Melyik sav a legjobb a lefolyók tisztítására?

Milyen anyagokkal tudjuk a leghatékonyabban házilagos módszerekkel kitisztítani a lefolyót? Melyik sav a legjobb a lefolyók tisztítására? Ezekben a kérdésekben próbálunk meg segíteni, bemutatva azokat az anyagokat amelyek a leghatásosabbak a szennyvízcsövekben található lerakódások feloldásában.

Sósav

A sósav vegyszeres tisztítószerben történő felhasználása esetén a lefolyócsőbe vagy a mosogatóba önthető, és az eltömődések lebontásával elősegítheti a lefolyó gyors tisztítását. A lefolyóban lévő megdermedt zsírokat kiválóan oldja a sósav, ezért használata a megfelelő védőintézkedések mellett javasolt.

A sósav jó az eldugult lefolyókhoz?

A mosogatók dugulását okozó lerakódások feloldására használt leggyakoribb vegyszerek a sósav, trisó és a marónátron A nátriumnak fehér, kristályos szerkezetű vegyülete a marónátron, amely a szerves anyagokat erősen roncsolja, és ezért veszedelmes méreg (NaOH) vizes oldata a marólúg. A vegyi lefolyótisztítók hatékonyan eltávolíthatják a legmakacsabb dugulásokat is. A túl sok sósav vagy marónátron károsítja a vizek élővilágát és erősen környezetszennyező, egészségre ártalmas.

A sósav oldja a műanyagot?

A műanyag tartalmaz olyan anyagokat, amelyek a sósavval szemben ellenállónak számítanak, ezért a sósav emiatt nem oldja fel a műanyagot. A sósavat legtöbbször műanyag flakonban árusítják, és ezzel az anyaggal a műanyag lefolyók is jól tisztíthatók. A sósav a fémet marja, ezért nem javasolt a szaniterek a csapok, csaptelepek sósavas tisztítása.

A sósav káros az egészségre?

A bőrrel vagy más szövetekkel érintkező sósav kémiai égési sérüléseket okozhat, amelyek súlyosak is lehetnek. A szembe kerülő sósav vakságot okozhat. Az égési sérülések súlyossága a sav koncentrációjától és a szövetekkel való érintkezés időtartamától függ. A sósav gőze belélegezve károsíthatja a tüdőt, ezért soha ne használjuk zárt térben, csak jól szellőztetett helyiségben, maszk használatával. A maszknak meg kell tudni szűrni a gázokat, tehát az orvosi maszk nem elég.

Mit használnak a vízvezeték-szerelők a lefolyók tisztítására?

A kézi csőtisztító kígyó, más néven vízvezeték-szerelőkígyó vagy csőgörény, egy kis szerszám, amely lassan forog, miközben fizikailag átnyomják egy makacs duguláson. A készülék csatlakozó vége egy dugóhúzó alakú horog, amelyet egy eltömődött lefolyóba vagy WC-be vezetnek.

A Woma lefolyótisztító, vagy Woma csatornatisztító egy nagynyomású fúvókával mossa le a szennyvízcsövek belső falán lerakódott zsíros szennyeződést, és a folyamatosan folyó víz ezt a lerakódást belemossa a fő szennyvízhálózatba. Igazából ez tekinthető tartós és környezetbarát megoldásnak, mert a savak csak egy bizonyos csőhosszúság esetén hasznosak. A túl sok sósav vagy marónátron károsítja a vizek élővilágát és erősen környezetszennyező, a Woma mosó viszont abszolút környezetbarát, zöld megoldás, viszont a gép maga nagyon drága.

