Nem folyik le a víz a mosogatóban

Előfordulhat, hogy a víz nem folyik le a mosogatóból. Néhány lehetséges megoldást javasolhatok a dugulás elhárítására:

Lefolyócső dugulás

Lehet, hogy a lefolyócsőben található akadály gátolja a víz lefolyását. Ha tudja, hogy hogyan kell kitisztítani vagy átmosni a lefolyócsövet, próbáljon meg háztartási csőgörényt alkalmazni. Ha nem érzi biztosan hogy meg tudja csinálni, akkor hívjon.

Szifon probléma

Elsőként ellenőrizze a mosogató szifonját. Lehetséges, hogy az elhasználódott vagy eldugult a szifon Ennek következtében akadályozza a víz lefolyását. Következésképp tisztítsa meg a szifont. Utána ellenőrizze, hogy nincs benne vízkő vagy sérülések. Legvégső megoldásként ha szükséges, cserélje ki az elöregedett alkatrészt.

Lefolyó dugulás

Előfordulhat, hogy a lefolyócső eldugult valamilyen szennyeződéssel vagy törmelékkel. Próbálja meg használni a lefolyótisztítót. Ezt a vegyi anyagot boltban vagy drogériában vásárolhat meg. Öntse a tisztítót a lefolyóba, utána hagyja hatni az előírt ideig.

Ezután öblítse le bőséges vízzel, hogy kimossa a dugulást.

Vízszivattyú probléma: Ha a mosogató alatt vízszivattyú található, akkor az lehet a probléma forrása. Lehetséges, hogy a szivattyú elakadt vagy meghibásodott. Következésképpen nem tudja hatékonyan elvezetni a vizet. Ebben az esetben hívjon bennünket utána segítünk a dugulás elhárításában.

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak általános javaslatok. Mindazonáltal a pontos megoldás a probléma természetétől függ. Ha a fenti tippek nem oldják meg a problémát, akkor szakemberre van szükség.

Néha úgy érezheti, hogy nincs megfelelő szaktudása a hiba elhárításához. Ilyenkor javaslom, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot.

Függetlenül a probléma súlyosságától gyorsan illetve hatékonyan megoldjuk a dugulást. Nem mellékes az sem, hogy olcsó árakon dolgozunk.

Mosogató duguláselhárítás

Ha eldugult a mosogató a zsíroldásához a következő lépéseket javaslom. (Mindazonáltal ha nem sikerül elhárítani a hibát, szerelőre lesz szüksége):

Meleg vízzel öblítsd át a mosogatót, hogy előkészítsd a zsíros felszínt a tisztításra. A meleg víz segít feloldani a zsírt.

 1. Következő lépés a mosogatószer vagy zsíroldó spray-t a mosogató felületére. A zsíroldó normális esetben hatékonyabb lehet a zsír eltávolításában. Különösen, ha a zsírréteg vastag.
 2. Használj egy mosogatószivacsot vagy puha rongyot. Utána dörzsöld át alaposan a mosogatót a tisztítószerrel. Ügyelj arra, hogy minden területet megtisztíts. Beleértve az alját, az oldalakat illetve a lefolyót is.
 3. Ha szükséges, hagyd hatni a tisztítószert néhány percig a zsíros felszínen. Ez segít feloldani a makacsabb zsírokat. A zsíroldás a duguláselhárítás hatékony módja.
 4. Használj meleg vizet a szivacs vagy rongy leöblítéséhez, majd töröld át újra a mosogatót. Ezalatt távolítsd el a feloldott zsírt és a tisztítószer maradványait.
 5. Ha a zsíros foltok még mindig láthatóak, próbálkozz egy erősebb tisztítószerrel. Például alkoholos oldattal, ecettel vagy citromlével. Vigyél fel egy kevés ecetet vagy citromlevet a mosogatóba. Hagyd hatni néhány percig hatni. Ezután dörzsöld át ismét a szivaccsal vagy ronggyal.
 6. Végül öblítsd le alaposan a mosogatót meleg vízzel. Utána töröld szárazra egy tiszta ruhával vagy papírtörlővel.

Ezek a lépések segítenek a mosogató zsíros felületének tisztításában. Célszerű a vegyszerek használati utasítását elolvasni.

Be kell tartani az esetleges óvintézkedéseket. Győződj meg róla, hogy a mosogató anyaga nem fog károsodni a tisztítástól.

Mosogató lefolyó dugulást mivel szüntessem meg?

