Zuhanyzó duguláselhárítás

zuhanyzo-padloosszefolyovalA zuhanyzó lefolyója különleges kialakítású. Ugyanis jelentős mennyiségű vizet kell de gyorsan elnyelnie, tehát nagy átmérőjűnek kell lennie. Ugyanakkor meg kell gátolni, hogy bármilyen szilárd szennyezőanyag belekerüljön. Az eldugaszolja a lefolyónyílást és a szagok visszaáramlását is akadályozni kell. Tehát szifon tisztítás szükséges.

Mivel többféle zuhanyzó tálca létezik úgy a lefolyó rendszernek is sokféle kialakítása lehetséges. Ezért az alkalmazott módszerek száma nagyon nagy lehet. Elsőként leburkolnak egy sarkot csempével és járólappal. Utána letesznek egy zuhanyzószifont és ez már zuhanyzónak tökéletes. Ha van a padlóösszefolyón is lemegy a víz.

A lefolyókban található kamrás kialakítás meggátolja a szagok visszajutását.

zuhanyzo-padlo-osszefolyoA kis kamrákban megáll a víz és ez lezárja a lefolyót a kellemetlen szagok elől. Ha a szerkezeten lévő rács nagyon széles úgy a nagyobb szennyeződéseket nem fogja meg. Ezáltal egy idő után a belekerült haj és köröm, szappandarabok stb. Vastag lerakódást okoznak az összefolyó szifonjában, és a csatorna falán, mert letapad. A gyerekek a zuhanyzóban is szoktak játszani. Ehhez bevisznek 1-2db játékot és néha szétszedik.

Ezeknek a pici alkatrészei a lefolyóba esve szintén problémákat és dugulást okozhatnak.

A szifon kialakítása miatt pedig nem túl egyszerű a tisztítása sem.

Viszonylag kis helyen kell a tisztítóeszközt bevezetni egy dupla U rajzolatú felületen. Hátránya még, hogy nem lehet bele utólag műanyagszűrőt sem illeszteni. Sokszor egy szintben van a lefolyó rész a padló magasságával. A modern padlóösszefolyókat és zuhany szifonok már csavaros kialakításúak. Ezekben van szűrő, amelyet könnyű kivenni és kitisztítani. Duguláselhárítás esetén ez a legjobb megoldás.

zuhanytalca-lefolyo-szurovelA zuhanytálcás megoldások sokkal jobbak és drágábbak is.

Könnyebben is tisztíthatók duguláselhárítás szempontjából. A zuhanytálcában a lefolyó süllyesztett ezért utólag bele lehet rakni sűrű lyukas speciális szűrőt. Ezen fennakad a szennyeződés és hajszálak, szappandarabok és egyéb szennyeződés. A gyereket is nyugodtan hagyhatjuk játszani, mert a szűrő felfogja az idegen elgurult tárgyakat is.

Van olyan zuhanytálca amelyikbe már gyárilag beépítették ezt a kiegészítő szűrőt. Mert fontos a könnyebb tisztítás a használó részéről is.

Ha ezt a lefolyó szűrőt használja, nem fog gyakran eldugulni a zuhanytálca lefolyója remélhetőleg.

zuhanytalca-szifonA tálcás megoldásnál szoktak egy kis ablakot hagyni a szifonnál a beszerelésnél. Itt dugulás esetén szétszerelve a szifont könnyen ki lehet tisztítani. Ezért erre érdemes akkor is gondolni amikor új zuhanytálcát vásárolunk. Vásároljunk olyan típust amelyikben van tisztítónyílás és szűrő is.

Legyen a szifonrész könnyen bontható, és  takarítható.

Ezzel a megoldással akár több tízezer forintot spórolhatunk. Utána mindig nagy sebességgel, és könnyen fog lemenni a víz a zuhanyzás során, mert egyszerű tisztán tartani.

Mivel szedjem le a vízkövet?

A vízkő eltávolítására számos háztartási szer és módszer áll rendelkezésre. Mutatok néhány hatékony módszert a vízkő eltávolítására:

Ecet

Az ecet savas tulajdonságai miatt hatékonyan feloldja és eltávolítja a vízkövet. Keverj össze egy rész ecetet és egy rész vizet, majd permetezd vagy kend be vele a vízkővel borított felületet. Hagyd hatni néhány percig, majd dörzsöld át egy kefével vagy szivaccsal, majd öblítsd le vízzel.

