Csatorna tisztítás és a Woma technológia.

A mai csatornatisztító módszerek a hagyományos lefolyó dugulás okait szüntetik meg új technológiával. A vízvezeték hálózat Budapesten általában több mint 30 éves, helyenként még 50 évesnél is régebbi. A hagyományos vízvezeték rendszer a fővárosunkban eternit csatorna csövekből és ólom vízvezeték csövekből épült, ha tehát ilyesmivel találkozunk, főleg Budapest közepén akkor tudhatjuk, hogy ezek nagyon régen készültek.

Csatornatisztítás régen és most

A hagyományos eszközök régebben kimerültek a maró hatású lefolyótisztító anyagokban, a trisó-szóda illetve a mechanikus tisztításban, amikor egy hosszú dróttal kísérelték meg a csöveket tisztítani. Az eternit cső nem igazán szereti a mechanikus tisztítást és javítani sem volt egyszerű, mit a ma használatos korszerű strapabíró műanyag szennyvízcsöveket.

Az eternit cső fala érdesebb mint a műanyag ezért könnyebben lerakódik rá a szennyeződés, és nehezebb azt onnan eltávolítani. Ezért a régi lefolyó csövek és szennyvízcsövek már sok helyen szivárognak, jellemzően a pincében gyűlik össze a kifolyt lé, kellemetlen szagot, gombásodást stb. hagyva maga után.

Az eternit csöveket már csak cserélni érdemes korszerűbb csövekre, a javításuk nem kifizetődő megoldás. A régebbi csöveket manapság erős woma vízsugaras technológiával tisztítjuk, de megvan a veszélye annak, hogy a régi csövek esetleg kilyukadhatnak illetve eltörhetnek.

A woma mosáshoz mindenképpen képzett szakember és drága gép kell, hiszen csak így tudjuk garantálni, hogy az elvégzett munka végeredménye megfelelő legyen.

Hidraulikus tisztító gépek

A korszerű hidraulikus tisztító gépek a víz összenyomhatatlanságára alapoz és arra az egyszerű elvre, hogy a víz segítségével alapos és erős takarítást végezhetünk a csatorna hálózatban.

Ezeknek a gépeknek a működési elve, hogy egy könnyen mozgó, fúvókákat is tartalmazó fejet tolunk előre a csatornában. Eközben a fúvókákon keresztül nagynyomású szakaszos, pulzáló vízsugár dolgozza meg a cső falát. Az így létrejövő mechanikus erő ledörzsöli a csatorna faláról a szennyeződéseket, és a keletkező víz lemossa a feldarabolt szennyeződést a csatornába.

A dugulást meg lehet próbálni vegyi anyaggal oldani, azonban ha sűrűn eldugul a régi cső, akkor a csere és felújítás lehet a végleges megoldás.

Hogyan történik a dugulás?

Általában nem a beesett tárgyak okozzák a legnehezebb dugulásokat. manapság már rengeteg típusú zsíros olajos háztartási szer kapható, és ezek használata okozza elsődlegesen a műanyag csövek belsejében a lerakódásokat. A műanyag jellegénél fogva a zsír és olaj „haverja”, ha összetalálkoznak, el sem akarják egymást engedni, gondoljunk csak bele, milyen nehéz a zsíros illetve olajos tányérokat elmosogatni, hogy ne ragadjon. A hideg víz még rátesz egy lapáttal, mivel a hideg dermeszti az olajokat és zsírokat, ilyenkor a műanyag tányérok hideg vízben történő elmosogatása szinte esélytelen. Ugyanez zajlik le  a csövek belsejében is.

Belekerül az étolaj, a zsírok a tányérokról, kozmetikai szerekből, olajos samponokból, és mindez ráragad a szennyvízcső falára.

A hideg víz gondoskodik a zsírok és olajok dermesztéséről. Ilyenkor már van egy ragadós massza a szennyvízcső falán, amibe beleragadnak az érkező szennyeződést tartalmazó részecskék, az ételmaradék, a hajszálak, köröm, kosz, por, stb. Ezek egyre vastagabb lerakódást hoznak létre a szennyvízcső falán, amelytől a szennyvíz egyre nehezebben folyik lefelé. Ha ezen a ponton valamilyen nagyobb szilárd anyag kerül a lefolyóba, akkor az azonnal eldugul.

A mechanikus tisztítás dróttal vagy csőgörénnyel általában az azonnali  eredmény miatt hatásos, ha elmozdítja a belekerült szilárd anyagot, és a lefolyó víz belemossa azt a csatornába. Azonban a fő probléma még nem lett megoldva, nevezetesen a csatorna falán még ott marad a lerakódás, nehezebben folyik le a víz és bármikor újra eldugulhat.

Egyébként a lerakódást észrevehető jelek is kísérik. Nehezen folyik le a lefolyóban a víz, bugyborékol és szörcsög, miközben próbálja elnyelni a vizet. A zuhanyzóban bokáig áll a víz, ha egy WC-pumpát lefolyónyílás fölé teszünk, lenyomjuk, majd hirtelen felhúzzuk, akkor szennyeződés áramlik vissza a lefolyó nyílásán. Ilyenkor egy megoldás van, a szennyvíz csatorna teljes átmosása, kitisztítása.

A vegyszeres megoldások az ilyen mértékű szennyeződésnél azért nem megoldás mert olyan mértékű erős és maró vegyszert kellene a szennyvízcsőbe önteni amelyik a környezetre illetve az élővilágra gyakorolna visszafordíthatatlan hatást. Ez egyébként nagyon költséges lenne, hiszen egy pár méteres csőszakasz tisztításához 30-40 liter sósav vagy más erős vegyszer kellene. Lényegében ezért fejlesztették ki a woma mosót, mert ezzel az eszközzel vegyszermentesen tudjuk leradírozni a cső faláról a szennyeződést.

nagynyomású vízsugár

A nagynyomású vízsugár penge éles borotváló hatással rendelkezik, miközben a műanyag csövet nem sérti fel. Lényegében leborotválja belülről a cső falán évek alatt lerakódott szennyeződéseket. A lerakódás évek alatt következik be, és ez függ a szokásoktól, a használt vegyi anyagoktól, illatszerektől, a lakók hajhosszúságától, a lefolyókon található szűrőktől, stb.  A woma mosóval nagyon egyszerűen be tudunk lépni a szennyvíz csőhálózatba, és gyorsan alapos munkát tudunk végezni. A woma mosás garanciális tehát nem kell félnie, hogy egy hét múlva megint eldugul a szennyvízcső ugyanott.

Ha valaki látja, hogy a csőrendszer kezd eldugulni, a legegyszerűbb, ha woma mosást kér, hiszen ilyenkor előre egyeztetett időpontban a helyszínre megyünk, és kitisztítjuk a csatornahálózatot. Ez sokkal jobb és olcsóbb megoldás, mintha a nehezen lefolyó víz és a dugulás miatt éjszaka kell hívni a gyors szolgálatot. Ha Önnek is problémája támad a lefolyóval, szörcsög a csatorna, nem nyeli el megfelelően a vizet, akkor írjon nekünk, vagy hívjon fel  a fent látható non-stop telefonszámon, hogy segíthessünk.