lefolyó cső keresztmetszetét. A lerakódásban könnyebben megtapad a szennyeződés is, amelyet kizárólag rendszeres időközönként elvégzett csőtisztítás szüntethet meg.

gyoker-benovesA csövek ideális kivitelezése az lenne, hogy egy folyamatos elágazás és törésmentes, nagy átmérőjű, nagy esésű  csőben történne a szennyvíz elvezetése. Azonban ennek a kivitelezése  és az ára is hatalmas összegeket emésztene fel, valamint a csöveket nem tudnánk illesztés nélkül elhelyezni a falakban és a padlóban. Ezért fejlesztették ki a vízhálózat szerelési és illesztési rendszert, amely segítségével különböző vizes gépek és használati tárgyak illeszthetők a vízhálózatba akár utólag is. Ezek könnyen szerelhető gumitömítést és szagzáró szifont tartalmaznak, és a különböző hajlásszögű könyökök segítségével szinte bármilyen szögből elvezetik a folyadékot.

A másik gyakori problémaforrás az illesztések, könyökök, szifonok. Ezeknél megváltozik az elvezetett folyadék sebessége, és legtöbbször iránya is, hiszen ezért szereljük őket a csatorna hálózatba. A megakadó szennyvíz ezeknél könnyen összetorlódik, és ha szűk a keresztmetszet létrejön a dugulás.

dugulaselharito-mesterA szifonok szerepe, hogy a keletkező bűzöket, szagokat ne engedje visszaáramlani a légtérbe, ezáltal sokkal kellemesebb lesz a helység levegője. Ez a zárás általában úgy jön létre a szifonban, hogy a gravitáció miatt a szifonon belül megreked a folyadék egy része és ez lezárja a csőben áramló levegőt, ezáltal megrekesztve a szagokat is.  (szifon kép)  Azonban a pangó víz miatt a szifon is hajlamos a dugulásra, vízkövesedésre, valamint ha a benne található folyadék nem kap utánpótlást akkor (főleg nyáron) elpárolog, és megjelenik a “csatornaszag” a lakásban. Ez padlóösszefolyóknál  (ami szifon is egyben) a WC-nél és a mosdóknál szokott problémákat okozni. Ezeket szétszerelve általában könnyen ki lehet tisztítani, és folyadékkal feltöltve újra lezárják a szagokat.

A mosdók, fürdőszobai lefolyók gyakori ellensége a hosszú haj, amelyik összegubancolódva és megakadva gyakran megakasztja a többi szennyezőanyag akadálytalan lefolyását, dugulást okozva ezzel. Ezt a fajta dugulás a kezdeti  időszakban a kereskedelmi forgalomban kapható dugulásmegszüntető porok jól oldják, szétroncsolják a szarus anyagokat, hajat stb. ezzel szüntetve meg a dugulást.

Problémákat szokott még okozni a különböző tárgyak lefolyóba kerülése is, ez lehet a wc-be ejtett illatosítótól kezdve a zsebünkből észrevétlenül kihullott tárgyakig sok minden. Ezek aztán egy darabig eljutnak a ház szennyvíz rendszerében, azonban ha megakadnak, akkor előbb-utóbb dugulást okoznak. Ezeknek a dugulásoknak a megszüntetése a legnehezebb mivel  először fel kell tárni, hogy pontosan hol van a dugulás, mi okozta, és meg is kell azt szüntetni.

A dugulás hideg vízáram alatt könnyebben létrejön, mint ahol  forró víz is folyik, tehát a fürdőszobai zuhanyzónál, kád kifolyónál, mosógép kiömlőnyílásnál a forró víz kiáramlása a letapadást jobban oldja, mint ahol csak hideg víz áramlik ki. Ezért érdemes ott ahol csak hideg vizes kiáramlás van, néha zsíroldós forró vízzel tisztító öblítést csinálni, ez fellazítja a cső falán lerakódott szennyeződéseket, és segít a víznek nagyobb keresztmetszeten gyorsabban lefolyni.

 

Kapcsolódó bejegyzés

 • Mosógép bűzelzáró szifonMosógép bűzelzáró szifon Egyértelmű tény mindannyiunknak, hogy a mosógép beüzemeléséhez fontos, hogy legyen a falban, vagy a falon belül egy bűzelzáró szifon, mert büdös lenne a mosógép belső része a lefolyóból […]
 • Mikor van szükség Szuez szifonra?Mikor van szükség Szuez szifonra? Többféle kiképzésű Szuez szifont ismerünk. egy, két, három és négy ágú, ezen kívül szigetelhető és alsó és egyenes kifolyásúak lehetnek. Anyaguk alapján néhány: alumínium, PVC, […]
 • A dugulás előjeleiA dugulás előjelei A csatornák és csővezetékek dugulását általában különböző előjelek alapján könnyen észrevehetjük.Ha kinyitjuk a csapot, és a maximum vízerőre állítjuk, a lefolyó nem tudja elnyelni a […]
 • Miben tudunk segíteni?Miben tudunk segíteni? Bármilyen dugulást elhárítunk, legyen az bárhol a házban, vagy a házon kívül. Szennyvíz csatorna dugulás elhárítás, wc dugulás megszüntetése, padlóösszefolyók, mosogató, zuhanyzó dugulás […]