WC duguláselhárítás Budapesten

WC duguláselhárítás Budapesten hétvégén és ünnepek alatt is, non-stop. Akinek van WC-je, az tudja, hogy bizonyos paradoxon törvények alapján a WC mindig péntek este, vagy az ünnep első napján dugul el…

wc-dugulaselharitasWc dugulás jelei: lehúzásnál összegyűlik a víz, megemelkedik kissé, majd lezúdul. A másik tünet lehet, ha lehúzásnál megemelkedik a vízszint a csészében, és lassan folyik le, nem a szokásos erővel.

Egy WC dugulásnál mindenki a WC-pumpa után nyúl, ez teljesen normális dolog, ezért ezt most nem is emeljük ki. Azonban ha a pumpa nem használ, van még egyéb trükk is a tarsolyunkban.

Hogyan lehet a WC dugulását megszüntetni?

A legjobb és legszakszerűbb módszer felszedni a WC kagylót, és megállapítani, hogy mitől keletkezett a dugulás. Azonban ha például a wc illatosítót sikerült belökni és lehúzni a csészébe, az általában még a porcelánon belül megakad, tehát nem mindig segít ha felszedjük a csészét, sőt néha felesleges. Ha viszont a wc csatornalefolyó részen van szűkülés, vízkő, vagy lerakódott szennyeződés miatt, akkor a csésze felszedése után a WC-bekötésétől kell elkezdeni Woma rendszerrel átmosni a csatornaszakaszt. Ez a legtisztább és legszakszerűbb módszer. Viszont nem mindig van szakszerűen lerakva a csésze, lehet, hogy körbe van cementezve, tehát sokszor nem lehet könnyen felszedni, ilyenkor jönnek a házilagos módszerek, hátha beválik.

Ha a legjobb házilagos módszert keresi a WC dugulás elhárítására, akkor véleményünk szerint a forró víz samponos módszernél nincs jobb, (talán csak a sósav, az viszont veszélyes, és durván szennyezi a környezetet). Ha oldható, és lemosható a szennyeződés, akkor a forró víz és sampon (esetleg mosószeroldat, vagy mosogatószer oldat) segíthet. Az elv az, hogy a hideg összetorlódott zsíros dugót fellazítsuk sampon és forró víz segítségével, és kilökjük a csatornarendszerből a WC többszöri lehúzásával.

WC dugulás elhárítás házilag:

dugulaselharitas-hazilagForrósítsunk meg egy nagy fazékban vizet. Ne forrjon, mert ha a hideg WC kagylóba öntjük, akkor megrepedhet a fajansz, elég ha jó forró lesz a víz, a zsíros dugót akkor már oldani fogja. Ha forró a víz, öntsük bele a sampont, (WU2, vagy hasonló teljesen megfelelő, a lényeg, hogy jól habzó legyen, mert akkor a zsírt is valószínűleg jól oldja). Most a forró samponos vizet öntsük a WC kagylóba, lassan, nem kell bele zúdítani. Ha ez megvan, igyunk egy kávét, hagyjunk 15-20 percet az anyagnak, hogy kifejtse hatását.

Figyelem, ezt a fenti házilagos módszert mindenki a saját felelősségére próbálja ki! Vegye figyelembe, hogy a porcelán a túl forró víz hatására elpattanhat. Ezért 80-90°-nál ne legyen melegebb a víz. A forró samponos vizet ne a porcelánra öntse, hanem a lefolyóban található víz tetejére. Ha nem biztos benne, hogy meg tudja csinálni, kérje szakértő segítségünket.

A hatóidő eltelte után próbáljuk ki a munkánk eredményét. Tegyünk egy vödörbe forró vizet (boylerből is jó nem kell túl forró) és öntsük a WC-be, és figyeljük meg, hogy milyen sebességgel megy le a víz. Azért ne húzzuk le a WC-t egyből, mert ha nem sikerült a dugulást elhárítani, akkor kiönthet a matéria a csészéből… Ha normál sebességgel megy le a víz, akkor örüljünk, mert sikerült a dugulás elhárítása. Ilyenkor ajánlott többszöri lehúzással átöblíteni a WC-t, hogy a gyorsan lezúduló víz kimossa a csatornahálózatból a feloldott szennyeződést. Ha nem sikerült, akkor hívjon bennünket a fenti telefonszámon. Figyelem, az idegen tárgyak által okozott dugulásokat (wc-illatosító, guriga, véletlenül beesett tárgyak stb.) nem tudjuk megszüntetni ezzel a módszerrel, az idegen tárgyakat ki kell szedni, mert máshol megakadva újra dugulást hozhatnak létre.

Egy sikeres dugulás elhárítás után viszont gondolkozzunk el azon, hogy ki kell tisztíttatni a teljes csatornahálózatot a házban, vagy lakásban. Egy teljes Woma csatorna mosás-fertőtlenítés sokkal olcsóbb, mint kéthetente a gyors szolgálatot hívni. Ha egy helyen csatorna szűkülés alakult ki, akkor hamarosan máshol is fog. Ilyenkor egy kamerás csatorna csővizsgálat által képet kaphatunk a csatorna belső állapotáról, és egy jól elvégzett karbantartással évekre megoldódhat ez a probléma. Magyarországon a legtöbb helyen sajnos nagyon kemény a víz, előfordult több helyen, hogy pl:boylerekből lavórszámra szedtük ki a lerakódott vízkövet. Ez a vízkő a csatorna falára is lerakódik, jelentős szűkülést okozva ezzel. A csatornaszag, a nehezen lefolyó víz, a bugyborékoló hang ennek az árulkodó jelei.

Mivel a fenti paradoxon törvények alapján Önnek is valószínűleg pénteken este, vagy az ünnep első napján fog eldugulni a WC-je, ezért ne habozzon, hívjon bennünket, éjjel-nappal bármikor, akár ünnepek alatt is, és  ígérjük olcsón megcsináljuk, hogy Ön utána újra élvezhesse a jól működő háztartás örömeit.

Kapcsolódó bejegyzés

  • Légbeszívó szelep utólagos beszereléseLégbeszívó szelep utólagos beszerelése Légbeszívó szelepet utólag beépítése vajon lehetséges? Igen van rá lehetőség, sőt, ha folyamatosan észleljük a csatornaszagot és az emeleten található WC. öblítésekor, eltűnik a víz a […]
  • WC. duguláselhárítás, pumpa használata nélkülWC. duguláselhárítás, pumpa használata nélkül A WC dugulása nem csak úgy magától történik, mert a WC. csésze illetve lefolyó csövének is nagy átmérője van. Általában WC. dugulás a nem odafigyelés és a víz spórolása vagy már sok szép […]
  • Flexibilis lefolyócső: érvek és ellenérvek.Flexibilis lefolyócső: érvek és ellenérvek. A jollyflex, magyarul flexibilis lefolyócső egy harmonika mozgású lefolyócső. Nem szükséges egyetemi végzettség a bekötéséhet. Előnyei, hogy gyorsan és könnyen beépíthető, kedvező ára van, […]
  • WC ültető gumiWC ültető gumi Mit lehet tenni akkor, ha büdös van a lakásban, a fürdőszobában, ami legtöbbször a WC csésze közeléből érezhető? A leggyakrabban a WC ültető gumi hibája vagy hiánya okozhatja, esetleg […]