Zuhanyzó duguláselhárítás

zuhanyzo-padloosszefolyovalA zuhanyzó lefolyója különleges kialakítású, ugyanis jelentős mennyiségű vizet kell gyorsan elnyelnie, tehát nagy átmérőjűnek kell lennie, ugyanakkor meg kell gátolni, hogy bármilyen szilárd szennyezőanyag belekerüljön, és eldugaszolja a lefolyónyílást, valamint a szagok visszaáramlását is akadályozni kell, tehát szifonos megoldás szükséges.

Mivel többféle zuhanyzó tálca létezik, és a lefolyó rendszernek is sokféle kialakítása lehetséges, ezért az alkalmazott módszerek száma nagyon nagy lehet. Ha beburkolnak egy sarkot csempével és járólappal  és letesznek egy padlóösszefolyót, akkor az már zuhanyzónak tökéletes, a padlóösszefolyón lemegy a víz, és az összefolyóban található kamrás kialakítás meggátolja a szagok visszajutását.

zuhanyzo-padlo-osszefolyoAzonban a szerkezeten lévő rács nagyon széles, és a nagyobb szennyeződéseket nem fogja meg, ezáltal egy idő után a belekerült haj, köröm, szappandarabok stb. vastag lerakódást okoznak az összefolyó szifonjában, és a csatorna falán. A gyerekek a zuhanyzóban is szoktak játszani, ehhez bevisznek 1-2db játékot is, amelynek a pici alkatrészei a lefolyóba esve szintén problémákat okozhatnak.  A szifon kialakítása miatt pedig nem túl egyszerű a tisztítása sem, viszonylag kis helyen kell a tisztítóeszközt bevezetni egy dupla U rajzolatú felületen. Hátránya még, hogy nem lehet bele utólag műanyagszűrőt illeszteni, mert egy szintben van a lefolyó rész a padló magasságával.

zuhanytalca-lefolyo-szurovelA zuhanytálcás megoldások sokkal jobbak (igaz drágábbak is) a duguláselhárítás szempontjából. A zuhanytálcában a lefolyó süllyesztett ezért utólag bele lehet rakni sűrű lyukas speciális szűrőt, amelyiken fennakad a szennyeződés, hajszálak, szappandarabok, stb és a gyereket is nyugodtan hagyhatjuk benne játszani, mert a szűrő felfogja az idegen elgurult tárgyakat is. Van olyan zuhanytálca amelyikbe már gyárilag beépítették ezt a kiegészítő szűrőt. Ha ezt a lefolyó szűrőt használja, nem fog gyakran eldugulni a zuhanytálca lefolyója.

zuhanytalca-szifonA tálcás megoldásnál szoktak a beszerelésnél egy kis ablakot hagyni a szifonnál, hogy dugulás esetén ott szétszerelve a szifont ki lehessen tisztítani. Ezért erre érdemes akkor is gondolni amikor új zuhanytálcát vásárolunk, hogy legyen a szifonrész könnyen bontható, és  takarítható. Ezzel a megoldással akár több tízezer forintot spórolhatunk, és mindig nagy sebességgel, és könnyen fog lemenni a víz a zuhanyzás során.

Mi a zuhanytálca lefolyó eldugulásának a jele?

Általánosságban elmondható, mint a legtöbb szifonos szaniternél, a legelső jel, hogy nehezebben folyik le a víz használat közben, nem alakul ki a jellegzetes kis örvény a lefolyó körül. Amikor tapicskolunk a vízben, a lefolyó bugyborékoló hangokat ad ki, már kezdhetünk gyanakodni, hogy ebből dugulás lesz.

dugulaselharitas-vegyszeres-mechanikusHogyan lehet házilag megszüntetni a zuhanyzó lefolyó dugulását?

Házilagos módszerként a lefolyóba önthető univerzális lefolyótisztító por javasolt, ami nagy erővel (büdös ammóniaszag mellett..) feloldja a lefolyót eldugaszoló hajszálakat  és körömdarabkákat. Amennyiben a fenti módszer nem hoz eredményt, és más bekerült szennyeződés okozza a problémát, akkor azt nem lehet házilagos módszerekkel megoldani, hanem hívjon bennünket a fenti telefonszámon, és segítünk!

 

 

Kapcsolódó bejegyzés

  • Duguláselhárítás XVIII. kerületDuguláselhárítás XVIII. kerület Duguláselhárítás Budapest XVIII. kerület éjjel nappal 0-24-óráig NON-Stop azonnali indulás, akciós árak. Minden dugulás nem szüntethető meg ugyanazzal a módszerrel, ezért érdemes […]
  • Miben tudunk segíteni?Miben tudunk segíteni? Bármilyen dugulást elhárítunk, legyen az bárhol a házban, vagy a házon kívül. Szennyvíz csatorna dugulás elhárítás, wc dugulás megszüntetése, padlóösszefolyók, mosogató, zuhanyzó dugulás […]
  • Gépi mosogatószerekGépi mosogatószerek Nagyon bosszantó, amikor az órákig tartó mosogatógép programból kivesszük az evőeszközöket, edényeket és azzal szembesülünk, hogy ott maradt a tojásfolt, tésztamaradék a sütőformában vagy […]
  • Duguláselhárítás V.-kerDuguláselhárítás V.-ker Duguláselhárítás a legolcsóbban az V.-kerületben is. Miért hívjon bennünket? Duguláselhárító cégünk már régen felhívta a figyelmet magára az 5.-kerületben is  udvarias kiszolgálásával […]