Hasznos tudnivalók 2.

WC lefolyó tisztító.

folyékony gélA WC lefolyótisztító szerek többféle kiszerelésben kaphatók. Egy részük folyékony gél formájában fejti ki hatását, másik részük pedig szilárd granulátumként kerül forgalomba.

A WC-lefolyó tisztító szer annál hatékonyabb minél kisebb mennyiség minél nagyobb felületen oszlik szét.

Így oldja fel a zsírt és a szennyeződést a csatorna falán.

A gél általában kíméletesebb. Alkalmazása során a WC-be öntve elsőként a zsírdugónál megreked és erős zsíroldó hatást fejt ki. (Értelemszerűen  a vegyszerek a műanyag illatosító lehúzása esetén hatástalanok.) A granulátum működési elve, hogy a granulátumban a keverék vízzel érintkezve reakcióba lép. Először erős vegyi pezsgés jön létre hő termelődéssel. Utána nagyon erős zsír, haj, szőr oldás kezdődik, pezsgéssel, gázképződéssel.

A granulátum használata fokozott elővigyázatosságot igényel mivel balesetveszélyes.

A használat során ammónia és egyéb gázok képződhetnek. Ezek belégzése káros, csak jól szellőző helyen használjuk a granulátumot. Ugyanakkor viszont ez a granulátum hatásos. A legtöbbször nagyon jó hatásfokkal tudja oldani a zsíros és egyéb szennyeződéseket. Reagens anyagokat tartalmaz és jól oldja a dugulást okozó emberi haj és szőrszálakat. Valamint a zsírokat olajokat is, pont ott ahol arra szükség van. Az egyik legjobb lefolyó duguláselhárítás módszer tehát a granulátum használata. Hátránya, hogy mivel erős maró hatással rendelkezik.

Fémtárgyakkal nem ajánlott az érintkezés.

Megmarhatja őket (padlóösszefolyó stb.)

A lefolyótisztítás szódabikarbóna és ecet segítségével akkor érhet célt. Mikor a lefolyóban csak kis méretű zsírosodás van és nincs szükség erősebb szerre. A szer magyarázata, hogy a szóda zsírtalanít az ecet pedig oldja a vízkövet. Természetesen ez az ecet erősségétől is függ. Mindenféle házi praktikákban javasolják a két szer összekeverését. Ez végül ahhoz vezet, hogy víz, széndioxid és nátrium acetát keletkezik.

Ez remek szer a nehéz gyomor ellen. Egy kis szódabikarbónát bele keverünk 2dl vízbe egy kávéskanál ecetet öntünk hozzá és kész is a szódavíz. A keverék természetesen hatástalan a komolyabb dugulások ellen.

Bár úgy terjedt el a weben mint csodaszer, valójában a forró víz sokkal hatásosabb.

Úgy még van benne fantázia, hogy külön használjuk az ecetet és külön a szódát. Az ecet önmagában vízkőoldó, a mosószóda beöntésével pedig zsírtalanítunk és vízkő mentesítünk. A házilagos módszerek közül a wc-nél a sósav mondható nagyon hatékonynak. Az eldugult szűk keresztmetszetű lefolyóknál pedig a citromsavas készítmények a hatásosak. Mivel ezeken a helyeken a szűkülést általában vízkő (is) okozza.

A vízkő lerakódás sajnos csak drága és  bonyolult berendezéssel szűrhető.

Ezért a vízkő hatásai elleni védekezésre minden háztartásban szükség van. Ha pedig a dugulást vegyszeresen kívánjuk elhárítani, akkor erre a vízkőoldó a megfelelő. Az esetek többségében a háztartásokban csak akkor foglalkoznak a vízkővel amikor már problémát okoz. Ezért több mint valószínű, hogy több éves folyamatos vízkőlerakódást is oldanunk kell. Erre pedig csak erős vegyszer képes.

