Külső lefolyók dugulásának elhárítása

Külső lefolyó duguláselhárítás 0-24 Budapest és Pest megyében azonnali indulással SOS. Olcsó akciós ár, kiszállás, mindennel felszerelt szervizautó. Woma mosás, nagynyomású csatornamosó, csőgörény, csatornatisztító robottakarító.

Hogyan lehet kitisztítani a külső lefolyókat?

Az eltömődött lefolyók komoly problémákat okozhatnak az ingatlan tulajdonosok számára. Ez kellemetlen szagokhoz, kiöntésekhez, szerkezeti károsodásokhoz és kellemetlen baktériumok felhalmozódásához vezethet a dugulás körüli területeken. Ha egy lefolyó az ingatlana határán belül van, az Ön felelőssége (nem pedig a helyi vízszolgáltatóé) annak biztosítása, hogy megfelelően karbantartsák és kitisztítsák, ha eldugult.

Mi a külső vízelvezetés?

Mielőtt megértené, hogyan lehet a legjobban megoldani az eltömődött külső lefolyó problémáját, először is fontos, hogy a lehető legtöbbet megértse ingatlana külső vízelvezető infrastruktúrájáról.

Ennek az az oka, hogy az eltömődött lefolyó esetleges javításai gyakran változnak az érintett rendszer elemeitől függően.

A lefolyók és külső csatornák biztosítják, hogy a lezúduló esővíz ne a talajon álljon meg, hanem le tudjon folyni a csatornahálózatba. Ha nem tud lefolyni, akkor vagy nagyon hirtelen zúdult le nagy mennyiségű csapadék, vagy valahol eltömődött a rendszer. Ezek a lefolyók, vagy folyókák úgy vannak kiképezve, hogy a rács eltávolításával vagy felnyitásával ki lehessen tisztítani őket. Ezt célszerű legalább évente két alkalommal megtenni, mert a kerti hulladék, a lombok stb. könnyen eltömhetik a lefolyókat.

Esőcsatornák

Az esőcsatornák az ingatlan tetőfedése alatt található félcsövek, amelyeket úgy terveztek, hogy megakadályozzák a víz beszivárgását az ingatlanba azáltal, hogy az esővizet elvezetik a külső falaktól az ejtőcsövekbe. Ezek az ereszcsatornák függőleges esővízcsövekhez csatlakoznak, amelyek az ingatlan hosszában lefutnak a talajszintre, ahol a vizet a felszíni vízelvezetőbe terelik.

Felszíni vízelvezetések

A felszíni vízelvezetők a vízelvezető rendszer azon elemei, amelyek összegyűjtik a felszíni vizeket, azaz az esővizet, valamint az olvadt havat és jeget az ingatlan különböző részeiről, és elvezetik a csatornahálózatba – konkrétan a felszíni vízcsatornákba. A felszíni vizet ezután visszaengedik a folyókba és a tengerbe, miután a szennyeződéseket a vízművek telepén leválasztották.

Az ilyen típusú lefolyók, amelyeket általában rács fed le, jellemzően az esővízcsövek tövében vagy az ingatlan körüli burkolt területeken, például felhajtókon találhatók.

Szennyvíz lefolyók

A szennyvíz elvezetők a szennyezett vizet a WC-kből, mosdókból, zuhanyzókból és fürdőkből, valamint a háztartási készülékekből, például mosogatógépekből és mosógépekből vezetik el.

A szennyvizet ezután szennyvíztisztító telepre vezetik a szennyvízcsatornákon keresztül, amelyeket elkülönítve tartanak a felszíni vízcsatornáktól.

Szellőztető csövek

Szellőztető csőnek (vagy légbeszívó szelepnek) hívják a szennyvízcsőbe csatlakozó vékonyabb átmérőjű csövet, amelynek másik kivezetése egészen a tető szintjéig nyúlik fel. Az a célja, hogy kivezessen a szabadba a kellemetlen szagokat, illetve megakadályozza, hogy ezek a gázok robbanást okozzanak.  A szellőzőket általában kívülről szerelik fel, de beépíthetők a falüregbe is. Úgy szokták a kivezetést elhelyezni, hogy ne jusson vissza a szag a házba, illetve a szomszédokat se zavarja. Ha a rendszer hirtelen nagy terhelést kap, mondjuk egy felhőszakadás formájában akkor a víz gyorsabban le tud folyni, mivel be tudja szívni a levegőt a szellőző csövön keresztül. Ha nem lenne a szellőző cső, akkor a legvastagabb átmérőjű csövön keresztül próbálna levegőt beszívni, mivel a hirtelen lezúduló víz vákuumot alakít ki a szennyvízcsőben. A szellőztető csövek beépítése nagyon hasznos, új ingatlanoknál előírás.

