Mikor van szükség Szuez szifonra?

Gyakori kérdés, hogy mikor van szükség Szuez szifonra? A háztartási vízvezeték-rendszer egyik kulcsfontosságú eleme a szifon, amely segít a szagok elzárásában és a víz normális lefolyásában. A Szuez Szifon, más néven szagzár, kifejezetten fontos szerepet játszik ebben a folyamatban. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mikor van szükség a Szuez Szifonra, és hogyan segít megőrizni a lakók kényelmét és a vízvezeték-rendszer hatékonyságát.

Fürdőszoba és Konyha:

A Szuez Szifon elsődlegesen fürdőszobai és konyhai lefolyókhoz kapcsolódik. Ezek a területek a háztartásokban a leginkább ki vannak téve különböző szennyeződéseknek, például hajnak, ételmaradékoknak és szappannak. A Szuez Szifon segít abban, hogy ezek a szennyeződések ne kerüljenek vissza a vízvezeték-rendszerbe, és megelőzi a szagok kialakulását.

Szagok és Lefolyási Problémák:

Amikor kellemetlen szagok jelennek meg a fürdőszobában vagy a konyhában, vagy a lefolyók lassabban ürülnek, ez általában jele annak, hogy valamilyen probléma van a vízvezeték-rendszerrel. A Szuez Szifon ilyenkor hatékonyan segít abban, hogy megakadályozza a szagok visszafelé áramlását, és megőrizze a megfelelő vízelvezetést.

Padlóösszefolyók:

A Szuez Szifon nemcsak a lefolyókhoz, hanem a padlóösszefolyókhoz is használható. Ezek a szifonok segítenek elkerülni, hogy a padlóra kerüljön víz, és megvédenek a víz okozta károktól. Különösen fürdőszobákban és mosókonyhákban hasznosak, ahol gyakran van magasabb vízszint.

Háztartási Gépekhez:

A háztartási gépek, mint például a mosogatógépek és mosógépek, is igénylik a Szuez Szifont. Ezek a gépek folyamatosan termelnek szennyeződéseket, amelyek a vízvezeték-rendszerbe juthatnak, és dugulásokat okozhatnak. A Szuez Szifon hatékonyan megakadályozza ezeket a problémákat

Megelőzés és Rendszeres Karbantartás:

A Szuez Szifonok alkalmazása nemcsak duguláselhárító intézkedésként szolgál, hanem megelőző szerepet is betölthet. Rendszeres karbantartásuk, a szifonok tisztítása segít abban, hogy a víz szabadon áramolhasson, és csökkentheti a dugulások kialakulásának esélyét.

Mikor Van Szükség Szuez Szifonra? – Az Elengedhetetlen Vízelvezetési Megoldás

A Szuez Szifon tehát elengedhetetlen eleme a hatékony vízelvezetésnek és a kényelmes lakókörnyezetnek. Amikor szagok vagy lefolyási problémák jelentkeznek, vagy ha új építésű házat vagy lakást tervezünk, mindig érdemes fontolóra venni a Szuez Szifonok használatát. Ezek a kis, ám annál fontosabb eszközök hozzájárulnak a vízvezeték-rendszer hosszú élettartamához és a zavartalan mindennapi élethez.

Többféle kiképzésű Szuez szifont ismerünk. egy, két, három és négy ágú, ezen kívül szigetelhető és alsó és egyenes kifolyásúak lehetnek. Anyaguk alapján néhány: alumínium, PVC, rozsdamentes, acél. A fedél anyagát nézve is többféle kialakítású van a piacon. Teljesítményüket nézve: harminc-kétszáz liter vizet tudnak elnyelni percenként.

A beépítésének okai lehetnek:

 • Tisztítási pont és lehetőség a leendő duguláselhárítási műveleteknél, és a lefolyók tisztításánál.
 • Biztonsági pont, az előforduló szerkezeti hibák és csőtörések által kialakult víz elnyelése.
 • A talajra kerülő víz, például: slaggal történő takarítás üzemekben, konyhákban, és ezek elnyelése gravitációs úton.

Millió méretben megtalálható a boltokban. Áraik háromszáz forinttól százezer forintig terjedhet. Az árától függetlenül ugyan az a feladata: a bűzelzárás mellett a vizet el kell vezetnie.

A Szuez szifon jó működési feltételei:

 • Az ajzat tökéletes szigetelése
 • Jó méretezés (leendő víz mennyiség) liter percenként.
 • Víz zárások, küszöbök
 • Burkolat megfelelő lejtése a szifon beépítéshez

Egy ágú Szuez szifont csak üzemekben működő vizes helyiségekbe javasolt beépíteni, mert itt minden nap vízzel után töltődik. Ilyen lehet például egy konyhai zöldség előkészítő helyiség, mert ha kiszárad folyamatosan bűzt érezhetünk belőle. Ingatlanokban legtöbb esetben a fürdőszobákban lelhetünk fel Szuez szifont, amit leginkább a fürdőkád vagy vízcsap közelébe építik be. A víz utánpótlását folyamatosan a zuhanyzó, mosdó vagy a kád lefolyóvize tölti meg. Javasoljuk, konyhákba is egy padlóösszefolyót beépíteni biztonsági megoldásként.

A bűzzárások fajtái:

 • Bűzzáró buborékkal
 • Dugóval
 • Bűzzáró csonkok és peremek
 • Könyökkel

A szifon tisztítása és karbantartása: Négy-öt hetenként ránézni és kitakarítani a nagyobb szennyeződésektől.

Budapesten az összes kerületben és Pest megyében minden településen vállalunk duguláselhárítás és vízszerelési munkálatokat, csatorna tisztításokat és Womás mosásokat a nap 24- órájában.