Fürdőkád lefolyó tisztítás.

lefolyó tisztításA kád lefolyó tisztítás, kád lefolyó dugulás esetén egyszerű folyamat lehet. Ha van a kádhoz beépített szifon amelyet szétcsavarozva kitisztíthatjuk a szifon belsejét és összeszerelve újra tökéletesen lefolyik a víz. A fürdőkád lefolyó dugulást elsősorban a kádba került szennyeződések okozzák. Ilyen a hosszú haj, a szakáll és egyéb testszőrök. Köröm, a szappandarabkák, ha a gyerek játszik a kárban akkor a játékok apró műanyag alkatrészei is a kád lefolyóba kerülhetnek.

Ezek utána dugulást okozhatnak.

A fürdőkád dugulás megszüntetést először a szifon tisztítással kezdjük. Utána ha ez nem vezet eredményre vagy nincs a kádhoz szétszerelhető szifon:

 • Elsőként a felső túlfolyót tömjük be egy ronggyal.
 • Egy tiszta (wc-ben még nem használt) wc-pumpával mozgassuk meg a szennyeződést.
 • Ha a víz megindul lefelé a kis örvénylésből látjuk, hogy elég jó sebességgel tud lefolyni.

A kád csatorna tisztításhoz a kád lefolyót dugjuk be.

 • Töltsük meg a kádat félig forró vízzel.
 • Húzzuk ki a dugót.
 • Ilyenkor a forró víz átmossa a kád lefolyóból kivezető csatorna szakaszt.

Ha ez nem vezet eredményre megpróbálhatjuk a lefolyó tisztító granulátumot.

 • Öntsük a granulátumot a lefolyóba.
 • Töltsünk rá kb: 3dl forró vizet.

Ha nagyon erősen pezseg ezt csökkenthetjük ha ráöntünk még vizet. A víz hozzáadásával indul be  a reakció.

Lefolyó dugulás.

Lefolyó dugulásnál a forró víz, vegyszer, mechanikus tisztítást szoktuk javasolni házilagos dugulás elhárításhoz. Általában a dugulásnak már vannak előjelei. A sokszor évtizedes szennyeződések eltávolításához nem elég a házilagos módszer. Ha régi épületben keletkezik dugulás, hosszabb távon kifizetődőbb ha átmossuk a csőhálózatot. A legjobb eredményt nagynyomású csatornatisztító géppel érjük el.

Kérjen segítséget

Ha valahol többször előfordul a dugulás a házi módszerek bevetése után is, akkor is célszerű duguláselhárító szakember segítségét kérni. A házilagos módszerek általában azon a helyen hatnak ahol alkalmazzák őket. Távolabb már nem, ezért a fellazított szennyeződés távolabb újra lerakódhat. Esetleg ott még nagyobb  problémákat okoz. Ahol a lefolyó szerelés során nem ügyeltek a pontos kivitelezésre ott később gondok adódhatnak. A kiépítés során az elegendően nagy keresztmetszet és a megfelelő lejtőszög nagyon fontos. Megfelelő szakszerű tervezéssel sok bosszúságtól kímélheti meg ügyfeleit egy vízrendszer tervező. A csatornahálózatnál alapelv, hogy legyen a csöveknek természetes esése.

Így megnöveljük a lefolyó szennyvíz sebességét.

A nagy sebességgel lefolyó szennyvíz automatikusan magával sodorja a csövek falára rakódott szennyeződést. Ezáltal van egyfajta természetes tisztulási folyamat. Ahol vízszintesen futnak a szennyvízcsövek és minimális esésük van, ott a két használat között eltelt időben áll a csövek alján a szennyvíz, és lassan lerakódás képződik amelyik később sok probléma okozója lesz. Természetesen nem lehet egy épületen belül csak függőleges szennyvízcső hálózatot kialakítani, de törekedni kell aminél rövidebb vízszintes szakaszokra.

Ha Önnél is tapasztalja a csatorna dugulás előjeleit, akkor keressen bennünket a fenti elérhetőségeinken, hívjon telefonon vagy kérjen előzetesen árajánlatot.

