Duguláselhárítás lexikon

A lefolyó tisztító egy kémiai vagy mechanikus fogyasztói termék amelyik feloldja a csatornahálózat csövekben lerakódott zsíros szennyeződéseket, és segít megelőzni a lerakódások kialakulását és az eltömődést, csatorna dugulást. A kifejezés utalhat arra az egyénre is, aki a csatornatisztítás tevékenységét végzi. Ez egyrészt lehet kémiai lefolyótisztítás vegyszerekkel,  illetve mechanikus lefolyótisztítás, amikor segédeszköz, lefolyótisztító huzalos gép, vagy ismertebb nevén csőgörény, illetve Woma mosó segítségével szabadítják meg a csatornahálózatot a lerakódásoktól.

lefolyó tisztítóHa egy mosdó, WC, vagy a kád vagy zuhany lefolyó eltömődött az első választás általában egy lefolyó tisztító, amely képes eltávolítani a lerakódott szennyeződést amelyek felhalmozódtak a belső leeresztő nyílásoknál. Kémiai lefolyótisztítók alkalmasak erre a célra, illetve a mechanikus pumpa, amikor a vízréteg mozgatásával próbálják meg az eltömődést megmozdítani, felszabadítani, a tisztító huzalok, amelyek segítségével a dugulás visszafelé kihúzható, illetve a mosóberendezéssel kombinált tisztító cső. A nagynyomású mosóberendezéssel kombinált tisztító cső elején lévő eszközzel szétroncsolják a dugulást okozó torlaszt és a törmeléket nagynyomású víz mossa bele a csatornába, így a dugulás megszüntethető bontás nélkül.

Ha a szaniter armatúra eltömődött a lefolyótisztító szer jó választás lehet, hiszen az ilyen jellegű  dugulások elsősorban a természetes úton a lefolyóba, padló összefolyóba került anyagoktól származhat. Ilyen a haj, szappan, köröm, stb. szennyeződések, amelyek az idők során rátapadnak a csatorna falára ezzel jelentős szűkületet, dugulást okozva. A speciális lefolyótisztító porok, vegyületek a dugulásra öntve szét tudják roncsolni ezeket a dugulást okozó anyagokat, és a dugulás forró vízzel lemosva feloldódik, és megszűnik.

Minden típusú lefolyó tisztítónak vannak előnyei és hátrányai környezetvédelmi és biztonsági megfontolások szerint.

Kémiai lefolyótisztítók

A kémiai lefolyótisztítók lehetnek szilárd vagy folyékony formában, amelyek könnyen hozzáférhetőek az üzletekben , bár néhány típus a veszélyessége miatt csak engedéllyel szerezhető be. A kémiai lefolyótisztítók jelentős része olyan vegyület amely vízzel illetve a szennyező anyaggal keveredve kémiai reakció során gyakorol roncsoló illetve zsíroldó hatást a szennyeződésre. Kémiai lefolyótisztító nem alkalmazható abban az esetben ha a dugulást szilárd és roncsolhatatlan anyagú tárgy okozza, például nem fogunk tudni kémiai anyagokkal megszüntetni olyan dugulást amit a WC-be esett  műanyag illatosító okozott, hiszen a műanyagot nem tudjuk kémiailag feloldani. Viszont a haj, köröm, zsír stb.-t nagyon jól oldják ezek a kémiai reagens anyagok, így ezek a dugulások megszüntethetők kémiai lefolyótisztítókkal.

lefolyótisztítóA kémiai lefolyótisztítók előnye, hogy nem marják a műanyagot és a gumit, tehát ezek az anyagok a csatornahálózat szerkezetére nem veszélyesek.

Hátrányuk, hogy erős és maró hatású vegyszereket tartalmaznak amelyeknek erős a kipárolgásuk is, esetenként intenzív füstszerű kipárolgással, amelyek a torokba illetve a tüdőnkbe jutva maradandó károsodást okozhatnak, ezért kizárólag jól szellőző helységben maszkot használva lehet ezekkel az erős vegyszerekkel dolgozni.

