A dugulásokról érthetően

A szennyvíz elvezető rendszer, vagy szennyvíz csatorna több ok miatt is eldugulhat. Ennek következtében megakad a szabad áramlás, és feltorlódik a csatornában a matéria. A dugulás leggyakoribb oka, hogy a lefolyócső falára rátapad a vízkő. Utána az idők során lerakódás keletkezik, amely évről évre egyre vastagabb lesz. Ezt legelőször a szennyező és zsíros anyagok letapadása okozza.

Főleg hideg időben a zsíros, olajos szennyvízből kiválik a zsír.

Ezek a ragacsos, a hidegre könnyen megdermedő zsírok rárakódnak a cső falára. Utána a szenny szilárd részecskék beletapadnak. Elsőként a kezdeti időszakban a forró víz, zsíroldók, savas anyagok jól oldják. Ezt követően azonban pont ott tapadnak meg a legjobban. A vékony vízkő rétegre rátapad a kosz pont ott, ahol a legnagyobb galibát tudják okozni.

vizhalozat-a-hazban

A képen jól látható, hogy házon belül a különböző vizes berendezések szennyvíz elvezető csövek lejtése. Helyenként függőleges, néhol pedig majdnem vízszintes. A probléma  a majdnem vízszintes részeknél kezdődik. Majd a csatlakozásoknál, és az elágazásoknál (csomópontoknál) szokott keletkezni.

A vízszintes részeken a két használat között a folyadék megáll. Pang, leülepedik, és felveszi a környezet hőmérsékletét.

Ezt az anyagot, a következő használat során bekerült folyadék sodorja tovább. A központi elvezető cső felé halad az egész matéria. A keletkező erő is többféle lehet. A WC a lehúzás alkalmával nagy mennyiségű vizet (a tartályos akár 12Liter vizet ürít) nyom a lefolyóba. A mosdóknál, csapnál és a mosógépnél  ez a mennyiség jóval kevesebb, és lassabb folyású.

Viszont a mosdókba sokszor kerül forró víz is, tehát lemossa a cső falát.

A házi lefolyóknál a mesterek törekszenek arra, hogy a kis esésű, és majdnem vízszintes csőszakaszok minél rövidebbek legyenek. Azonban ezt nem mindig sikerül  kivitelezni. Hiszen minden vizes berendezés lefolyó szerkezetét a fő szennyvízgyűjtő csatornáig kell elvezetni. Ezek elvezetése történhet a falban, padlóban, födémben.

Ritkábban falon kívül, bár ezek dugulását a legkönnyebb megszüntetni.

A WC csatornacső ajánlott kezdeti ejtése 5% különben eldugulhat. Azért ilyen enyhe az esés, hogy levigye az anyagot a víz. Különben átzúdulna felette és ez gyorsan dugulást okozna.

dugulasA dugulások leggyakoribb előfordulási helyei a

 • vízszintes szakaszok (vízpangás).
 • elágazások.
 • szifonok.
 • összefolyók.
 • csatlakozók.
 • szűk keresztmetszetű cső.
 • fa gyökér melletti csatorna részek.

A vízszintes szakaszokon gyakori probléma, hogy nagyon kemény a víz. Ezáltal a cső falán vízkő képződik. Megvastagodva egyre szűkíti a lefolyó cső keresztmetszetét. A lerakódásban könnyebben megtapad a szennyeződés is.

Ezt kizárólag rendszeres időközönként elvégzett csőtisztítás szüntethet meg.

gyoker-benovesA csövek ideális kivitelezése az lenne, hogy egy folyamatos elágazás és törésmentes, nagy átmérőjű csőben futhatna a szennyvíz. A nagy esésű  csőben történne a szennyvíz elvezetése minél kevesebb elágazással. Azonban ennek a kivitelezése  és az ára is hatalmas összegeket emésztene fel. Valamint a csöveket nem tudnánk illesztés nélkül elhelyezni a falakban és a padlóban.

Ezért fejlesztették ki a vízhálózat szerelési és illesztési rendszert.