Kapcsolódó bejegyzés

 • Csatornatisztítás BudapestCsatornatisztítás Budapest Csatornatisztításra van szüksége Budapesten vagy Pest megye területén? Hívjon bennünket vagy kérjen árajánlatot. Vállaljuk a csatornák teljes tisztítását, fertőtlenítését. Ha eldugult a csatorna hívhat bennünket 0-24 éjjel, nappal és segítünk a dugulás elhárításában. A csatorna tisztítása házilag néhány módszerrel megvalósítható, de fontos figyelembe venni, hogy súlyosabb dugulások esetén vagy ha nem biztos a teendőkben, érdemes szakember segítségét kérni. Ilyen esetben mindenképpen […]
 • Csatornatisztítás árakCsatornatisztítás árak Csatornatisztítás olcsón Budapest és Pest megyében. Éjjel, nappal 0-24 SOS non-stop. Hívjon azonnal, ha csatornatisztításra van szükség. A csatornatisztítás ára Budapesten 25.000Ft-tól elérhető. Ha felhív valamint elmondja, hogy milyen elvégzendő feladat van, azonnal árajánlatot adunk. Ha sürgős akár fél óra alatt a helyszínen vagyunk. Nyilván ez függ a forgalomtól is. Befolyásolhatja, hogy éppen milyen munkán dolgozunk. Csatornatisztítás budapest és környéke akár azonnal, […]
 • Gyökér benövés a csatornábanGyökér benövés a csatornában A csatornák és szennyvízelvezető rendszerek az otthonaink elengedhetetlen részei, amelyek zavartalan működését természetesnek veszünk. Sajnos azonban néha problémák merülhetnek fel, amelyek akadályozhatják a zavartalan vízelvezetést. Az egyik leggyakoribb ilyen probléma a gyökér benövés a csatornában. Ez a jelenség akár otthoni, akár városi környezetben előfordulhat, és ha nem kezelik időben, komoly következményekkel járhat. Az okok, következmények és megoldások. Mi okozza a […]
 • Csatornatisztítás házilagCsatornatisztítás házilag Csatornatisztítás otthoni környezetben néhány egyszerű módszerrel elvégezhető. Viszont a szakszerűtlenül végzett tisztítás nagyobb problémát okozhat, mint előtte volt. Ha komolyabb problémád van a csatornákkal, érdemes szakember segítségét kérni. A csatornák helytelen tisztítása vagy karbantartása károkat okozhat a csatornarendszerben. Az alábbiakban néhány módszer a csatornatisztításhoz. Csatornatisztító nagynyomású mosó vagy tisztító spirál használata. A legegyszerűbb módszer […]
 • A duguláselhárításról érthetőenA duguláselhárításról érthetően A duguláselhárító munka során előfordul, hogy néha nem is igazán értik amit mondunk, vagy kérdezünk. A szennyvízrendszer felépítése és ezek tisztítása, karbantartása bonyolult lehet. Ezért segítünk és bemutatjuk a szennyvízrendszert. Illetve a tisztítási lehetőségeket érthetően. Nem csak Budapesten tisztítjuk és tartjuk karban a szennyvíz hálózatot. Egész Pest megyében kimegyünk házhoz elhárítani a dugulás. Ilyenkor karbantartjuk a szennyvízrendszert. Akár a mosogató dugult el, akár […]
 • Lefolyótisztítás BudapestLefolyótisztítás Budapest Kitisztítjuk a lefolyót olcsón Budapesten és Pest megyében. 0-24-óráig, munkaszüneti és ünnepnapokon is Non-Stop. Csatorna fertőtlenítés azonnal. Budapesti hívás esetén 1 órán belül a helyszínre érünk és megkezdjük a lefolyótisztítást. Bármilyen szennyvízcső dugulással, lefolyó tisztítással kapcsolatban hívhat. Csatorna, WC, mosogató dugulás stb. A lefolyók különböző előre nem látható okok miatt dugulhatnak el. Általában a nagyon kemény vízkő miatt van a probléma. Lerakódik a […]