Hátránya még ezeknek a szereknek, hogy a folyóvizekbe jutva károsíthatják az élővilágot, tehát nem nevezhetők környezetbarát megoldásnak.

A lúgos duguláselhárító tisztítószerek állnak rendelkezésre szilárd vagy folyékony állapotban, míg a savas lefolyótisztítók általában folyadék formában kerülnek kiszerelésre.

A szilárd készítmény, a lúgos lefolyótisztítás tisztább.

Az  alkalikus leeresztő tisztítószereket tartalmazó nátrium-hidroxid képes oldani  a zsírokat és a hajat.

Az alkáli duguláselhárító anyagok elsősorban tartalmaznak nátrium hidroxid lúgot és néhány tartalmazhat kálium hidroxidot, folyékony illetve szilárd formában.

A szilárd készítmények, maró hatású lúgos lefolyótisztítók állnak egy maró anyagból (gyakran nátrium-hidroxid vagy kálium-hidroxid), és alumínium részecskékből illetve adalékanyagokból. Ezek az adalékanyagok tartalmaznak nedvesítő szereket például  alkil-aril-szulfonátokat, de a pontos jellegét és összetevőit gyártási titoktartás miatt nem szokták nyilvánosságra hozni. Ezeknek az összetevőknek a pontos részei és mennyiségei illetve működése a kereskedelemben kapható lefolyótisztítóknál kereskedelmi titoknak minősülnek, és márkánként eltérőek, ez adja meg a márka illetve típus egyediségét.

A szilárd lúgos lefolyó tisztítókban lévő alumínium oxid illetve alumíniumszemcsék lebomlanak és újra oxidálódnak, a végtermékük pedig hidrogéngáz. A komponensek intenzív reakcióba lépnek egymással, ez hidrogéngáz exoterm reakció, így a felszabaduló extra hő segít fellazítani és lebontani a zsírokat, olajokat stb. amelyek a dugulásokat okozzák.

A tényleges duguláslebontás a bázikus nátrium hidroxiddal, lúggal történik. A dugulás gyakran áll természetes anyagokból, mint zsírok, olajok és haj stb. ezek lebontása és elszappanosítása történik a triglicerin reakciója során. A lúgos anyagok képesek oldani a fehérjéket és zsírokat tartalmazó szennyeződéseket, viszonylag jó hatékonysággal.

Mivel a szilárd lúg higroszkópos, ezért alapvető fontosságú, hogy a dugulás tényleges helyéhez minél közelebb indítsuk be a reakciót, a duguláshoz minél közelebb kerüljenek a szilárd szemcsék, különben a lúg felszívja a vizet, felhígul és a tényleges ereje már nem érvényesül, ha higított állapotban éri el a dugulás helyét. A hatás akkor a legjobb, ha a teljes reakció a dugulás közvetlen közelében indul el és játszódik le.

A folyékony készítmények a maró hatású lúgos leeresztő tisztítószerek tartalmazhatnak nátrium-hipokloritot  ( fehérítőt ) és lúgot ( nátrium-hidroxid vagy kálium-hidroxidot ) olyan koncentrációkban, amelyek akár 50%-al erősebbek lehetnek más tisztítószereknél.

Néhány tisztítószer kétkomponensű anyagból áll, amelyek összekeverés után fejtik ki hatásukat intenzíven, amikor beleöntjük a leeresztő nyílásba. Ilyenkor belüle a két oldat reakcióba lép egymással és ez intenzív gázképződéssel illetve sűrű habképződéssel jár. A célja ennek az erős és intenzív reakciónak, hogy belül egy vastag tisztító réteget vonjon a szennyeződés köré, így feloldva és  eltávolítva a dugulást okozó szennyeződéseket. Mivel a folyadék lúgos, ezt bázikus vízben oldjuk, ez sűrűbb mint a víz és lesüllyed a dugulás közepéig, így segítve azt, hogy ott fejtse ki hatását ahol arra a legnagyobb szükség van.