Trisó lefolyótisztításhoz

A trisó, vagy nátrium-foszfát fehér színű, kristályos szerkezetű anyag, mely általában porszerű kiszerelésben kapható. Leggyakrabban a vegyi- és élelmiszeriparban használják, de fontos kiegészítője a háztartásoknak is. Magas fokú zsíroldó és tisztító hatású, így ideális mosó- és mosogatógépek belső tisztításához. Emellett alkalmazható zsírtalanításra, vízlágyításra vagy lefolyóvezeték vízkőmentesítésére is. A vízlágyításhoz két evőkanál Trisót kell feloldani 10 l vízben, amellyel növelheti a mosószer hatékonyságát, óvja a vízkőlerakódásoktól, valamint gazdaságosabbá teszi a mosószer felhasználását is. A 4 l, 60-70 °C-os vízben feloldott, egy evőkanálnyi Trisó segítségével hatékonyan távolíthatóak el a konyhakőről a makacsabb zsírlerakódások. A lefolyó tisztításhoz 4L forró vízben oldjunk fel 4 evőkanál trisót és öntsük a WC-be vagy a lefolyóba. 10 perc elteltével öblítsük le egy vödör forró vízzel.

Ipari zsíroldó

Az enyhe lerakódásokat a szennyvízcsövön lemoshatjuk ipari zsíroldóval is, ezek teljesítménye sokkal erősebb a hagyományos háztartási zsíroldóknál. Az ipari Zsíroldó AF-2 10-es pH-ja miatt nem marja meg a felületet, ugyanakkor nagyon hatékonyan távolítja el az olajos és zsíros szennyeződéseket. Használható gépi és kézi tisztításhoz is. Védőfelszerelés minden esetben szükséges a használatához. A használata szennyvízcsövekben 1:50 hígítási arányban javasolt, egy rész ipari Zsíroldóhoz 50 rész forró vizet adunk.

Általánosságban elmondható, hogy csak olyan vegyszereket lehet a lefolyó tisztítására használni amelyik nem károsítja a PVC csöveket és az ezekben található gumi tömítéseket. Továbbá a nem várt kémiai hatás miatt szigorúan tilos bármilyen savas tisztító szert más anyaggal összekeverni vegyi képzettség nélkül.

A savak más vegyi anyagokkal, lúgokkal, hypóval keveredve halálos mérgező gázt fejleszthetnek, amelynek a belégzése akár halált is okozhat, tehát tilos a vegyészkedés a tisztítószerekkel. Minden erősen párolgó savval vagy lúggal való tisztításnál az aktív gázmaszk a javasolt. A savak és lúgok gőzei a szemet irritálhatják, a szembe vagy bőrre kerülve égési sérüléseket okozhatnak.

A kereskedelemben kapható szemcsés aktív lefolyótisztítók általában több anyag keverékei, és hatásuk nagyon erős intenzív vegyi folyamat, amely során ammónia gáz képződhet amelyik szintén mérgező, fulladást okozhat. Minden tisztításnál, vegyi lefolyótisztításnál olyan helyen kell dolgozni, ahol ablakot tudunk nyitni és szellőzést tudunk csinálni, hogy a keletkező mérges gázokat ne lélegezzük be.

Miért válasszuk a Woma csatornatisztítást, ha tehetjük?

A Woma csatornatisztítás egy környezetbarát eljárás, amely a tiszta víz erejét használja a lerakódások feloldására, anélkül, hogy a természetbe vegyszert juttatna. Ezért fejlesztették ki és ezért használjuk nap mint nap a szennyvízcsövek, csatornák, lefolyók tisztítására, lerakódások megszüntetésére. A Woma csatornatisztítóval gyorsan és probléma mentesen lehet megtisztítani az ingatlan csőhálózatát a lerakódásoktól. A savas tisztítók egy adott csőhosszig működnek, utána a sav ereje elvész és ott már nem tudja a csövek faláról lemarni a zsírt, mert felhígul a koncentrációja. A Woma mosó a teljes csőhálózatot zsírtalanítja, környezetbarát módon, tisztán.

Ha Önnél is dugulás van a lefolyóban és nem tud megbirkózni vele a vegye fel velünk a kapcsolatot és segítünk.