Ez szabvány.

Ennek segítségével különböző vizes gépek és használati tárgyak illeszthetők a vízhálózatba. Ez olyan mint a Lego, akár utólag is beilleszthető egy egység. A végponti szifonok könnyen szerelhető gumitömítést és szagzáró szifont tartalmaznak. A különböző hajlásszögű könyökök segítségével szinte bármilyen szögből elvezetik a folyadékot.

A másik gyakori problémaforrás az illesztések, könyökök, szifonok.

Ezeknél megváltozik az elvezetett folyadék sebessége. Legtöbbször az iránya is, hiszen ezért szereljük őket a csatorna hálózatba. A megakadó szennyvíz ezeknél könnyen összetorlódik. Ha szűk a keresztmetszet létrejön a dugulás.

Főleg ha sok a hosszú hajú a családban.

A haj és szőr kiváló a dugulás szempontjából, mivel könnyen megakad a csatlakozóknál. Utána összegyűjti a szennyeződést. Sokféle duguláselhárító szer tartalmaz ja és szőr oldó összetevőt.

dugulaselharito-mesterA szifonok szerepe, hogy a keletkező bűzöket, szagokat ne engedje visszaáramlani a légtérbe. Ezáltal sokkal kellemesebb lesz a helység levegője. Ez a zárás általában úgy jön létre a szifonban, hogy a gravitáció miatt a szifonon belül megreked a folyadék egy része. Ez lezárja a csőben áramló levegőt, ezáltal megrekesztve a szagokat is.  (szifon kép)

Azonban a pangó víz miatt a szifon is hajlamos a dugulásra, vízkövesedésre. Valamint ha a benne található folyadék nem kap utánpótlást akkor (főleg nyáron) elpárolog. Ennek következtében megjelenik a csatornaszag a lakásban. Ez padlóösszefolyóknál  (ami szifon is egyben) a WC-nél és a mosdóknál szokott problémákat okozni.

Ezeket szétszerelve általában könnyen ki lehet tisztítani.

Folyadékkal feltöltve újra lezárják a szagokat.

A mosdók, fürdőszobai lefolyók gyakori ellensége a hosszú haj. Amelyik összegubancolódva és megakadva gyakran megakasztja a többi szennyezőanyag akadálytalan lefolyását. Makacs dugulást okozva ezzel. Ezt a fajta dugulás a kezdeti  időszakban a kereskedelmi forgalomban kapható dugulásmegszüntető porok jól oldják. Szétroncsolják a szarus anyagokat, hajat stb.

Ezzel szüntetve meg a dugulást.

Problémákat szokott még okozni a különböző tárgyak lefolyóba kerülése is. Ez lehet a wc-be ejtett illatosítótól kezdve a zsebünkből észrevétlenül kihullott tárgyakig sok minden. Ezek aztán egy darabig eljutnak a ház szennyvíz rendszerében. Azonban ha megakadnak, akkor előbb-utóbb dugulást okoznak. Ezeknek a dugulásoknak a megszüntetése a legnehezebb. Mivel  először fel kell tárni, hogy pontosan hol van a dugulás, mi okozta, és meg is kell azt szüntetni.

A dugulás hideg vízáram alatt könnyebben létrejön, mint ahol  forró víz is folyik. Tehát a fürdőszobai zuhanyzónál, kád kifolyónál, mosógép kiömlőnyílásnál kevésbé szokott eldugulni. A forró víz kiáramlása a letapadást jobban oldja, mint ahol csak hideg víz áramlik ki. Ezért érdemes ott ahol csak hideg vizes kiáramlás van, néha zsíroldós forró vízzel tisztító öblítést csinálni. Ez fellazítja a cső falán lerakódott szennyeződéseket. Segít a víznek nagyobb keresztmetszeten gyorsabban lefolyni. A WC-be időnként beöntött mosószeres forró víz jól megelőzi a dugulást.

De ha mégsem, hívjon bennünket!

