Hasznos tudnivalók 2.

Wc lefolyó tisztító.

folyékony gélA wc lefolyótisztító szerek többféle kiszerelésben kaphatók. Egy részük folyékony gél formájában fejti ki hatását, másik részük pedig szilárd granulátumként kerül forgalomba. A wc-lefolyó tisztító szer annál hatékonyabb minél kevesebb mennyiség minél hosszabb (nagyobb) felületen oldja fel a zsírt és a szennyeződést a csatorna falán. A gél általában kíméletesebb, alkalmazása során a wc-be öntve a zsírdugónál megreked és erős zsíroldó hatást fejt ki. (Értelemszerűen  a vegyszerek a műanyag illatosító lehúzása esetén hatástalanok.) A granulátum működési elve, hogy a granulátumban a keverék vízzel érintkezve erős vegyi reakció jön létre hő termelődéssel, nagyon erős zsír, haj, szőr oldással, pezsgéssel, gázképződéssel. A granulátum használata fokozott elővigyázatosságot igényel mivel balesetveszélyes. A használat során ammónia és egyéb gázok képződhetnek amelyek belégzése káros, csak jól szellőző helyen használjuk a granulátumot. Ugyanakkor viszont ez a granulátum az amelyik nagyon jó hatásfokkal tudja oldani a zsíros és egyéb szennyeződéseket mivel reagens anyagokat tartalmaz és jól oldja a dugulást okozó emberi haj és szőrszálakat valamint a zsírokat olajokat is, pont ott ahol arra szükség van. Az egyik legjobb lefolyó duguláselhárítás módszer tehát a granulátum használata. Hátránya, hogy mivel erős maró hatással rendelkezik, a fémtárgyakat ne szórjuk be vele mivel megmarhatja őket (padlóösszefolyó stb.)

A lefolyótisztítás szódabikarbóna és ecet segítségével akkor érhet célt mikor a lefolyóban csak kisméretű zsírosodás van és nincs szükség erősebb szerre. A szer magyarázata, hogy a szóda zsírtalanít az ecet pedig oldja a vízkövet, természetesen ez az ecet erősségétől is függ. Mindenféle házi praktikákban javasolják a két szer összekeverését, ami végül ahhoz vezet, hogy víz, széndioxid és nátrium acetát keletkezik. Ez remek szer a nehéz gyomor ellen, egy kis szódabikarbónát bele keverünk 2dl vízbe egy kávéskanál ecetet öntünk hozzá és kész is a szódavíz. 🙂 Ez a keverék természetesen hatástalan a komolyabb dugulások ellen bár úgy terjedt el a weben mint csodaszer, valójában a forró víz sokkal hatásosabb. Úgy még van benne fantázia, hogy külön az ecet és külön a szóda (nem a szódabikarbóna, hanem a mosószóda) beöntésével zsírtalanítunk és vízkőtelenítünk. A házilagos módszerek közül a wc-nél a sósav mondható nagyon hatékonynak, az eldugult szűk keresztmetszetű lefolyóknál pedig a citromsavas készítmények a hatásosak, mivel ezeken a helyeken a szűkülést általában vízkő (is) okozza. A vízkő lerakódás sajnos csak drága és  bonyolult berendezéssel szűrhető, ezért a vízkő hatásai elleni védekezésre minden háztartásban szükség van. Ha pedig a dugulász vegyszeresen kívánjuk elhárítani, akkor lehetséges, illetve több mint valószínű, hogy több éves folyamatos vízkőlerakódást is oldanunk kell, erre pedig csak erős vegyszer képes.

Fürdőkád lefolyó tisztítás.