 

Savas duguláselhárítás

tisztítószerA savas tisztítószerek általában nagy koncentrációban tartalmaznak kénsavat, amely képes oldani a zsír és haj mellett a papír anyagokat is. A savtartalmú tisztítószerek kénsavtartalma oldja a cellulózt és a proteint savas hidrolízissel.

A gyártók előírásai szerint a potenciális veszélyforrások közé tartozik a heves reakció a vízzel illetve fémekkel, valamint robbanásveszély jöhet létre ha a savas anyagokat összekeverjük más vegyszerekkel. A sav és hidrogéngőzök érintkezve legtöbb fémekkel  krónikus (késleltetett) és akut (azonnali) egészségügyi veszélyforrás lehet, ha belélegezzük, lenyeljük, vagy valamilyen kapcsolatba kerülünk az anyaggal. Ezek súlyos szemsérüléseket, bőrsérüléseket, égési sérüléseket és látásvesztést okozhatnak, mivel roncsolják a savas anyagok az emberi szövetet. Ez akár végzetes is lehet, ha esetleg lenyelik. Mivel erőteljes reakcióba lép a sav és a víz, a lefolyókba duguláselhárítási célból csak lassan és óvatosan szabad beönteni.

A savas tisztítószerek használatának veszélyei

tisztítószerElőnyei a kémiai tisztítószerekkel szemben, hogy könnyű beszerezni, és könnyű használni, valamint nagyon erős és látványos hatást érhetünk el vele, mivel nagyon erős szer. Az erős sav könnyen megbirkózik az általános szennyeződésekkel, a szerves anyagokat könnyen oldja, és az ilyen jellegű dugulásokat könnyen megszünteti.

Hátránya a kémiai lefolyótisztítókkal szemben, hogy a nem szerves dugulásoknál a feloldott szennyeződések rárakódnak a dugulásra és könnyen eltömítik a csatornát teljesen. Ez előfordulhat a WC illetve a főcsatorna dugulása esetén.

A savak kölcsönhatásba léphetnek a fémekkel, és megmarhatják a felületüket, reagálnak az alumínium-oxiddal a szerelvények felületén. Potenciálisan kárt tehetnek a szemünkben, a tüdőnket és a bőrünket károsíthatják, illetve az egyéb anyagokat is megmarják, mint például a fa, festék, alumínium és üvegszál. A kémiai lefolyótisztítókat csak a gyártó utasításai szerint szabad használni, különben sérülést okozhatnak. A kémiai lefolyótisztítók okozhatnak erős reakciókat, más vegyi anyagokkal összekeveredve  robbanássszerű reakció jöhet létre, ami balesetet okozhat.

Mivel a savakat belemossuk a csatornahálózatba, ezzel hozzájárulunk a környezetszennyezéshez, és szennyezzük az ivóvizet is. A sav segítségével veszélyes elegyek is összekeverhetők, amelyek robbanást illetve mérgező klórgázt eredményezhetnek. Ezért a savas lefolyótisztítót szigorúan tilos más vegyszerekkel összekeverni. A sav és lúg keveredése látszólag ártalmatlan, a valóságban azonban rendkívül exoterm reakció keletkezik, és akár robbanást is okozhat, ha az intenzíven keletkező és táguló gőz nem tud idejében távozni.

sósav + fehérítő —> víz + asztali só + klórgáz

Ezt a reakciót nyilvánvalóan  klórgázt generál, amely közismert, hogy mérgező.