Citromlé

A citromlé hasonló módon savas tulajdonságokkal rendelkezik, és hatékonyan eltávolítja a vízkövet. Kend be a vízkővel borított felületet frissen facsart citromlével, hagyd hatni néhány percig, majd dörzsöld át és öblítsd le.

Szódabikarbóna és ecet

Készíts pasztát szódabikarbónából és ecetből. Vigyél fel a pasztát a vízkőre, majd hagyd hatni néhány percig. Dörzsöld át egy kefével, majd öblítsd le.

Kereskedelmi vízkőoldók

A boltokban kapható különféle vízkőoldók jók és hatékonyak lehetnek. Ezeket általában a csomagoláson feltüntetett utasítások szerint kell használni. Ügyelj arra, hogy kövesd az adott termék használati útmutatóját és tartsd be a biztonsági szabályokat. Duguláselhárítás esetén ezekből sok kell, tehát néha jobban  megéri hívni a szakembert, mert az lesz az olcsóbb.

Az erősen tapadt vagy nagyon elhanyagolt vízkő eltávolításához kevés az ecet.

Lehet, hogy erősebb tisztítószerekre vagy speciális eszközökre lesz szükség. A megfelelő termék kiválasztásához és a felület védelméhez érdemes lehet a gyártói útmutatót elolvasni.

Mi a zuhanytálca lefolyó eldugulásának a jele?

Általánosságban elmondható a legtöbb szifonos szaniternél, a legelső jel, hogy nehezebben folyik le a víz. Használat közben, nem alakul ki a jellegzetes kis örvény a lefolyó körül. Amikor tapicskolunk a vízben, a lefolyó bugyborékoló hangokat ad ki. Ekkor kezdhetünk gyanakodni, hogy ebből dugulás lesz.

dugulaselharitas-vegyszeres-mechanikusHogyan lehet házilag megszüntetni a zuhanyzó lefolyó dugulását?

Házilagos módszerként a lefolyóba önthető univerzális lefolyótisztító por javasolt, ami nagy erővel (büdös ammóniaszag mellett..) feloldja a lefolyót eldugaszoló hajszálakat  és körömdarabkákat.

Csőtisztítás házilag. Fürdőszobai lefolyó tisztítás házilag: mivel csináljam?

Lefolyó tisztításához házilag több módszert is kipróbálhatsz. Itt van néhány tipp:

Forró víz és sósav

Önts leforrázott vizet a lefolyóba, majd adj hozzá néhány evőkanál sósavat. Hagyd hatni néhány percig, majd öblítsd át bő vízzel. Ez a módszer segíthet feloldani a lerakódásokat és zsírokat.

Szódabikarbóna és ecet

Szórd be a lefolyóba kb. fél csésze szódabikarbónát, majd önts rá fél csésze ecetet. Hagyd hatni legalább fél órát, majd öblítsd át meleg vízzel. Az ecet és a szódabikarbóna reakciója segít feloldani a dugulást okozó anyagokat.

Csőtisztító spirál

Vásárolhatsz speciális csőtisztító spirált, amelyet be tudsz vezetni a lefolyóba, majd forgatva próbálhatod eltávolítani a dugulást. Ügyelj arra, hogy óvatosan használd, hogy ne sérüljön a csőrendszer.

Só és forró víz

Önts le a lefolyóba néhány evőkanál sót, majd öntsd rá a forró vizet. Ez a módszer segíthet a zsírokat feloldani és eltávolítani a dugulást.

Ezek a módszerek hatékonyak lehetnek a kisebb dugulások esetén.

Komolyabb problémák esetén érdemes lehet szakember segítségét kérni. A szakszerűtlen beavatkozás súlyosabb károkat okozhat a csőrendszerben és ezt drágább lesz helyrehozni.

Ilyenkor hívjon bennünket.

