A dugulásokról érthetően

A szennyvíz elvezető rendszer, vagy szennyvíz csatorna több ok miatt is eldugulhat. Ennek következtében megakad a szabad áramlás, és feltorlódik a csatornában a matéria. A dugulás leggyakoribb oka, hogy a lefolyócső falára rátapad a vízkő. Utána az idők során lerakódás keletkezik, amely évről évre egyre vastagabb lesz. Ezt legelőször a szennyező és zsíros anyagok letapadása okozza.

Főleg hideg időben a zsíros, olajos szennyvízből kiválik a zsír.

Ezek a ragacsos, a hidegre könnyen megdermedő zsírok rárakódnak a cső falára. Utána a szenny szilárd részecskék beletapadnak. Elsőként a kezdeti időszakban a forró víz, zsíroldók, savas anyagok jól oldják. Ezt követően azonban pont ott tapadnak meg a legjobban. A vékony vízkő rétegre rátapad a kosz pont ott, ahol a legnagyobb galibát tudják okozni.

vizhalozat-a-hazban

A képen jól látható, hogy házon belül a különböző vizes berendezések szennyvíz elvezető csövek lejtése. Helyenként függőleges, néhol pedig majdnem vízszintes. A probléma  a majdnem vízszintes részeknél kezdődik. Majd a csatlakozásoknál, és az elágazásoknál (csomópontoknál) szokott keletkezni.

A vízszintes részeken a két használat között a folyadék megáll. Pang, leülepedik, és felveszi a környezet hőmérsékletét.

Ezt az anyagot, a következő használat során bekerült folyadék sodorja tovább. A központi elvezető cső felé halad az egész matéria. A keletkező erő is többféle lehet. A WC a lehúzás alkalmával nagy mennyiségű vizet (a tartályos akár 12Liter vizet ürít) nyom a lefolyóba. A mosdóknál, csapnál és a mosógépnél  ez a mennyiség jóval kevesebb, és lassabb folyású.

Viszont a mosdókba sokszor kerül forró víz is, tehát lemossa a cső falát.

A házi lefolyóknál a mesterek törekszenek arra, hogy a kis esésű, és majdnem vízszintes csőszakaszok minél rövidebbek legyenek. Azonban ezt nem mindig sikerül  kivitelezni. Hiszen minden vizes berendezés lefolyó szerkezetét a fő szennyvízgyűjtő csatornáig kell elvezetni. Ezek elvezetése történhet a falban, padlóban, födémben.

Ritkábban falon kívül, bár ezek dugulását a legkönnyebb megszüntetni.

A WC csatornacső ajánlott kezdeti ejtése 5% különben eldugulhat. Azért ilyen enyhe az esés, hogy levigye az anyagot a víz. Különben átzúdulna felette és ez gyorsan dugulást okozna.

dugulasA dugulások leggyakoribb előfordulási helyei a

  • vízszintes szakaszok (vízpangás).
  • elágazások.
  • szifonok.
  • összefolyók.
  • csatlakozók.
  • szűk keresztmetszetű cső.
  • fa gyökér melletti csatorna részek.

A vízszintes szakaszokon gyakori probléma, hogy nagyon kemény a víz. Ezáltal a cső falán vízkő képződik. Megvastagodva egyre szűkíti a lefolyó cső keresztmetszetét. A lerakódásban könnyebben megtapad a szennyeződés is.

Ezt kizárólag rendszeres időközönként elvégzett csőtisztítás szüntethet meg.

gyoker-benovesA csövek ideális kivitelezése az lenne, hogy egy folyamatos elágazás és törésmentes, nagy átmérőjű csőben futhatna a szennyvíz. A nagy esésű  csőben történne a szennyvíz elvezetése minél kevesebb elágazással. Azonban ennek a kivitelezése  és az ára is hatalmas összegeket emésztene fel. Valamint a csöveket nem tudnánk illesztés nélkül elhelyezni a falakban és a padlóban.

Ezért fejlesztették ki a vízhálózat szerelési és illesztési rendszert.