lefolyó tisztításA kád lefolyó tisztítás, kád lefolyó dugulás esetén egyszerű folyamat lehet akkor ha van a kádhoz beépített szifon amelyet szétcsavarozva kitisztíthatjuk a szifon belsejét és összeszerelve újra tökéletesen lefolyik a víz. A fürdőkád lefolyó dugulást elsősorban a kádba került szennyeződések okozzák, ilyen a hosszú haj, a szakáll és egyéb testszőrök, köröm, a szappandarabkák, ha a gyerek játszik a kárban akkor a játékok apró műanyag alkatrészei is a kád lefolyóba kerülhetnek amelyek utána dugulást okozhatnak. A fürdőkád dugulás megszüntetést először a szifon tisztítással kezdjük, utána ha ez nem vezet eredményre vagy nincs a kádhoz szétszerelhető szifon akkor a felső túlfolyót tömjük be egy ronggyal, és egy tiszta (wc-ben még nem használt) wc-pumpával mozgassuk meg a szennyeződést. Ha a víz megindul lefelé , és a kis örvénylésből látjuk, hogy elég jó sebességgel tud lefolyni. A kád csatorna tisztításhoz a kád lefolyót dugjuk be, töltsük meg a kádat félig forró vízzel és húzzuk ki a dugót. Ilyenkor a forró víz átmossa a kád lefolyóból kivezető csatorna szakaszt. Ha ez nem vezet eredményre megpróbálhatjuk a lefolyó tisztító granulátumot. Öntsük a granulátumot a lefolyóba és töltsünk rá kb: 3dl forró vizet. Ha nagyon erősen pezseg ezt csökkenthetjük ha ráöntünk még vizet, a víz hozzáadásával indul be  a reakció.

Lefolyó dugulás.

Lefolyó dugulásnál a forró víz, vegyszer, mechanikus tisztítást szoktuk javasolni házilagos dugulás elhárításhoz. Mivel általában a dugulásnak már vannak előjelei, és a sokszor évtizedes szennyeződések eltávolításához nem elég a házilagos módszer, ha régi épületben keletkezik dugulás, hosszabb távon kifizetődőbb ha átmossuk a csőhálózatot nagynyomású csatornatisztító géppel.

Ha valahol többször előfordul a dugulás a házi módszerek bevetése után is, akkor is célszerű szakember segítségét kérni, mivel a házilagos módszerek általában azon a helyen hatnak ahol alkalmazzák őket, távolabb már nem, ezért a fellazított szennyeződés távolabb újra lerakódhat, esetleg ott még nagyobb  problémákat okozva. Ahol a lefolyó szerelés során nem ügyeltek a megfelelő esésre, illetve a kiépítés során az elegendően nagy keresztmetszetre, ott sok probléma adódhat. Megfelelő szakszerű tervezéssel sok bosszúságtól kímélheti meg ügyfeleit egy tervező. A csatornahálózatnál alapelv, hogy legyen a csöveknek természetes esése, így megnövelve a lefolyó szennyvíz sebességét. A nagy sebességgel lefolyó szennyvíz automatikusan magával sodorja a csövek falára rakódott szennyeződést, ezáltal van egyfajta természetes tisztulási folyamat. Ahol vízszintesen futnak a szennyvízcsövek és minimális esésük van, ott a két használat között eltelt időben áll a csövek alján a szennyvíz, és lassan lerakódás képződik amelyik később sok probléma okozója lesz. Természetesen nem lehet egy épületen belül csak függőleges szennyvízcső hálózatot kialakítani, de törekedni kell aminél rövidebb vízszintes szakaszokra.

Ha Önnél is tapasztalja a csatorna dugulás előjeleit, akkor keressen bennünket a fenti elérhetőségeinken, hívjon telefonon vagy kérjen előzetesen árajánlatot.

Kapcsolódó bejegyzés

  • Duguláselhárítás XX. kerületDuguláselhárítás XX. kerület Duguláselhárítás Budapest XX. kerület SOS duguláselhárítás NON-Stop azonnali indulás, akciós árak. Ügyeletünk 0-24-órában Stop ünnepnapokon, hétköznap, és munkaszüneti napokon is fogadja […]
  • Duguláselhárítás XVIII. kerületDuguláselhárítás XVIII. kerület Duguláselhárítás Budapest XVIII. kerület éjjel nappal 0-24-óráig NON-Stop azonnali indulás, akciós árak. Minden dugulás nem szüntethető meg ugyanazzal a módszerrel, ezért érdemes […]
  • Duguláselhárítás XIII. kerületDuguláselhárítás XIII. kerület Duguláselhárítás Budapest XIII. kerület éjjel nappal 0-24-óráig NON-Stop azonnali indulás. Olcsó akciós árak. Ha Woma csatornatisztítás -ra, nagynyomású csatorna mosásra, akár […]
  • Duguláselhárítás Budapest XVII. kerületDuguláselhárítás Budapest XVII. kerület Duguláselhárítás Budapest XVII. kerület éjjel nappal 0-24-óráig NON-Stop azonnali indulással  akciós árak. Hívjon a fenti telefonszámon, ha segítségre van szüksége dugulás elhárításhoz […]