Eldugult a Szennyvízcső?

Hívjon bennünket, ha eldugult a szennyvízcső. Duguláselhárítás 1 órán belül Budapest és vonzáskörzetében 100% garanciával. A szennyvízcső eldugulása a legtöbb háztulajdonos rémálma lehet. Elég egy pillanatnyi figyelmetlenség a fürdőszobában vagy a konyhában, és máris elindulhat a probléma, amelyet sokan csak akkor vesznek észre, amikor már késő van. Az eldugult szennyvízcső nem csupán kellemetlen szagokat eredményez, hanem komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet, emellett az otthon normális működését is jelentősen akadályozza. Veszély a háztartásban: Szennyvízcső eldugulás. Mi okozhatja az eldugult szennyvízcsövet?

 

Az eldugulás fő okai általában a következők.

 • Idegen tárgyak: A leggyakoribb ok az idegen tárgyak, mint például haj, élelmiszer-maradékok, fóliák vagy papír, amelyek a lefolyóba kerülnek. Ezek összegyűlhetnek, és idővel elzárhatják a csövet.
 • Zsírlerakódások: A konyhai lefolyókban a zsírok és olajok gyakran lehűlnek, amikor a víz lefolyik, majd megkeményednek és lerakódnak a cső falán. Ennek eredményeként egyre több lerakódás képződhet, amely megnehezíti a víz áramlását.
 • Szőr és haj: A fürdőszobai lefolyókba kerülő szőr és hajszálak szintén problémát okozhatnak, mivel könnyen feltekeredhetnek és eltömíthetik a csövet.
 • Lejtési problémák: Ha a szennyvízcső lejtése nem megfelelően van kialakítva, vagy ha elmozdul valahol, akkor a víz nem tud megfelelően lefolyni, és lerakódások alakulhatnak ki.
 • Gyökér behatolás: Idővel a növényi gyökerek be tudnak nőni a szennyvízcsőbe, ami szintén elduguláshoz vezethet.

Hogyan lehet megelőzni az eldugulást?

Az eldugult szennyvízcső elkerülése érdekében fontos néhány megelőző intézkedést tenni:

Szűrők használata: Rendszeresen használjunk szűrőket a lefolyókban, hogy megakadályozzuk az idegen tárgyak, haj és szőr bejutását a csövekbe.

Zsírkezelés: A konyhai zsírokat és olajokat soha ne öntsük le a lefolyóba. Több helyen le lehet adni veszélyes hulladékként a használt olaj és zsírszármazékokat is.

Rendszeres tisztítás: Tartsunk rendszeres tisztítási ütemtervet a lefolyókhoz, használjunk tisztítószert, amely feloldja a lerakódásokat, és öblítsük le bőséges vízzel.

Gyökér-védelem: Ha ismerjük a kertünkben futó szennyvízcső helyét, kerüljük a növények olyan fajtáit, amelyek agresszíven terjeszkednek a gyökerükkel.

szennyvizcso-dugulas

Hatékony megoldások az eldugult szennyvízcsőre:

Ha már eldugult a szennyvízcső, az alábbi módszerek segíthetnek: Kézi lefolyótisztító: Használjunk kézi lefolyótisztítót, ami a lerakódásokat képes feloldani vagy eltávolítani.

Víznyomás: A nyomás alatt lévő vízsugár hatékonyan ki tudja szorítani a dugulást.

Vízvezeték-szerelő: Ha otthoni próbálkozások nem vezetnek eredményre, érdemes hívni egy szakembert, aki speciális eszközökkel és szaktudással orvosolhatja a problémát. Hívjon bennünket a fenti telefonszámon.

Az eldugult szennyvízcső nemcsak kellemetlenséget okoz, hanem komolyabb problémákat is maga után vonhat. A megelőzés kulcsfontosságú, de ha már elkerülhetetlennek látszik a dugulás, ne habozzunk szakember segítségét kérni. A rendszeres karbantartás és a körültekintő használat hosszú távon megóvhatja otthonunk szennyvízrendszerét, és segíthet elkerülni a bosszantó helyzeteket.

Tegyük meg mindazt, ami tőlünk telik a szennyvízcsövek jó működése érdekében, és élvezzük a problémamentes otthon biztonságát és komfortját!

Milyen vegyszerek használhatók a dugulás feloldására?

A dugulás feloldására számos vegyszer és háztartási termék áll rendelkezésre. Az alábbiakban felsorolok néhány közülük. Ezek erős hatású, sokszor mérgező vegyi anyagok. Alkalmazásuk előtt mindig olvassa el a termék címkéjét, használati utasítását, és tartsa be a biztonsági előírásokat. Ha nem biztos a használatukban, vagy ha a dugulás súlyosnak tűnik, érdemes inkább bennünket hívni.

 1. Lúgos tisztítószerek: Olyan tisztítószerek, amelyek magas lúg tartalmúak, például nátrium-hidroxid (lúg), amely segíthet a zsíros lerakódások és szerves anyagok feloldásában.
 2. Sósav: Egy másik erős vegyszer, amely oldja a kalcium és vasoxidokat tartalmazó dugulásokat.
 3. Kénhidrogén: Csökkentett kén (hidrogén-szulfid) tartalmú vegyszer, amely segíthet a szerves anyagok felbontásában. Használata során nemkívánt gőzök keletkezhetnek, ezért mint minden más vegyszeres tisztításnál fokozottan kell ügyelni a szellőzésre és ne lélegezzük be a vegyi anyagok gőzeit.
 4. Szódabikarbóna és ecet: Ha kisebb dugulásról van szó, a szódabikarbóna és az ecet együtt alkalmazva bizonyos esetekben segíthet. A két anyag reakcióba lép, ami pezsgést hoz létre, amely feloldhatja a lerakódásokat.
 5. A csőrendszerbe hajtott levegő: A dugulások néha eltávolíthatók légnyomással, például egy WC pumpa vagy kifejezetten a szennyvízcsövek dugulás elhárítására fejlesztett kézi nyomópumpa. A pumpát rátesszük a lefolyóra és erős mozdulattal levegőt pumpálunk bele. Ilyenkor a bekerült levegő megmozdíthatja a dugulást és az megindulhat a főcsatorna irányába. Pumpálás után próbáljuk vízzel leöblíteni a dugulást. Ezt a módszert általában kisebb dugulásoknál érdemes kipróbálni.
 6. Biológiai duguláselhárítók: Ezek olyan termékek, amelyekben mikroorganizmusok találhatók, és segítenek a szerves anyagok lebontásában. Környezetbarát alternatívák lehetnek, de hatékonyságuk néha változó lehet.
 7. Mechanikai duguláselhárítók: Például csőtisztító spirálok vagy tisztító drót, amelyek fizikai úton távolítják el a dugulást okozó akadályt.

Ismeretlen okból bekövetkező nagyobb dugulás esetén javasolt szakember segítségét kérni, mivel ezek a vegyszerek és eszközök potenciálisan veszélyesek lehetnek, ha nem megfelelően használják őket. A megfelelő védőfelszerelés viselése is ajánlott az ilyen vegyszerek használatakor.

Ha nem boldogul az eldugult szennyvízcső tisztításával akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, hívjon a fenti telefonszámon!