A dugulás előjelei

A csatornák és csővezetékek dugulását általában különböző előjelek alapján könnyen észrevehetjük.

dugulaselharito-zuhanyzoHa kinyitjuk a csapot, és a maximum vízerőre állítjuk, a lefolyó nem tudja elnyelni a megfelelő tempóban a vizet, a lefolyónál bugyborékol, vagy összegyűlik a víz.

Ilyenkor ha nem zárnánk el a csapot, akkor kiöntene a víz a mosdóból.

A vizes berendezéseknél, szanitereknél  általában hitelesítve állítják be a szifon és a szennyvízelvezető csatorna méretét. A legnagyobb fokozaton kifolyó vizet is el tudja nyelni (ne öntsön ki a víz a csapból).

Amikor egy szennyvízcső falán a szennyeződés megtapad, akkor a cső átmérője az idő során egyre csökken.

Egyre szűkül, egyre kevesebb folyadékot tud elnyelni  és így jelzi, hogy tisztítást igényelne. Ez a hideg vízzel működő szanitereknél (kézmosó, WC-kagyló, Piszuár) általában előbb jelentkezik. A meleg vizes berendezéseknél (zuhanyzó, mosdó, mosogató) később. Ennek oka, hogy a hideg vízben könnyebben kicsapódnak a zsírok, olajok, a cső falára.

A meleg vízben ezek jól oldódnak.

A hideg vizes szaniterekbe néha bóraxos, zsíroldós forró vizet öntünk. Ez segít fellazítani a zsíros kicsapódást a cső falán. Ennél az eljárásnál arra kell figyelni, hogy a porcelán szaniterek megrepedhetnek. Ha hideg állapotukban forró vizet öntünk beléjük, anyagfeszültség jöhet létre, és hirtelen elreped. Ezért az első öblítést meleg vízzel kezdjük, és fokozatosan adjuk hozzá forrót.  

A másik gyakori jel, hogy a padlóösszefolyóknál  pang a víz, néha kiönt, azután visszafolyik.

Ilyenkor lehetséges, hogy az összefolyó kitakarítása után megoldódik a probléma. A padlóösszefolyó szifonként is működik egyben, ezért a belekerült szennyeződés össze tud gyűlni benne, nem árt néha ezeket is kitisztíttatni.

Nagy probléma Budapesten a nagyon kemény víz, a vízkőlerakódás a csőhálózat ellensége.

Az összegyűlt és lerakódott vízkő a legváltozatosabb dugulásokat tudja előidézni.

Többszintes épületeknél jelezheti a dugulást, hogy ha valahol lehúzzák a WC-t, vagy leengedik a kádból a vizet. Akkor a szaniterek szennyvíz kifolyójánál gurgulázó hangokat lehet hallani, bugyborékol, esetleg ki is önt a víz. Ezt a jelenséget az okozza, hogy a beszűkült keresztmetszet miatt a nagy mennyiségű lezúduló folyadék tolja maga előtt a levegőt.

Amelyik a nyitott lefolyókon visszaáramolva távozik.

Ha egy épületben az alsó szinten keletkezik dugulás, akkor a felette lévő szaniterekből kiönthet a szennyvíz. Ahogy halmozódik az épület csatorna rendszerében a dugó felett összegyűlt folyadék. Ezért általában nagyobb épületeknél külön tisztító nyílásokat építenek a csatornarendszerbe. Az ok, hogy ezen keresztül lehessen tisztítani a rendszert és megszüntetni a kialakuló dugulásokat.

Tipp és trükk

Hogy tudom megelőzni a dugulást a lefolyóban?

