Mi az a Csőgörény?

A csőgörény, vagy csatornatisztító spirál gyakorlatilag egy rugószerű feltekert huzal, vagy drót amelyet ha forgatunk, elvileg könnyen be lehet tolni a szennyvízcsőbe. Akkor használjuk, ha a dugulást házilag akarjuk elhárítani. Ha betoltuk és elérjük vele az eldugult részt, és feltekerjük rá a dugulást okozó szennyeződést.

Duguláselhárítás házilag

Az elgondolás legalábbis ez, de nem biztos, hogy ez a valóságban is így fog működni. Léteznek az olcsónál is olcsóbb pár ezer forintos huzalok, de lehet kapni a kereskedelemben olyan milliós csőtisztító berendezést amelyet a profik használnak. Létezik kézzel tekerős és fúróba fogható változata is. Ahhoz, hogy megértsük a csőgörény működését, tudni kell, hogy működik a szennyvíz lefolyó rendszer. Ha nem ismerjük azt amit csinálunk, könnyen kinyírhatjuk a lefolyót otthon egy dugulás elhárítás során…

 Hogy működik a szennyvíz lefolyó rendszer?

A szennyvíz lefolyó rendszer olyan infrastruktúra, amely lehetővé teszi a háztartások és más épületek szennyvizeinek eltávolítását és a megfelelő kezelést. A szennyvíz lefolyó rendszer két fő részből áll: a belső és a külső rendszerből.

Az első része a belső szennyvíz rendszer, amely a ház vagy az épület belsejében található. Ez magában foglalja a fürdőszobában, konyhában, mosókonyhában, WC-ben és más helyiségekben található lefolyókat. Az otthoni szennyvíz a lefolyókon áramlik a csatorna csőrendszerébe. A csőrendszerek az épület különböző pontjain összeérnek, és a szennyvíz áramlása folytatódik, amíg a szennyvíz a fő csatornába jut.

A külső szennyvíz rendszer azonban már az épületen kívül található. Ez a rendszer magában foglalja a csatornahálózatot és a szennyvíztisztító telepet. A csatornahálózat olyan csövekből áll, amelyek összekötik az épületet a központi csatornarendszerrel. A szennyvíz tovább halad a csatornahálózaton, míg a tisztítótelepre érkezik, ahol a víz tisztítása történik.

A szennyvíz tisztítása a tisztítótelepen történik. A szennyvíz folyadék és szilárd anyagok keveréke, így a tisztítás során számos lépésen kell átesnie. Először az előtisztítás során a nagyobb szilárd részecskék eltávolításra kerülnek, majd az aktív iszapkezelő folyamatok elvégzése következik, amely során a szerves anyagok és a baktériumok eltávolítása történik. Végül a szennyvíz tisztítása biológiai és kémiai módszerekkel történik, és végül az tiszta víz a természetbe kerül.

Összefoglalva, a szennyvíz lefolyó rendszer a szennyvíz összegyűjtésére és eltávolítására szolgál az épületből, majd a tisztítás után a tiszta víz visszajuttatására a természetbe.

Mi az a lefolyótisztító spirál?

A lefolyótisztító spirál egy olyan szerszám, amelyet a lefolyók eltömődésének megszüntetésére használnak. Általában hosszú, spirál alakú drótból áll, amelynek egyik vége fogantyús, a másik vége pedig horoggal ellátott, hogy könnyen be lehessen vezetni a lefolyóba. A lefolyótisztító spirált a lefolyóba helyezzük, majd forgatjuk, miközben toljuk előre a lefolyóba. A spirál drótfogai megragadják és eltávolítják a lefolyóban felgyülemlett szennyeződéseket, mint például a hajszálak, szappan maradványok, zsírok és egyéb szilárd anyagok. A lefolyótisztító spirál hatékony és olcsó módszer a lefolyók eltömődéseinek eltávolítására, és sok háztartásban megtalálható. Azonban fontos, hogy a lefolyótisztító spirált óvatosan és megfelelően használjuk, hogy ne okozzunk további károkat a lefolyórendszerben.

