Mosdó duguláselhárítás házilag

A mosdó népszerű hely, akár naponta többször is eltöltünk ott hosszabb rövidebb időt. Fogmosás, borotválkozás, smink lemosás, és még százféle tisztálkodással és szépítkezéssel. Azonban a mosdó sajnos hajlamos a gyors eldugulásra. Ilyenkor szörcsög, bugyog, cuppog, nem megy le a szappanos víz.

A mosdóknál általában meglehetősen bonyolult szifonrendszereket szoktak alkalmazni.

Pontosan amiatt, mert tudják a tervezők is, hogy könnyen el tud dugulni. A mai szag és bűzelzáró szifonok másik funkciója, hogy meggátolja a nagyobb szennyeződések lefolyócsőbe való bekerülését.

szifon-a-viz-utjaA mosdó szifon egy ötletes berendezés, amelyiknél a gravitációt használják fel a szag lezárására. Hogy működik ez? Hát az alapelv szinte minden mosdónál ugyanaz. Van egy U alakban meghajlított cső, az U egyik szárán befolyik a mosdóvíz. A másik szárán kifolyik (ez megy a csatornába).

A víz tehát szabadon áramolhat az U két szára között, azonban a ha elzárjuk a vizet megszűnik az áramlás.

Akkor a tehetetlenség és a gravitáció miatt marad valamennyi víz az U alsó részében. Ez meggátolja, hogy az U profil két szára között a levegő átáramoljon, mivel ott víz van. Így tehát a víz szabadon áramlik, viszont a csatorna szag nem tud átszivárogni. Ezzel meg is fejtettük a csatornaszag eredetét. Ha valaki csatornaszagot érez, akkor jó esetben (főleg nyáron) a kiszáradt szifon miatt átjön a csatornából a szag.

szifon-mukodesi-elve

A szifon előnye, hogy könnyen tisztítható. Mivel ha csak simán U alakban meghajlítanák a csövet akkor abból hamar kipárologna a víz a melegben. Tehát az U elrendezést egy vastagabb henger belsejében alakítják ki, amelyiknél a nehezebb szennyezőanyagok leülnek a szifon aljára.

A víz azonban szabadon tud áramlani benne.

Általában az ilyen berendezéseknél a szifon belsejébe folyik a mosdóból a víz.

Majd alulról a szifon külső falánál áramolva eléri a csatornába csatlakozó csövet. Tehát minimális szennyeződést ki lehet egyszerűen takarítani. A szifon alá teszünk egy vödröt, majd letekerjük a szifon alját. Egyszerűen kitisztítjuk belőle a szennyeződést, hajszálakat, szappan maradványt, stb.

szifon-2Ha el van vízkövesedve a szifon, vagy már nagyon el van tömődve, akkor az el fog dugulni. Sajnos szét kell szedni teljesen a szifont, de ez sem jelenthet problémát.

Ilyenkor szintén tegyünk a szifon alá egy vödröt, hogy a bűzelzáró víz maradvány a vödörbe folyjon ne a földre.

Először csavarjuk le a szifon alján az alsó tartályt.

Ha tudjuk, húzzuk le a fölső részben található hengert óvatosan. Ha nem akkor felülről kezdjük megbontani a szifont.

  • Találunk egy nagy méretű anyát a mosdó lefolyó alján.
  • Ezt kézzel le lehet tekerni, ezzel csatlakozik a szifon a mosdóhoz.
  • Ha lejött a csavar, szedjük ki a szabaddá vált tömítést.
  • A csatlakozó kart forgassuk el oldalra, az óramutató járásával megegyezően, kb: 15 fokkal.

Ha simán el tudtuk forgatni a csövet, akkor a szifon közvetlenül a fali csatorna hálózat csövébe csatlakozik.

Ilyenkor egyszerűen az egész szifont mozgatva ki tudjuk húzni a falból. Ha a fali csatorna illesztésnél is van anya, akkor tekerjük azt is le, vegyük ki a tömítést, és így tekerjük ki a szifont a csatornából. A csatorna csőben valószínűleg gumikarika tömítés is van. Ezért nem biztos, hogy egyszerű kiszedni. De ha valamilyen szilikonos spray -el befújuk, (pl: WD40) akkor tekergetve könnyen ki tudjuk húzni.
A kiszedett szifont könnyen szét tudjuk szedni, és vízkőoldóval, és zsírtalanító szerrel kitisztítani.

Használat és összeszerelés előtt jó járunk, ha áttörölgetjük a csatlakozókat valamilyen olajos, szilikonos szerrel.

Könnyebb összecsavarozni, és könnyebb lesz utána szétszedni is.

Ha nincs WD40 akkor jó például az autómentő által is használt zárolajozó jégoldó, vagy egyszerűen egy étolajos rongy is.

Természetesen minden mosdó dugulást nem lehet megoldani szifon tisztítással, de ha nagyobb a baj, és nem akar a szifonnal bíbelődni, vagy továbbra sem megy le a víz, akkor vegye fel a kapcsolatot velünk, vagy hívjon bennünket azonnal, hogy segíthessünk.

Mosdó szifon tisztítás: Hogy csináljam?

A mosdó szifon tisztítása fontos lépés a rendszeres fürdőszoba karbantartásban. Íme néhány lépés, amelyek segíthetnek ebben:

Előkészületek: Gyűjtse össze az szükséges eszközöket és anyagokat. Szüksége lehet gumikesztyűre, egy vizes ruhára, ecet vagy más tisztítószerre, esetleg súrolókefére vagy fogkefére.

Elzárás: Zárja el a vízellátást a szifon környékén. Általában egy szeleppel vagy csapteleppel lehet megtenni ezt.

Szétszerelés: Az elzárás után távolítsa el a szifon körül lévő csöveket és alkatrészeket. Vigyázzon, hogy egy vizes tálba vagy vödörbe lefolyjon a maradék víz és egyéb szennyeződések.

Tisztítás: A szifont és a hozzá kapcsolódó csöveket tisztítsa meg alaposan. Használjon ecetes oldatot vagy más háztartási tisztítószert, és dörzsölje át a felületeket alaposan, hogy eltávolítsa a lerakódásokat és szennyeződéseket.

Ellenőrzés: Ellenőrizze a csöveket és a szifont, hogy nincs-e bennük repedés vagy egyéb probléma. Ha szükséges, cserélje ki az elhasználódott vagy sérült alkatrészeket.

Összeszerelés: Ha minden tiszta és rendezett, akkor helyezze vissza a csöveket és alkatrészeket az eredeti helyükre. Győződjön meg róla, hogy mindent megfelelően visszacsavart és összekötött-e.

Vízellátás újból bekapcsolása: Miután minden visszakerült a helyére, nyissa meg újra a vízellátást és ellenőrizze, hogy nincs-e szivárgás vagy más probléma.

Ezek az általános lépések segíthetnek a mosdó szifon tisztításában és karbantartásában. Fontos, hogy ezt rendszeresen elvégezze, hogy elkerülje a szennyeződések és kellemetlen szagok kialakulását. Ha bizonytalan a folyamatban, mindig hívjon bennünket és segítünk.