Ajánlat: autószállítás olcsón 0-24

Kapcsolódó bejegyzés

 • Miben tudunk segíteni?Miben tudunk segíteni? Bármilyen dugulást elhárítunk, legyen az bárhol a házban, vagy a házon kívül. Szennyvíz csatorna tisztítás, wc dugulás megszüntetése, padlóösszefolyók, mosogató, zuhanyzó dugulás megszüntetése. Gyorsan, pontosan és tisztán dolgozunk, a munkaterületet mindig feltakarítjuk magunk után.   Bármilyen furcsa hangokat észlel a lefolyóból, vagy csatornabűz tör fel, esetleg nem folyik le a víz valahol. Szifon tisztítása hívjon bátran bennünket, azonnal indulunk. Néha a WC, mosdó, […]
 • Mosógép bűzelzáró szifonMosógép bűzelzáró szifon Egyértelmű tény mindannyiunknak, hogy a mosógép beüzemeléséhez fontos, hogy legyen a falban, vagy a falon belül egy bűzelzáró szifon, mert büdös lenne a mosógép belső része a lefolyóból visszaáramló szagok és gőzök miatt. Kétféle mosógép bűzelzáró szifont lehet vásárolni. Külső és falba épített szifon. A külső talán annyival jobb, hogy a hozzá nem értők is könnyen és egyszerűen karbantarthatják. Előnyük, hogy egyszerűen hozzájuk lehet férni, ezáltal könnyen tisztíthatók. Viszont nem […]
 • A dugulás előjeleiA dugulás előjelei A csatornák és csővezetékek dugulását általában különböző előjelek alapján könnyen észrevehetjük. Ha kinyitjuk a csapot, és a maximum vízerőre állítjuk, a lefolyó nem tudja elnyelni a megfelelő tempóban a vizet, a lefolyónál bugyborékol, vagy összegyűlik a víz. Ilyenkor ha nem zárnánk el a csapot, akkor kiöntene a víz a mosdóból. A vizes berendezéseknél, szanitereknél  általában hitelesítve állítják be a szifon és a szennyvízelvezető csatorna méretét. A legnagyobb fokozaton […]
 • Csatornatisztítás BudapestCsatornatisztítás Budapest Csatornatisztításra van szüksége Budapesten vagy Pest megye területén? Hívjon bennünket vagy kérjen árajánlatot. Vállaljuk a csatornák teljes tisztítását, fertőtlenítését. Ha eldugult a csatorna hívhat bennünket 0-24 éjjel, nappal és segítünk a dugulás elhárításában. A csatorna tisztítása házilag néhány módszerrel megvalósítható, de fontos figyelembe venni, hogy súlyosabb dugulások esetén vagy ha nem biztos a teendőkben, érdemes szakember segítségét kérni. Ilyen esetben mindenképpen […]
 • Eldugult a Szennyvízcső?Eldugult a Szennyvízcső? Hívjon bennünket, ha eldugult a szennyvízcső. Duguláselhárítás 1 órán belül Budapest és vonzáskörzetében 100% garanciával. A szennyvízcső eldugulása a legtöbb háztulajdonos rémálma lehet. Elég egy pillanatnyi figyelmetlenség a fürdőszobában vagy a konyhában, és máris elindulhat a probléma, amelyet sokan csak akkor vesznek észre, amikor már késő van. Az eldugult szennyvízcső nem csupán kellemetlen szagokat eredményez, hanem komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet, emellett az […]
 • Csatornatisztítás házilagCsatornatisztítás házilag Csatornatisztítás otthoni környezetben néhány egyszerű módszerrel elvégezhető. Viszont a szakszerűtlenül végzett tisztítás nagyobb problémát okozhat, mint előtte volt. Ha komolyabb problémád van a csatornákkal, érdemes szakember segítségét kérni. A csatornák helytelen tisztítása vagy karbantartása károkat okozhat a csatornarendszerben. Az alábbiakban néhány módszer a csatornatisztításhoz. Csatornatisztító nagynyomású mosó vagy tisztító spirál használata. A legegyszerűbb módszer […]