Mosdó duguláselhárítás házilag

A mosdó népszerű hely, akár naponta többször is eltöltünk ott hosszabb rövidebb időt. Fogmosás, borotválkozás, smink lemosás, és még százféle tisztálkodással és szépítkezéssel. Azonban a mosdó sajnos hajlamos a gyors eldugulásra. Ilyenkor szörcsög, bugyog, cuppog, nem megy le a szappanos víz.

A mosdóknál általában meglehetősen bonyolult szifonrendszereket szoktak alkalmazni.

Pontosan amiatt, mert tudják a tervezők is, hogy könnyen el tud dugulni. A mai szag és bűzelzáró szifonok másik funkciója, hogy meggátolja a nagyobb szennyeződések lefolyócsőbe való bekerülését.

szifon-a-viz-utjaA mosdó szifon egy ötletes berendezés, amelyiknél a gravitációt használják fel a szag lezárására. Hogy működik ez? Hát az alapelv szinte minden mosdónál ugyanaz. Van egy U alakban meghajlított cső, az U egyik szárán befolyik a mosdóvíz. A másik szárán kifolyik (ez megy a csatornába).

A víz tehát szabadon áramolhat az U két szára között, azonban a ha elzárjuk a vizet megszűnik az áramlás.

Akkor a tehetetlenség és a gravitáció miatt marad valamennyi víz az U alsó részében. Ez meggátolja, hogy az U profil két szára között a levegő átáramoljon, mivel ott víz van. Így tehát a víz szabadon áramlik, viszont a csatorna szag nem tud átszivárogni. Ezzel meg is fejtettük a csatornaszag eredetét. Ha valaki csatornaszagot érez, akkor jó esetben (főleg nyáron) a kiszáradt szifon miatt átjön a csatornából a szag.

szifon-mukodesi-elve

A szifon előnye, hogy könnyen tisztítható. Mivel ha csak simán U alakban meghajlítanák a csövet akkor abból hamar kipárologna a víz a melegben. Tehát az U elrendezést egy vastagabb henger belsejében alakítják ki, amelyiknél a nehezebb szennyezőanyagok leülnek a szifon aljára.

A víz azonban szabadon tud áramlani benne.

Általában az ilyen berendezéseknél a szifon belsejébe folyik a mosdóból a víz.

Majd alulról a szifon külső falánál áramolva eléri a csatornába csatlakozó csövet. Tehát minimális szennyeződést ki lehet egyszerűen takarítani. A szifon alá teszünk egy vödröt, majd letekerjük a szifon alját. Egyszerűen kitisztítjuk belőle a szennyeződést, hajszálakat, szappan maradványt, stb.

szifon-2Ha el van vízkövesedve a szifon, vagy már nagyon el van tömődve, akkor az el fog dugulni. Sajnos szét kell szedni teljesen a szifont, de ez sem jelenthet problémát.

Ilyenkor szintén tegyünk a szifon alá egy vödröt, hogy a bűzelzáró víz maradvány a vödörbe folyjon ne a földre.

Először csavarjuk le a szifon alján az alsó tartályt.

Ha tudjuk, húzzuk le a fölső részben található hengert óvatosan. Ha nem akkor felülről kezdjük megbontani a szifont.

  • Találunk egy nagy méretű anyát a mosdó lefolyó alján.
  • Ezt kézzel le lehet tekerni, ezzel csatlakozik a szifon a mosdóhoz.
  • Ha lejött a csavar, szedjük ki a szabaddá vált tömítést.
  • A csatlakozó kart forgassuk el oldalra, az óramutató járásával megegyezően, kb: 15 fokkal.

Ha simán el tudtuk forgatni a csövet, akkor a szifon közvetlenül a fali csatorna hálózat csövébe csatlakozik.

Ilyenkor egyszerűen az egész szifont mozgatva ki tudjuk húzni a falból. Ha a fali csatorna illesztésnél is van anya, akkor tekerjük azt is le, vegyük ki a tömítést, és így tekerjük ki a szifont a csatornából. A csatorna csőben valószínűleg gumikarika tömítés is van. Ezért nem biztos, hogy egyszerű kiszedni. De ha valamilyen szilikonos spray -el befújuk, (pl: WD40) akkor tekergetve könnyen ki tudjuk húzni.
A kiszedett szifont könnyen szét tudjuk szedni, és vízkőoldóval, és zsírtalanító szerrel kitisztítani.

Használat és összeszerelés előtt jó járunk, ha áttörölgetjük a csatlakozókat valamilyen olajos, szilikonos szerrel.