Az alábbiakban felsorolok néhány praktikát, amellyel megelőzheted a dugulást a lefolyóban:

 1. Ne öntsd a mosogatóba, WC-be vagy fürdőkádba a nem szerves anyagokat, például a folyékony zsiradékot, festéket vagy gyógyszereket.
 2. Használj szűrőket a mosogatóban és a fürdőkádban. Ezek a szűrők megakadályozzák, hogy az ételmaradékok, a haj és a szappanlerakódások eltömítsék a lefolyót.
 3. Rendszeresen tisztítsd meg a lefolyókat. Az ecet és a szódabikarbóna együttes használata segíthet eltávolítani a lerakódásokat és megelőzni a dugulást.
 4. Hagyj némi időt a fürdőzés után, hogy a víz lefolyjon a lefolyóban. Ez segíthet elkerülni a haj és a szappanlerakódások felhalmozódását.
 5. Rendszeresen tisztítsd meg a szennyvízcsatornát. Ha a szennyvízcsatorna rendszeresen eltömődik, akkor az is okozhatja a dugulást a lefolyóban.
 6. Ne dobálj papírtörlőt, nedves törlőkendőt vagy tamponokat a WC-be. Ezek az anyagok is dugulást okozhatnak.

Ha azonban a dugulás már bekövetkezett, ne próbálj meg megoldani a problémát vegyi anyagokkal, mert azok károsíthatják a csöveket és az egészségre is ártalmasak lehetnek.

Inkább hívd az illetékes duguláselhárító szakembert.

Vagy vízszerelőt, hogy segítsen a dugulás megszüntetésében.

kameras-csatornavizsgaloAz egyik legrosszabb dolog ami történhet, hogy valami beleesik a csatorna rendszerbe, majd megakadva elzárja a lefolyó szennyvíz útját, ezáltal dugulást hoz létre. Ez bármi lehet, kis műanyag kupak, gyerekjáték, WC-illatosító, stb. Semmilyen előjele nincs, egyszer csak megakad a szennyvíz valahol, (hirtelen, vagy fokozatosan) és nem megy tovább.

A tisztítása sem egyszerű, mivel nem szabad tovább lökni a rendszerben az eldugult tárgyat.

Esetleg kissé távolabb okoz sokkal nagyobb bajt. Elsőként ki kell deríteni, hogy mi esett a csőrendszerbe. Ezután a megfelelő eszközzel ki kell azt szedni belőle. A csőkamera például egy kifejezetten jó eszköz ennek a problémának a felderítésére.

Honnan tudom, hogy dugulás lesz a csatornában?

Számos jel utalhat arra, hogy dugulás van a csatornában. Ezek közül néhány:

 1. Lassú lefolyás: Ha a víz lassan folyik le a mosdó, a zuhanyzó vagy a mosogató lefolyójában, ez lehet a dugulás jele.
 2. Szag: Ha kellemetlen szagot észlel a fürdőszobában vagy a konyhában, ami a lefolyókból származik, ez is jelezheti a dugulást.
 3. Víz-visszacsapás: Ha a víz a lefolyóból visszacsap, amikor lefolyik a mosdó, a zuhanyzó vagy a mosogató, ez is egyértelmű jel lehet a dugulásról.
 4. Szivárgás: Ha a lefolyóból víz vagy szennyvíz szivárog ki, ez azt jelzi, hogy a csatorna valószínűleg eltömődött.
 5. Zaj: Ha furcsa zajokat hall, amikor a víz lefolyik a lefolyókból, például csörömpölést vagy hörgést, ez is utalhat a dugulásra.

Ha az ilyen tünetek bármelyikét észleli, akkor érdemes mielőbb megoldani a problémát. Ha nem tesz semmit, akkor a dugulás akár teljesen eltömheti a csatornát. Ez további kellemetlenségeket és költségeket eredményezhet. Érdemes szakember segítségét kérni a dugulás eltávolításához.

Hívjon fel bennünket akár most!

Ha Ön is arra gyanakszik, hogy valahol dugulás, vagy cső beszűkülés lehet a csőhálózatban, ne habozzon, hanem hívjon bennünket bármikor, éjjel nappal a fent látható telefonszámon.

Ajánlatunk: költöztetés 0-24 ingyenes árajánlat azonnal!