Ez szabvány.

Ennek segítségével különböző vizes gépek és használati tárgyak illeszthetők a vízhálózatba. Ez olyan mint a Lego, akár utólag is beilleszthető egy egység. A végponti szifonok könnyen szerelhető gumitömítést és szagzáró szifont tartalmaznak. A különböző hajlásszögű könyökök segítségével szinte bármilyen szögből elvezetik a folyadékot.

A másik gyakori problémaforrás az illesztések, könyökök, szifonok.

Ezeknél megváltozik az elvezetett folyadék sebessége. Legtöbbször az iránya is, hiszen ezért szereljük őket a csatorna hálózatba. A megakadó szennyvíz ezeknél könnyen összetorlódik. Ha szűk a keresztmetszet létrejön a dugulás.

Főleg ha sok a hosszú hajú a családban.

A haj és szőr kiváló a dugulás szempontjából, mivel könnyen megakad a csatlakozóknál. Utána összegyűjti a szennyeződést. Sokféle duguláselhárító szer tartalmaz szőr oldó összetevőt.

dugulaselharito-mesterA szifonok szerepe, hogy a keletkező bűzöket, szagokat ne engedje visszaáramlani a légtérbe. Ezáltal sokkal kellemesebb lesz a helység levegője. Ez a zárás általában úgy jön létre a szifonban, hogy a gravitáció miatt a szifonon belül megreked a folyadék egy része. Ez lezárja a csőben áramló levegőt, ezáltal megrekesztve a szagokat is.  (szifon kép)

Azonban a pangó víz miatt a szifon is hajlamos a dugulásra, vízkövesedésre. Valamint ha a benne található folyadék nem kap utánpótlást akkor (főleg nyáron) elpárolog. Ennek következtében megjelenik a csatornaszag a lakásban. Ez padlóösszefolyóknál  (ami szifon is egyben) a WC-nél és a mosdóknál szokott problémákat okozni.

Ezeket szétszerelve általában könnyen ki lehet tisztítani.

Folyadékkal feltöltve újra lezárják a szagokat.

A mosdók, fürdőszobai lefolyók gyakori ellensége a hosszú haj. Amelyik összegubancolódva és megakadva gyakran megakasztja a többi szennyezőanyag akadálytalan lefolyását. Makacs dugulást okozva ezzel. Ezt a fajta dugulás a kezdeti  időszakban a kereskedelmi forgalomban kapható dugulásmegszüntető porok jól oldják. Szétroncsolják a szarus anyagokat, hajat stb.

Ezzel szüntetve meg a dugulást.

Problémákat szokott még okozni a különböző tárgyak lefolyóba kerülése is. Ez lehet a wc-be ejtett illatosítótól kezdve a zsebünkből észrevétlenül kihullott tárgyakig sok minden. Ezek aztán egy darabig eljutnak a ház szennyvíz rendszerében. Azonban ha megakadnak, akkor előbb-utóbb dugulást okoznak. Ezeknek a dugulásoknak a megszüntetése a legnehezebb. Mivel  először fel kell tárni, hogy pontosan hol van a dugulás, mi okozta, és meg is kell azt szüntetni.

A dugulás hideg vízáram alatt könnyebben létrejön, mint ahol  forró víz is folyik. Tehát a fürdőszobai zuhanyzónál, kád kifolyónál, mosógép kiömlőnyílásnál kevésbé szokott eldugulni. A forró víz kiáramlása a letapadást jobban oldja, mint ahol csak hideg víz áramlik ki. Ezért érdemes ott ahol csak hideg vizes kiáramlás van, néha zsíroldós forró vízzel tisztító öblítést csinálni. Ez fellazítja a cső falán lerakódott szennyeződéseket. Segít a víznek nagyobb keresztmetszeten gyorsabban lefolyni. A WC-be időnként beöntött mosószeres forró víz jól megelőzi a dugulást.

De ha mégsem, hívjon bennünket!

Ajánlat: autószállítás olcsón 0-24