Könnyebb összecsavarozni, és könnyebb lesz utána szétszedni is.

Ha nincs WD40 akkor jó például az autómentő által is használt zárolajozó jégoldó, vagy egyszerűen egy étolajos rongy is.

Természetesen minden mosdó dugulást nem lehet megoldani szifon tisztítással, de ha nagyobb a baj, és nem akar a szifonnal bíbelődni, vagy továbbra sem megy le a víz, akkor vegye fel a kapcsolatot velünk, vagy hívjon bennünket azonnal, hogy segíthessünk.

Kapcsolódó bejegyzés

  • Csatornatisztítás árakCsatornatisztítás árak Csatornatisztítás olcsón Budapest és Pest megyében. Éjjel, nappal 0-24 SOS non-stop. Hívjon azonnal, ha csatornatisztításra van szükség. A csatornatisztítás ára Budapesten 25.000Ft-tól elérhető. Ha felhív valamint elmondja, hogy milyen elvégzendő feladat van, azonnal árajánlatot adunk. Ha sürgős akár fél óra alatt a helyszínen vagyunk. Nyilván ez függ a forgalomtól is. Befolyásolhatja, hogy éppen milyen munkán dolgozunk. Csatornatisztítás budapest és környéke akár azonnal, […]
  • Duguláselhárítás bontás nélkülDuguláselhárítás bontás nélkül Duguláselhárítás bontás nélkül Budapesten és Pest megyében Non-Stop 0-24. El lehet hárítani a szennyvízrendszer dugulását bontás nélkül? Igen, számos módszer létezik a szennyvízrendszer dugulásának eltávolítására bontás nélkül. Mi évtizedek óta foglalkozunk és nagy gyakorlatunk van a bontás nélküli dugulás megszüntetésében. Többféle módszert használunk, mindig a dugulás jellegének megfelelőt. Elsőként néhány lehetőség: Csőtisztító spirál A csőtisztító spirál egy rugalmas […]
  • Szifon tisztításaSzifon tisztítása Ha nem folyik le a víz a mosdóban, mosogatóban, vagy a fürdőkádban, zuhanyzóban akkor valószínűleg eldugult a szifon. Szifon tisztítás 0-24 éjjel, nappal, Budapest és Pest megye területén duguláselhárító gyors szolgálat, hogy ne Önnek kelljen vele szenvedni. Olcsó árak, hívása után gyorsan a helyszínre érünk. A szifon tisztítás a hagyományos szétcsavarozható lefolyó szifonok esetén elvégezhető házilagos módszerekkel is. Vagy szétcsavarozzuk és kitisztítjuk, ha hozzáférünk, vagy ha […]
  • Mosógép bűzelzáró szifonMosógép bűzelzáró szifon Egyértelmű tény mindannyiunknak, hogy a mosógép beüzemeléséhez fontos, hogy legyen a falban, vagy a falon belül egy bűzelzáró szifon, mert büdös lenne a mosógép belső része a lefolyóból visszaáramló szagok és gőzök miatt. Kétféle mosógép bűzelzáró szifont lehet vásárolni. Külső és falba épített szifon. A külső talán annyival jobb, hogy a hozzá nem értők is könnyen és egyszerűen karbantarthatják. Előnyük, hogy egyszerűen hozzájuk lehet férni, ezáltal könnyen tisztíthatók. Viszont nem […]
  • Csatornatisztítás BudapestCsatornatisztítás Budapest Csatornatisztításra van szüksége Budapesten vagy Pest megye területén? Hívjon bennünket vagy kérjen árajánlatot. Vállaljuk a csatornák teljes tisztítását, fertőtlenítését. Ha eldugult a csatorna hívhat bennünket 0-24 éjjel, nappal és segítünk a dugulás elhárításában. A csatorna tisztítása házilag néhány módszerrel megvalósítható, de fontos figyelembe venni, hogy súlyosabb dugulások esetén vagy ha nem biztos a teendőkben, érdemes szakember segítségét kérni. Ilyen esetben mindenképpen […]
  • Vízszivattyúzás heves esőzés utánVízszivattyúzás heves esőzés után Vízszivattyúzás heves esőzés után 0-24. Hívjon ha vízszivattyúzásra van szüksége Budapesten vagy Pest megyében egész nap, hétvégén is. A heves esőzések által okozott árvizek és vízbeömlés számos problémát jelenthetnek a lakosság és a környezet számára. A csapadékos időszak után a legfontosabb teendők közé tartozik a vízszivattyúzás elvégzése. A vízszivattyúzás segít a vízszint csökkentésében és a károk minimalizálásában. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miként kell megfelelően […]