Amennyiben a fenti módszer nem hoz eredményt, más bekerült szennyeződés okozza a problémát. Sokszor nem lehet házilagos módszerekkel megoldani a problémát és szakemberre van szükség. Ilyenkor hívjon bennünket a fenti telefonszámon, és segítünk!

Kapcsolódó bejegyzés

  • Tippek és trükkökTippek és trükkök Milyen vegyi anyagokkal lehet kipucolni a lefolyót? A lefolyók tisztítása során bizonyos vegyi anyagok hatékonyan segíthetnek a lerakódások, szennyeződések és dugulások eltávolításában. Az alább felsorolt vegyi anyagok néhány példa, de fontos megjegyezni, hogy ezek erőteljes anyagok lehetnek. Ezért mindig ügyeljünk a megfelelő biztonsági intézkedésekre. Kövessük az adott termék használati útmutatóját. Lefolyótisztító szerek A lefolyótisztító szerek speciális vegyi anyagok, […]
  • Miben tudunk segíteni?Miben tudunk segíteni? Bármilyen dugulást elhárítunk, legyen az bárhol a házban, vagy a házon kívül. Szennyvíz csatorna tisztítás, wc dugulás megszüntetése, padlóösszefolyók, mosogató, zuhanyzó dugulás megszüntetése. Gyorsan, pontosan és tisztán dolgozunk, a munkaterületet mindig feltakarítjuk magunk után.   Bármilyen furcsa hangokat észlel a lefolyóból, vagy csatornabűz tör fel, esetleg nem folyik le a víz valahol. Szifon tisztítása hívjon bátran bennünket, azonnal indulunk. Néha a WC, mosdó, […]
  • Lefolyótisztítás házilagLefolyótisztítás házilag Mivel tudom kitisztítani a csatornát házilag? A csatornát többféle módon is tisztíthatod, attól függően, hogy milyen típusú csatornáról van szó és milyen problémával kell szembenézned. Ha az otthoni mosogató vagy fürdőszobai lefolyó dugult el, akkor először is kipróbálhatod a vegyi anyagokat, például a lefolyótisztító szereket, amelyeket az érintett boltban vásárolhatsz meg. Azonban fontos, hogy ezt a módszert csak óvatosan használd, és mindig kövesd a dobozon lévő utasításokat. […]
  • Duguláselhárítás XVIII. kerületDuguláselhárítás XVIII. kerület Duguláselhárítás Budapest XVIII. kerület éjjel nappal 0-24-óráig NON-Stop azonnali indulás, akciós árak. Minden dugulás nem szüntethető meg ugyanazzal a módszerrel, ezért érdemes szakembert hívni, mert laikusként sokkal több kárt tudunk okozni, mint ha elsőre szakembert hívnánk. Elsőként a dugulás okát kell meghatározni, utána lehet az ok megszüntetését megtervezni. Jelenleg Budapest kerületeiben Pestszentlőrinc, Pestszentimre és Pest megyében végzünk SOS duguláselhárítást. […]
  • Gépi mosogatószerekGépi mosogatószerek Nagyon bosszantó, amikor az órákig tartó mosogatógép programból kivesszük az evőeszközöket, edényeket. Néha azzal szembesülünk, hogy ott maradt a tojásfolt, tésztamaradék a sütőformában.. Vagy épp a villa-közökben az ételmaradék. Nem mindig a készülékben van a hiba... Egy magazint tesztje szerint igenis számít, hogy milyen mosogatószert használunk. Jelentős különbségek vannak a különböző gépi mosogatószer termékek hatékonysága között. A termék tesztelések során ügyeltek arra, hogy […]
  • Duguláselhárítás V.-kerDuguláselhárítás V.-ker Duguláselhárítás a legolcsóbban az V.-kerületben is. Miért hívjon bennünket? Duguláselhárító cégünk már régen felhívta a figyelmet magára az 5.-kerületben is  udvarias kiszolgálásával és alacsonynak mondható áraival. Sokrétű munkát végzünk, hiszen tevékenységünk döntő részben lefedi a teljes duguláselhárító üzletágat, hiszen ha kell Woma mosás, ránk számíthatnak, ha viszont kamerával kell megvizsgálni a lefolyók állapotát, abban is tudunk segíteni. Jobb a bajt megelőzni, mint […]