Kézi duguláselhárító csiga vagy csőgörény

duguláselhárítóA kézi duguláselhárító huzalok úgy vannak kialakítva, hogy kb: 8 méter hosszú huzalt tudunk lebocsátani a csatornába. A kábelt egy kézi csiga segítségével tudjuk le és feltekerni. Amikor bevezetjük a huzalt a csatornahálózatba, mechanikus erővel dörzsöljük le a csatorna faláról a szennyeződést, illetve mechanikus úton roncsoljuk szét a dugulást, miközben a kezelő forgatja a kábelt tartalmazó dobot.

A duguláselhárító csiga eredményesen használható kisebb dugulások megszüntetésére, jellemzően 8m-en belüli dugulásoknál, hosszú egyenes szakaszokon.

Előnyei, hogy alacsony költséggel használható, környezetbarát megoldás, nem marad vissza mérgező anyag a használata során. Hátrányai, hogy karcolhatja a csőhálózat belsejét, a belül elmozdult szerelvényeket károsíthatja, az összeszerelésnél esetleg elcsúszott tömítést kiránthatja. Ha megakad, akkor elég nehéz kihúzni, ha pedig nem tudjuk visszahúzni a kábelt akkor a megakadás helyét bontani kell.

Biztonsági szempontok közé tartozik a követelmény, hogy viseljen védőkesztyűt és védőszemüveget, és gyakorolják a helyes higiéniai után érintkezésbe kerülő lefolyó folyadékot.

Otthoni duguláselhárító módszerek

lefolyó tisztítóA házilagos megoldások, hogy forró vizet öntenek a lefolyó nyílásokba, illetve a vízbe kevernek szódabikarbónát, (nátrium-bikarbonát) vagy ecetet öntenek a lefolyóba.

Ezek az anyagok kevésbé károsítják a környezetet, kevésbé veszélyesek is viszont a hatásosságuk is jóval kisebb a fentieknél.

Hidro-mechanikus duguláselhárítók

A Hidro-mechanikus lefolyó tisztítás tulajdonképpen egy nagynyomású slag amelyik erős vízsugárral mossa át a csatornarendszert és képes hatékonyan szétverni a dugulást. Jó hatásfokkal használható ott, ahol a vízfolyás valamennyire el tud távozni, tehát nincs teljesen eldugulva a csőszakasz. Ha a cső teljesen el van dugulva, akkor a tisztításra használt vízmennyiség visszafelé fog áramlani, és eláraszthatja a dugulás feletti részt.

Előnye, hogy környezetbarát megoldás, alacsony a balesetveszélyessége, és a vízsugár a csövekben sem szokott kárt tenni. Azonban a nagynyomású csőtisztító eszközök használata során is be kell tartani a gyártó által előírt biztonsági rendszabályokat, ne érintkezzen a nagynyomású vízsugár a kényes testtájainkkal (szem, arc stb)

Elektromos Csőtisztító

lefolyótisztítóElektromos lefolyótisztítók, más néven szerelő kígyók használatához az erőt egy elektromos motor biztosítja. Az elektromos motor forgatja a flexibilis kábelt, az óramutató járásával megegyező irányba, és ennek segítségével vezetjük be a kábelt a csatorna csőbe. Az elektromos szerelőkígyót 40 de akár 80 méteres hosszúságban is be lehet vezetni a csatornahálózatba.

Előnyei, hogy környezetbarát megoldás, eredményesen használható hosszú szakaszokon is  és eredményesen leküzdhetők vele olyan problémák is, mint például a fák gyökérbenövéseinek az eltávolítása. Rugók segítségével akár 90 fokos szögben is eltéríthető a kanyarban, miközben forgása nem károsítja a cső belsejét.

