Mosdó duguláselhárítás házilag

A mosdó népszerű hely, akár naponta többször is eltöltünk ott hosszabb rövidebb időt, fogmosás, borotválkozás, smink lemosás, és még százféle tisztálkodással és szépítkezéssel. Azonban a mosdó sajnos hajlamos a gyors eldugulásra, és ilyenkor szörcsög, bugyog, cuppog, nem megy le a szappanos víz, stb. A mosdóknál általában meglehetősen bonyolult szifonrendszereket szoktak alkalmazni, pontosan amiatt, mert tudják a tervezők is, hogy könnyen el tud dugulni. A mai szag és bűzelzáró szifonok másik funkciója, hogy meggátolja a nagyobb szennyeződések lefolyócsőbe való bekerülését.

szifon-a-viz-utjaA mosdó szifon egy ötletes berendezés, amelyiknél a gravitációt használják fel a szag lezárására. Hogy működik ez? Hát az alapelv szinte minden mosdónál ugyan az, van egy U alakban meghajlított cső, az U egyik szárán befolyik a mosdóvíz, a másik szárán kifolyik (ez megy a csatornába).

A víz tehát szabadon áramolhat az U két szára között, azonban a ha elzárjuk a vizet, és megszűnik az áramlás, akkor a tehetetlenség és a gravitáció miatt marad valamennyi víz az U alsó részében, amelyik meggátolja, hogy az U profil két szára között a levegő átáramoljon, mivel ott víz van. Így tehát a víz szabadon áramlik, viszont a csatorna szag nem tud átszivárogni. Ezzel meg is fejtettük a csatornaszag eredetét, ha valaki csatornaszagot érez, akkor jó esetben (főleg nyáron) a kiszáradt szifon miatt átjön a csatornából a szag.

szifon-mukodesi-elve

A szifon előnye, hogy könnyen tisztítható, mivel ha csak simán U alakban meghajlítanák a csövet akkor abból hamar kipárologna a víz a melegben, tehát az U elrendezést egy vastagabb henger belsejében alakítják ki, amelyiknél a nehezebb szennyezőanyagok leülnek a szifon aljára, de a víz szabadon tud áramlani benne. Általában az ilyen berendezéseknél a szifon belsejébe folyik a mosdóból a víz, majd alulról a szifon külső falánál áramolva eléri a csatornába csatlakozó csövet. Tehát minimális szennyeződést ki lehet úgy is takarítani, ha a szifon alá teszünk egy vödröt, majd letekerjük a szifon alját és egyszerűen kitisztítjuk belőle a szennyeződést, hajszálakat, szappan maradványt, stb.

szifon-2Ha el van vízkövesedve a szifon, vagy már nagyon el van tömődve, akkor sajnos szét kell szedni teljesen a szifont, de ez sem jelenthet problémát.

Ilyenkor szintén tegyünk a szifon alá egy vödröt, hogy a bűzelzáró víz maradvány a vödörbe folyjon ne a földre. Először csavarjuk le a szifon alján az alsó tartályt. Ha tudjuk, húzzuk le a fölső részben található hengert óvatosan, ha nem akkor felülről kezdjük megbontani a szifont. Találunk egy nagyméretű anyát a mosdó lefolyó alján, amelyiket kézzel le lehet tekerni, ezzel csatlakozik a szifon a mosdóhoz. Ha lejött a csavar, szedjük ki a szabaddá vált tömítést, és a csatlakozó kart forgassuk el oldalra, az óramutató járásával megegyezően, kb: 15 fokkal. Ha simán el tudtuk forgatni a csövet, akkor a szifon közvetlenül a fali csatorna hálózat csövébe csatlakozik, ilyenkor egyszerűen az egész szifont mozgatva ki tudjuk húzni a falból. Ha a fali csatorna illesztésnél is van anya, akkor tekerjük azt is le, vegyük ki a tömítést, és így tekerjük ki a szifont a csatornából. Mivel a csatorna csőben valószínűleg gumikarika tömítés is van, ezért nem biztos, hogy egyszerű kiszedni, de ha valamilyen szilikonos spray -el befújuk, (pl: WD40) akkor tekergetve könnyen ki tudjuk húzni.
A kiszedett szifont könnyen szét tudjuk szedni, és vízkőoldóval, és zsírtalanító szerrel kitisztítani. Használat és összeszerelés előtt jó járunk, ha áttörölgetjük a csatlakozókat valamilyen olajos, szilikonos szerrel, könnyebb összecsavarozni, és könnyebb lesz utána szétszedni is. Ha nincs WD40 akkor jó például az autós zárolajozó jégoldó, vagy egyszerűen egy étolajos rongy is.

Természetesen minden mosdó dugulást nem lehet megoldani szifon tisztítással, de ha nagyobb a baj, és nem akar a szifonnal bíbelődni, vagy továbbra sem megy le a víz, akkor vegye fel a kapcsolatot velünk, vagy hívjon bennünket azonnal, hogy segíthessünk.

Kapcsolódó bejegyzés

  • Mosógép bűzelzáró szifonMosógép bűzelzáró szifon Egyértelmű tény mindannyiunknak, hogy a mosógép beüzemeléséhez fontos, hogy legyen a falban, vagy a falon belül egy bűzelzáró szifon, mert büdös lenne a mosógép belső része a lefolyóból […]
  • Duguláselhárítás XXIII. kerületDuguláselhárítás XXIII. kerület Duguláselhárítás Budapest XXIII. kerület 23.ker Soroksár azonnali indulással, akciós ár. NON-Stop, Éjjel nappal 0-24-óráig. Hívjon telefonon, ha vízszerelőre van szüksége, ha nem folyik le […]
  • Duguláselhárítás XX. kerületDuguláselhárítás XX. kerület Duguláselhárítás Budapest XX. kerület SOS duguláselhárítás NON-Stop azonnali indulás, akciós árak. Ügyeletünk 0-24-órában Stop ünnepnapokon, hétköznap, és munkaszüneti napokon is fogadja […]
  • Miben tudunk segíteni?Miben tudunk segíteni? Bármilyen dugulást elhárítunk, legyen az bárhol a házban, vagy a házon kívül. Szennyvíz csatorna dugulás elhárítás, wc dugulás megszüntetése, padlóösszefolyók, mosogató, zuhanyzó dugulás […]