Hogyan használjam a lefolyó tisztító spirált? Csőgörény használata

A lefolyótisztító spirált nagyon óvatosan és megfelelően kell használni, hogy ne okozzunk további károkat a lefolyórendszerben. Íme néhány lépés, amelyek segítenek a hatékony használatában:

  • Vegyen fel védőkesztyűt, mert a lefolyókban és csatornákban gyűlt szennyeződések lehetnek fertőzőek.
  • Nyissa ki a lefolyót, ha lehetséges, hogy jobb hozzáférése legyen a lefolyórendszerhez.
  • Helyezze a spirál végét a lefolyóba, és tolja be óvatosan és fokozatosan, ügyelve arra, hogy ne erőltesse a spirált, mert ez károsíthatja a csatornákat.
  • Forgassa a spirált óvatosan és lassan, miközben tolja előre, amíg a spirál el nem éri a dugulást.
  • Amikor eléri a dugulást, próbálja meg a spirált egy kicsit mozgatni fel és le, és forgatni, hogy meglazítsa a dugulást.
  • Ha sikerült eltávolítani a dugulást, húzza ki a spirált lassan és óvatosan, ügyelve arra, hogy ne húzza túl erősen, mert ez rongálhatja a lefolyót.
  • Ha nem sikerül eltávolítani a dugulást, próbálkozzon újra a spirál további előrehaladásával és forgatásával.
  • Amikor elkészült a munkával, öblítse át a lefolyót bő vízzel, hogy eltávolítsa az esetleges maradékot.

Fontos, hogy tartsa be a biztonsági előírásokat, amikor lefolyótisztító spirált használ. Ha nem vagy biztos abban, hogyan kell használni, kérjen segítséget szakembertől vagy vásároljon olyan lefolyótisztító eszközt, amelyet biztonságosan és könnyen lehet használni.

Sajnos az esetek egy részében a spirál már akkor elakad, amikor betoljuk és nem bírjuk visszahúzni. Az esetek más részében be tudjuk ugyan tolni, de nem tudjuk vele kihúzni a dugulást. Sokszor olyan műanyag darab okozza a dugulást, amelyet nem lehet visszafelé így kirángatni a szennyvíz csőből. Több esetben hívtak bennünket, hogy egy ilyen házi csőgörény projekt után beszorult a huzal is és sikerült egy hatalmas dugót létrehozni, amely se be se ki.

Van más módszer is, mint spirállal kirángatni a szennyeződést?

Igen van, a nagynyomású csatorna mosó. A nagynyomású csatorna mosó egy olyan berendezés, amelyet a szennyvízcsatornák és más vezetékek tisztítására használnak. Ez a berendezés magas nyomású vizet használ, amelyet egy speciális fúvóka segítségével juttatnak a csatornába vagy vezetékbe. A magas nyomású víz segít eltávolítani a csatornában lerakódott szennyeződéseket, mint például a zsírlerakódások, homok és egyéb szilárd anyagok. A nagynyomású csatorna mosók hatékonyan tisztítják a csatornákat és csöveket, és segítenek megelőzni azok eldugulását és a szennyvíz rendszer hibáit.

A szennyvíz fertőző?

Igen, a szennyvíz fertőző lehet, mivel számos olyan kórokozó baktériumot, vírust és egyéb mikroorganizmust tartalmaz, amelyek potenciálisan egészségügyi problémákat okozhatnak az embereknek. Az ilyen kórokozók például a szalmonella, a kolerabaktérium, az E. coli és a norovírus.

Ezért fontos a megfelelő szennyvízkezelés és -tisztítás, hogy az ilyen kórokozók eltávolításra kerüljenek, mielőtt a szennyvíz visszakerülne a természetbe vagy a közösségi vízrendszerekbe. Azonban, ha valaki közvetlenül érintkezik a szennyvízzel, vagy ivóvízzel, élelmiszerrel, vagy a bőrén át bejut a testébe, fertőzést kaphat. Ezért fontos a megfelelő higiéniai szokásokat követni, ha valaki szennyvízzel dolgozik, vagy azzal érintkezik. A szennyvízkezelők és az egyéb szakemberek rendszeresen viselnek védőruházatot és védőfelszerelést, hogy megvédjék magukat az ilyen kórokozókkal szemben.

Ha dugulást tapasztal, és nem akar csőgörénnyel kínlódni, hívjon bennünket, hogy segíthessünk!