Hátránya, a magas relatív költségek, a súly és komoly fizikai erőkifejtés szükséges a kábel mozgásának irányításához, ellenőrzéséhez.  (folytatjuk)

Kapcsolódó bejegyzés

  • Woma csatornatisztításWoma csatornatisztítás A Woma rendkívül erős, dugattyús nyomással előállított vízsugárral, és speciális, rotációs  fejjel oszlatja szét a dugulásban található szennyeződést, megtisztítja a csövek falát a zsíros olajos lerakódástól. A fellazított szennyeződés azután már könnyen eltávozik a fő csatornába, így a dugulás megszűnik, és a csővezetékek fala ahol a womát végig toljuk, megtisztul. Woma csatornatisztítás SOS azonnali indulással. A nagynyomású Woma mosó az egyik leghatékonyabb csatornatisztító eszköz […]
  • Duguláselhárítás Budapest XVII. kerületDuguláselhárítás Budapest XVII. kerület Duguláselhárítás Budapest XVII. kerület éjjel nappal 0-24-óráig NON-Stop azonnali indulással  akciós árak. Hívjon a fenti telefonszámon, ha segítségre van szüksége dugulás elhárításhoz Rákosmente, Rákoskeresztúr térségben. Az egyik legrosszabb dolog, ami történhet, hogy valami beleesik a csatornarendszerbe, majd megakadva elzárja a lefolyó szennyvíz útját, ezáltal dugulást hoz létre. Ez bármi lehet WC illatosító stb. Semmilyen előjele nincs, egyszer csak megakad a szennyvíz valahol […]
  • EreszcsatornaEreszcsatorna Az antikolt felületű Rheinzink ereszcsatornák igazi különlegessége, hogy természetes felületűek mindenféle bevonat nélkül, így nemes anyaguk a múló idővel egyre szebb, egyre  patinásabb lesz, ami a ház értékét is növeli. Az ereszcsatornának olyannak kell lennie, mint a jó bornak: minél több év telik el annál nemesebb. Egy valóban értékes ereszcsatornával semmiképp sem szabad előfordulnia, hogy felületén a bevonat mattul, leválik, vagy hogy anyaga rozsdásodik. Ezekkel az […]
  • Lefolyó tisztítás házilagos praktikákLefolyó tisztítás házilagos praktikák A lefolyók dugulása minden ingatlanban előfordulhat, és gyakran bosszantó problémát okoz. Azonban nem mindig szükséges azonnal szakember segítségét kérni. Sok esetben hatékonyan megszüntethetjük a dugulást házilagos praktikák segítségével. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan tisztíthatjuk meg a lefolyókat otthoni eszközökkel és módszerekkel. Forró víz és só: Ez az egyik legegyszerűbb módja a lefolyók tisztításának. Forraljunk fel egy nagy lábasnyi vizet, majd öntsük azt lassan a […]
  • Duguláselhárítás Budapest kerületeibenDuguláselhárítás Budapest kerületeiben SOS Duguláselhárítás Budapest kerületeiben éjjel nappal 0-24. Több mint két évtized gyakorlattal, duguláselhárító szervizautóval, korszerű felszereléssel és olcsó árakkal várjuk hívását a fenti telefonszámon. Fővezeték duguláselhárítás: 29.900 Ft. -tól, WC - duguláselhárítás: 24.900 Ft. -tól, Csatorna nyomvonal meghatározás: 30.000 Ft. -tól, Mosogató duguláselhárítás: 19.000 Ft. -tól, Duguláselhárítás 0-24 óráig éjjel, nappal, kérjen árajánlatot. Duguláselhárítás Budapest […]
  • Mi oldja fel a lerakódásokat a szennyvízcső falán?Mi oldja fel a lerakódásokat a szennyvízcső falán? A szennyvízcsövek falán keletkező lerakódás hosszú távon komoly problémákat okozhat az ingatlanokban és az infrastruktúrában egyaránt. A lerakódások kialakulása elsősorban a háztartási szennyvízben található szilárd részecskékből, vízkő, zsírokból, olajokból és egyéb anyagokból ered. Ezek a szennyeződések fokozatosan felhalmozódnak a csövek falán, szűkítve ezzel a csőátmérőt, csökkentve a vízelvezetés hatékonyságát és hosszú távon akár el is dugulást okozhatnak. De vajon mi a […]