Gyökér benövés a csatornában

A csatornák és szennyvízelvezető rendszerek az otthonaink elengedhetetlen részei, amelyek zavartalan működését természetesnek veszünk. Sajnos azonban néha problémák merülhetnek fel, amelyek akadályozhatják a zavartalan vízelvezetést. Az egyik leggyakoribb ilyen probléma a gyökér benövés a csatornában. Ez a jelenség akár otthoni, akár városi környezetben előfordulhat, és ha nem kezelik időben, komoly következményekkel járhat.

Az okok, következmények és megoldások. Mi okozza a gyökér benövést?

Amikor a fák körül veszik otthonunkat vagy a városi infrastruktúrát, gyökereik természetesen kutatnak a víz és tápanyagok után a talajban. Néha ezek a gyökerek azonban elérhetik a csatornarendszert, és folytatják a növekedést a csatornacsövekben. A gyökereknek megvan a képessége, hogy akár kisebb réseket és repedéseket is megtaláljanak a csatornacsövek falában, majd azokba behatoljanak, és idővel növekedjenek, akár a csatornacső teljes repedéséhez is vezethetnek.

A gyökér benövés a csatornában komoly problémákat okozhat mind az otthoni, mind a városi szennyvízelvezető rendszerekben.

Eldugult csatornacsövek

A gyökerek bejutása és növekedése a csatornarendszerben szűkítheti a cső belső átmérőjét, ami a víz és szennyvíz szabad áramlásának akadályát jelenti. Ennek eredményeként a csatornacsövek eltömődhetnek, és az otthoni vízelvezetés lelassulhat vagy teljesen leállhat.

gyoker-a-csatornaban

Szivárgás és károk

A gyökerek szakítása vagy átszúrása a csatornacsövek falán keresztül szivárgást okozhat. Ez a szennyvíz kijutásához és a talajba szivárgáshoz vezethet, ami a környezet szennyeződéséhez és a környezet károsodásához vezethet.

Magas javítási költségek

A csatornacsövek helyreállítása és a gyökerek eltávolítása bonyolult és költséges folyamat lehet, különösen akkor, ha a problémát nem ismerik fel időben, és nagy károk keletkeznek a csatornarendszerben.

Gyökér benövés a csatornában

Megoldások a gyökérproblémák kezelésére

Amennyiben gyökérproblémára gyanakszik, célszerű azonnal a segítségünket kérni. Az alábbiakban néhány gyökérproblémák kezelésére szolgáló megoldást találhatunk:

  • Kamerás csővizsgálat: Ilyenkor egy speciális kamerával ellenőrizzük a csatornacsöveket, hogy pontosan megállapítsuk a gyökérprobléma helyét és mértékét.
  • Gyökér eltávolítás: A csatornacsövekben található gyökereket speciális eszközökkel lehet eltávolítani anélkül, hogy nagy károkat okoznánk a rendszerben. A csőben lévő gyökerek felvágása hidrovágó vagy motoros csatornacsiga, csőtisztító spirál segítségével lehetséges.
  • Gyökér eltávolítás vegyszerrel: A gyökér irtó vegyszer olyan speciális anyag, amelyek megakadályozzák a gyökerek további növekedését a csatornacsövekben. Használatuk ideiglenesen megoldás lehet, egy gyökér eltávolítás utáni újra kinövés megakadályozásában.
  • Csőszakaszok cseréje: Súlyos esetekben lehet szükség a csatornacsövek cseréjére, szerelésére.

A gyökér benövés a csatornában komoly probléma, amellyel számos falusi és városi környezetben találkozhatunk. A gyors felismerés és az időben történő kezelés segít megelőzni a károkat és fenntartani a zavartalan szennyvízelvezetést. Figyelmet kell fordítani a csatornarendszer rendszeres ellenőrzésére és karbantartására, valamint a megelőző intézkedésekre, például a gyökér írtó használatára, hogy minimalizáljuk a gyökérproblémák előfordulását.

Hogyan terjednek a fák gyökerei?

Egyes fafajok meghosszabbíthatják a gyökereiket a tömör talajon keresztül, ha nedvességet érzékelnek. Ha valahol szivárog a víz a szennyvízcsatornából azt a fa gyökerei érzékelik és arrafelé, a forrás irányában fognak terjedni.

Hogyan nőnek a fák gyökerei a föld alatt?

Ahogy a szár és a levelek a felszínen nőnek, további gyökerek nőnek ki a föld alatt. Az oldalgyökerek leágaznak a csapgyökérről. Ezek a talaj felszínéhez közel jönnek létre, ahol a legtöbb víz és tápanyag megtalálható. Így a törzsből a talajjal párhuzamosan egy széles gyökérréteg ágazik ki.

Első lépésként vizsgálja meg, hogy vannak-e fák a csatornacsövek közelében, ezért jó, ha tudja hol található a csatornavezeték.

Ha a fák gyökerei a szennyvízcső közelében futnak, akkor feltételezhető, hogy valahol bejutottak a szennyvízcsőbe általában az illesztésnél található gumitömítés mellett. A kertben futó szennyvízcsőben jó esetben van beépített tisztító nyílás, ahol be tudjuk juttatni a csatorna kamerát vagy csőtisztító gépet. A hidrovágó segítségével a vastagabb gyökereket is át tudjuk vágni, de néhány esetben ez csak ideig-óráig segít. Ugyanis a levágott gyökér újra benőhet, hiszen érzékeli a gyökér a nedvességet. Ezért az ilyen jellegű duguláselhárítás után célszerű a sérült csatornaszakaszt kicserélni, illetve a fa gyökérzet további növekedését megakadályozni.

fagyoker-a-csatornaban

Az invazív fafajták gyökerei agresszívabban növekednek, a rendezetlen gazos kert veszélyes lehet ebből a szempontból is. A növények nagyon érzékenyek a víz jelenlétére ezért, ha szivárgás van akkor nagyobb távolságról is elindulhatnak gyökérszálak felfedezőútra. Tehát a fáktól a megfelelő távolságot célszerű tartani, ha csatornarendszert telepítünk. A fa gyökerei egyébként el is nyomhatják a csöveket az eredeti helyükről, ami előbb utóbb töréshez is vezethet.

Előzze meg a jövőbeli fagyökér-problémákat

Szeretne több fát ültetni a kertbe? Tartsa a fákat legalább 10 méter távolságra a szennyvízcsatornától. Így évtizedekig tart, amíg a gyökerek elérik a csatornarendszert. A fák megfelelő metszésével és karbantartásával megelőzhető a túlterebélyesedés, mivel a fák lombja és gyökérzete egyensúlyban van egymással. Ha az ágakat megmetszik, a gyökérrendszer is igazodik a párologtatás mértékéhez.

Duguláselhárítás 0-24, csatornatisztítás, gyökérbenövés eltávolítás kedvező áron, hívjon bennünket a fenti telefonszámon!