A mosogató lefolyójának dugulása nagyon gyakori probléma. Szerencsére néhány egyszerű módszerrel megpróbálhatod megszüntetni a dugulást. Itt van néhány tipp:

 • Lefolyótisztító szer: Vásárolhatsz lefolyótisztító szert a boltban vagy a drogériában. Az ilyen típusú termékek erőteljes vegyi anyagokat tartalmaznak. Ezek képesek feloldani a dugulást. Használd őket az utasításoknak megfelelően. Továbbá ügyelj arra, hogy jól szellőző helyiségben használd őket. Kerüld az érintkezést a bőrrel valamint a szemmel.
 • Forró víz: Önts nagyon forró vizet a lefolyóba. Ez néha elegendő lehet ahhoz, hogy feloldja a zsírokat. Utána az apró szennyeződéseket is könnyen le lehet mosni.
 • Só és szódabikarbóna: Szórj egy kevés szódabikarbónát valamint sót a lefolyóba. Utána önts rá forró vizet. Hagyd hatni néhány percig, majd öblítsd át bőséges vízzel. Ez a módszer segíthet megtisztítani és feloldani a dugulást okozó anyagokat.
 • Ecet és szódabikarbóna: Szórj be a lefolyóba egy kevés szódabikarbónát, majd önts rá kb. fél pohár ecetet. Az ecet illetve a szódabikarbóna reakcióba lépve habot hoz létre. Ez segít megtisztítani a lefolyót. Hagyd hatni kb. 15-20 percig, majd öblítsd át forró vízzel.
 • Kézi duguláselhárító: Vásárolhatsz speciális duguláselhárító eszközöket. Javasoljuk például a WC pumpát vagy a spirált. Ezek segíthetnek eltávolítani a dugulást. Ezeket az eszközöket a lefolyó nyílásba kell helyezni. Majd mozgatni és forgatni kell őket, hogy megtisztítsák a dugulást.

A fenti módszerek nem mindig oldják meg a problémát. Ha dugulás súlyosabb, mint gondolnád, érdemes szakemberhez fordulni. Például vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk!

Duguláselhárítás házilag

A csőtisztítás házilag megvalósítható bizonyos esetekben. Függetlenül attól, hogy ezek az otthoni módszerek nem mindig hatékonyak minden problémára.

Néha a próbálkozás is jó eredményt hozhat. Súlyosabb csőproblémák esetén érdemes bennünket hívni. Ilyenkor a megfelelő technikával elhárítsuk a hibát.

Az alábbiakban néhány házi csőtisztítási módszert mutatok be. Ezeket könnyedén kipróbálhatod, ha úgy érzed, hogy a csövekben lerakódások vannak. Mindig ügyelj a biztonságra! Ha valami nem megy könnyedén vagy ha kétségeid vannak, érdemes inkább szakember segítségét kérni.

Forró víz és szódabikarbóna

Önts le egy nagy bögre szódabikarbónát a dugulásba, majd öntsd rá a forró vizet. Hagyd hatni kb. 15-30 percig, majd öblítsd le bő vízzel. Ez a módszer hatékony lehet a lerakódások oldására, továbbá tisztítja a csövek falát is.

Ecet és szódabikarbóna

Önts le egy fél bögre szódabikarbónát a lefolyóba, majd ráöntve egy fél bögre ecetet. Az ecet valamint a szódabikarbóna reakcióba lépve habot képez. A hab oldja a zsírt ráadásul segíthet a dugulás meglazításában. Hagyd hatni kb. fél órát, majd öblítsd le bő vízzel.

Csőtisztító spirál

A csőtisztító spirál egy hajlékony huzal, amit a csőbe lehet vezetni. Forgatva, utána időnként kihúzva segíthet eltávolítani a dugulást. Vásárolhatsz csőtisztító spirált barkácsboltban vagy webáruházban.

Vákuumszivattyú

Ha egy mosdó vagy fürdőkád el van dugulva, használhatsz vákuumszivattyút a dugulás eltávolításához.

Helyezd a vákuumszivattyút a dugulásra, azután pumpálj néhányszor.

Ilyenkor létrejön az alacsony nyomás, majd húzd ki hirtelen. Ez a módszer segíthet megmozdítani a dugulást.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a módszerek hatékonyak lehetnek enyhe vagy közepes mértékű dugulások esetén.

Komolyabb problémák, például csőtörés vagy nagyobb elzáródások esetén inkább szakember segítségét kell kérni.

A szakember megfelelő eszközökkel valamint gépekkel rendelkezik a dugulás szakszerű elhárításához.

Különösen a makacs illetve szakértelmet igénylő feladatokat bízhatja ránk. Tudásunk illetve szakértelmünk legjavát nyújtjuk.

Ha bármilyen probléma van a szennyvíz csatornahálózattal, vagy a lefolyórendszerrel hívjon! 0-24-órában fogadjuk hívását!