Kombinált lefolyók

Előfordulhat, hogy kombinált vízelvezető rendszerrel rendelkezik az ingatlan, amelyben lakik. Ezt onnan lehet tudni, hogy a felszíni vízelvezető csövek is a szennyvízcsőbe vannak belevezetve. Ez néha különösen a nagy vízterhelésnél jelenthet problémát, mert nem mindig tud a központi csatornarendszer a belekerült esővízzel megbirkózni. Az 1950-es évek óta azonban a kombinált vízelvezető rendszereket már nem használják az újonnan épített házakban, mivel nehezen tudják befogadni azt a mennyiségű szennyezett és felszíni vizet, amelyet egy modern otthonból a szennyvízhálózatba kell szállítani.

Ezenkívül a kombinált vízelvezető rendszer potenciálisan növelheti annak kockázatát, hogy a tiszta, felszíni vízcsatornák szennyezett vízzel szennyeződnek.

A külső lefolyó dugulás megszüntetése

Szemrevételezés

A külső eltömődött lefolyó problémájának megoldása során az első lépés az, hogy szemrevételezéssel vizsgálja meg a kérdéses területet, és próbálja megérteni, mi okozza a problémát. Sok esetben a külső vízelvezető rendszer eltömődésének oka, különösen a rácsok és ereszcsatornák környékén, egyszerűen látható, mint a törmelék, iszap és levelek felhalmozódása okozta dugulás. Ezek jól látható akadályt képeznek a lefolyók környékén, és ha eltakarítjuk az akadályt akkor egyszerűen lefolyik a víz.

Előfordulhat azonban, hogy az eltömődés oka mélyebben van a vízelvezető rendszerben, és ennek következtében nem biztos, hogy azonnal látható.

Eltávolíthatja vagy felemelheti a csatornafedeleket, hogy közelebbről megtekinthesse a lefolyókat, de az korlátozott lesz, hogy mennyit fog látni a lefolyóból. Ha felemeli az aknák fedelét, nagyon körültekintően kell eljárnia, mivel azok nagyon nehezek lehetnek és balesetet okozhatnak.

Azt javasoljuk, hogy használja a következő jeleket az eltömődött lefolyó észlelésére:

 • Szag: a legkönnyebben felismerhető tünet.
 • Mosogató vízelvezetés; a szokásosnál hosszabb ideig tart a víz kiürítése a mosogatóból.
 • WC vízelvezetés: öblítés után a víz felemelkedik vagy kifolyik.
 • Zajok: gurgulázó hangok a csatornából.

Ilyenkor azért keletkezik a hang, illetve a szag, mert a dugulás miatt keletkezett vákuum megpróbál levegőt szívni a légzáró szifonon keresztül. Ha sikerül, akkor érezzük a csatorna szagot pár pillanatig.

Miért hívjon bennünket?

 • A jól elvégzett munka jó ajánlólevél, és mi szeretjük, ha ajánlanak bennünket, és munkánkat más embereknek is. Ezért dolgozunk reggeltől estig, és ezért nyújtunk kiváló minőségű szolgáltatásokat.
 • Nekünk minden ember fontos, legyen gazdag vagy szegény, ha hatalmas villában kell dugulást elhárítani, vagy egy szoba konyhában kell a padlóösszefolyót kitisztítani, egyformán kiváló szolgáltatásokat fog kapni tőlünk.
 • Duguláselhárítás olcsó, akciós árakon! Korrekt áron végzünk tisztességes munkát.
 • Árajánlatot is kérhet űrlapunkon, így előre számolhat a költségekkel.
 • Évtizedes gyakorlattal rendelkezünk, több ezer szifon, WC lefolyó dugulását szüntettük meg.
 • Megbízható udvarias munkatársak.
 • Éjjel-nappal számíthatnak munkánkra a nap 24 órájában.
 • Mobil duguláselhárító szervizautóval érkezünk, amely a nagynyomású mosótól a csatornakamera -ig mindent tartalmaz amire Önnek szüksége lehet, bármilyen dugulással megbirkózunk.
 • 100% garancia a munkánkra.
 • Műszeres csőtörés bemérést is végzünk, tehát csőrepedés, vízszivárgás estén is hívhat bennünket.

Sok esetben a duguláselhárítás házilag nem segít, ilyenkor emeljék fel a telefont és hívjanak bennünket segítségül. Bármikor telefonálhatnak cégünk éjjel nappal áll a lakosság és cégek szolgálatára csatornatisztítás, duguláselhárítás témakörben Budapest egész területén és Pest megyében is 0-24.